Connect with us
"
"

Social

Cifra săptămânii: 50 de mii de lei pentru familiile celor decedați în urma exploziei din capitală

Publicat

pe

Guvernul va acorda câte 50 de mii de lei familiilor celor  care au decedat în urma exploziei produse ieri seara, în capitală.

Deflagrația din sectorul Râșcani al capitalei s-a produs într-un apartament aflat la etajul al șaisprezecelea al clădirii de pe bulevardul Moscovei 11/5. Au fost afectate apartamentele de la etajele 13, 14, 15, 16, 17, 18. Salvatorii și pompierii au depistat două cadavre, inclusiv trupul neînsuflețit al unui minor. Un alt bărbat de 77 de ani a decedat în spital.

Potrivit ultimelor date oficiale, au fost finalizate lucrările de stabilizare și fortificare a apartamentelor avariate din scara blocului 6  de la etajele 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 și 13.  Pompierii urmează să continue lucrările pe parcursul serii de 7 octombrie. Echipele de intervenție vor efectua lucrări de deblocare a plitelor de beton pentru a preveni pericolul de prăbușirea a construcțiilor avariate. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la fața locului sunt antrenate 11 unități de tehnică specială. Pe bulevardul Moscovei 11/5 din capitală funcționează celula de criză.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Social

11 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: Record absolut la numărul de infectări – 406 cazuri

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

406 cazuri noi de COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că astăzi au fost confirmate 406 cazuri noi de COVID-19 Este un număr record raportat într-o singură zi de la declanșarea pandemiei în Republica Moldova. Cazurile au fost depistate în urma procesării a  1 802, de teste. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate urcă la 10 727.

Până în prezent, 6 072 de persoane au fost tratate, iar 372 au decedat din cauza COVID-19

Primăria oraşului Sângerei, în carantină

De la 10 iunie, Primăria oraşului Sîngerei a intrat în carantină, după ce un angajat a fost confirmat cu COVID-19, a anunțat primarul oraşului, Arcadie Covaliov, într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Angajatul primăriei se simte bine și are o formă ușoară a bolii. „Toată echipa primăriei, inclusiv eu, suntem în carantină pentru că am contactat cu persoana infectată”, a spus primarul.

Tot astăzi, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîssa, a anunțat că a fost diagnosticat cu noul tip de coronavirus.El a decis să treacă testul după ce cu COVID-19 a fost confirma tatăl-său. „Testul a fost pozitiv. În general, mă simt bine. Uneori se ridică temperatura. Medicii afirmă că am dezvoltat o formă ușoară a bolii”, a spus el. Vladimir Kîssa a mai spus că soția sa, dar și un angajat al Adunării Populare, de asemenea, s-au infectat, scrie Gagauzinfo.md.

339 de pacienți sunt în stare gravă, 23 – conectați la aparate de respirație asistată

339 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 23 sunt conectați la aparate de respirație asistată, a anunțat în dimineața zilei de astăzi Ministerul Sănătății, Mncii și Protecției Sociale.  779 de bolnavi sunt  stare de gravitate medie. În ultimele 24 ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internate 72 persoane cu suspecție la COVID-19.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 827 cazuri de infectare în rândul angajaților din sistemul medical: asistenți medicali- 726, medici- 438, felceri- 98, personal auxiliar- 545, farmaciști- 20.

În total, 6 072 persoane au fost tratate, iar 371 au decedat din cauza COVID-19.

Ion Chicu: Pănă la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi pe Facebook că pănă la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice.„Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intra în colaps financiar și bugetar. Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave. Noi nu mai pute închide activitățile economice, nu putem lăsaoameii fără sursă de existență. Respectiv, pănă la 30 iunie vor fi reluate toate activitățiele economice”.

În aceeași postare, premierul a menționat că din data apariției primului caz de COVID19 în țară, de această maladie au decedat zilnic în mediu 4 persoane. „Mai mult de 90% din ei au avut și alte boli grave. Raportat la numărul total de decese zilnice, această cifră consituie circa 3%”, a scris Chicu.

Măștile, mănușile și dezinfectanții nu vor putea fi exportate până la sfârșitul lunii iunie

Guvernul a prelungit până la 30 iunie 2020 nterdicția de export din Republica Moldova a măştilor și mănușilor medicale și a dezinfectanţilor. Interdicția a fost stabilită ca urmare a continuării răspândirii a COVID-19 și a creșterii numărului total al cazurilor confirmate. Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a menționat că în funcție de evoluția situației, Guvernul va reveni asupra perioadei de aplicare a acestei interdicții în vederea extinderii sau micșorării acesteia.

Exportul de măști, mănuși și dezinfectanți medicali a fost interzis la mijlocul lunii martie, iar apoi interdcția a fost prelungită până la 15 iunie.

Citește mai departe

Social

10 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: Număr record de infectați și șase decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Număr record de infectați

Astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate 296 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în urma procesării a 1 587 de teste.  Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 10 321  cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 31 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 21, personal auxiliar- 6. În total,  5930 persoane au fost tratate de COVID-19.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre alte patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre două femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 57 și 80 de ani.

