CIJ a lansat primul raport de monitorizare a audiovizualului in campania pentru alegerile locale anticipate

Centrul Independent de Jurnalism a lansat primul raport de monitorizare a comportamentului institutiilor audiovizuale din Republica Moldova in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale anticipate din 10 iulie curent.

Raportul este realizat in colaborare cu Centrul de Analiza si Investigatii Sociologice, Politologice si Psihologice CIVIS.

Potrivit raportului, in perioada 27 iunie-10 iulie curent, comportamentul celor doua posturi radio si cinci canale TV, care au fost supuse monitorizarii, a fost unul in general mai temperat, in comparatie cu campania electorala pentru alegerile parlamentare, totusi, mentinandu-se pe linia preferintelor politice din campania precedenta.

Postul national "Moldova 1" si posturile canalele private TV cu acoperire nationala, NIT si Pervii kanal v Moldove, au manifestat, desi mai slab, aceleasi tendinte de favorizare a candidatului comunist, Zinaida Greceanii,

si de defavorizare a unor contracandidati ai acesteia, considerati a avea mai multe sanse de castig.

Una din stiri, care a favorizat indirect candidatul comunist, a fost pusa pe post la "Moldova 1" cu o zi inainte de alegeri, fapt care contravine Codului Electoral.

La posturile "Moldova 1" si NIT, publicitatea candidatului comunist era plasata de cele mai multe ori, fie pe prima pozitie, fie pe ultima, dar cu efect mare asupra auditoriului.

Radio Moldova nu a vizat activitatea concurentilor electorali, ci doar a reflectat pozitiv imagineea Zinaidei Greceanii si negativ, imaginea candidatului independent, Mihai Severovan.

Posturile NIT, Pervii canal v Moldove si PRO TV nu au organizat dezbateri electorale, limitand astfel informarea alegatorilor in dezavantajul opozitiei.

In raport se mai arata ca, desi au incercat sa se mentina pe pozitia reflectarii pluraliste, posturile publice municipale “Antena C” si “Euro TV” Chisinau, au defavorizat de cele mai multe ori candidatul Partidului Comunistilor.

In general, atat in cazul posturilor care sprijina partidul de guvernamant, cat si in cazul celor care sustin opozitia, ponderea stirilor negative si pozitive (cu exceptia NIT, care a elogiat activ candidatul comunist) este relativ scazuta, comparativ cu perioada alegerilor parlamentare.

Proiectul se desfasoara in cadrul „Coalitiei 2005” si este finantat de misiunea OSCE, Ambasada SUA si Ambasada Britanica. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.