Amenzile aplicate în perioada stării de urgență rămân în vigoare

Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege pentru declararea amnistiei asupra aplicării sancțiunilor contravenționale în baza art. 761 alin. (1) din Codul contravențional pentru perioada stării de urgență. Proiectul , propus cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați, prevedea restituirea din bugetul de stat a sumei de 36 de milioane lei, care au fost încasate sub formă de amenzi de la persoanele fizice și juridice pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a catalogat acest proiect drept unul populist, menționând că „este extrem de periculos să ieși, în plină pandemie, cu un asemenea proiect, care promovează nesupunerea față de măsurile luate de stat”.

Donație din partea Fundației Siol din Irlanda pentru lupta cu COVID-19

6 centre de plasament pentru persoane cu dizabilități adulte și 2 – pentru copii cu disabilități sunt dotate cu echipament de protecție împotriva noului virus COVID-19, grație unui suport financiar, în valoare de 50000 euro, oferit de Fundația Siol din Irlanda. Astfel, instituțiile au primit echipament ce include măști chirurgicale, măști cu respiratoare, mănuși chirurgicale, combinezoane, halate medicale, bahile, bonete, ochelari de protecție, viziere, termometre cu raze infraroșii și dezinfectant .

308 pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte două decese

308 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 20 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 768 bolnavi sunt în stare de gravitate medie,a anunțat în dimineața zilei de astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 10 025 cazuri de infecție cu noul Coronavirus.

Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 101 persoane cu suspecție la COVID-19. Alte 133 persoane au fost tratate și externate, pe parcursul ultimelor 24 h. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5 930.

Ministerul a anunțat despre înregistrarea altor două decese provocate de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 85 de ani din raionul Fălești și un bărbat de 83 de ani din raionul Ceadâr-Lunga.

În capitală mai sunt libere doar 133 de paturi pentru cei infectați cu COVID-19

În spitalele din țară sunt tot mai puține locuri libere pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. În municipiul Chișinău, acolo unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri de boală, mai sunt dispobinile peste o sută de paturi, anunță TV8.

Tatiana Bucearschi, șefa Direcției sănătate a menționat că situația este una alarmantă. „În instituțiile strategice avem 624 de paturi. La moment, sunt ocupate 491 de paturi. Total, confirmați cu Covid-19 pozitivi, avem în aceste spitale 459 de persoane”. Lupta cu temutul virus devine și mai complicată pentru că o parte dintre pacienți sunt lucrătorii medicali, spun responsabilii. Doar în capitală, 225 de angajați ai sistemului medical au fost infectați.

Foto: Facebook/OMS Moldova

Citește mai departe

Social

9 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: Numărul cazurilor de COVID-19 trece de 10 mii. Un preot, printre cei decedați

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

 218 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul trece de 10 mii de cazuri

Alte 218 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 905 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 10 025 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 12 sunt lucrători medicali: medici – 3, asistenți medicali – 3, felceri – 1, personal auxiliar – 5. Totodată, au fost înregistrate alte șase decese, provocate de infecția COVID-19. Este vorba despre trei femei și trei bărbați, cu vârste cuprinse între 35 și 72 de ani. Reamintim că în dimineața zilei au mai fost anunțate alte șase decese. Până la ora actuală, 5 797 persoane s-au tratat de infecție și 365 au decedat din cauza COVID-19..

Preot din Comrat a decedat din cauza COVID-19

Parohul Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Comrat, arhimandritul Ilian Bondar, a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Protopopul Fiodor de la Catedrala din Comrat a relatat pentru Gagauzinfo.md că arhimandritul avea probleme respiratorii și cardiace. „De mai mult timp, se confrunta cu insuficiență respiratorie. Marțea trecută, a început să se simtă rău și s-a dus acasă, la Chișinău. În  curtea casei, a început să îi fie și mai rău, a început să-și piardă cunoștința, iar rudele au chemat o ambulanță.”, a povestit preotul Fiodor. Preotul a fost conectat la aparatul de respirație artificială timp de trei zile, însă pe 8 iunie a decedat.

Primarul de Chișinău: Dacă va fi necesar, terenurile de joacă vor fi iarăși sigilate

Primarul de Chișinău Ion Ceban a venit cu un apel către părinți să nu permită accesul copiilor la terenurile de joacă din parcuri, zonele verzi, dar și curțile blocurilor, deoarece prezintă pericol de infectare cu coronavirus.

„Am solicitat părerea specialiștilor în acest sens, iar dacă va fi necesar, terenurile de joacă vor fi iarăși sigilate.
Vom întreprinde toate măsurile pentru a proteja cetățenii noștri, vom dezinfecta spaţiile publice şi scările blocurilor”, a declarat edilul.

Recomandările OMS au fost transmise Tiraspolului

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind acțiunile în contextul pandemiei de COVID-19 au fost transmise Tiraspolului. Recomandările au fost formulate în urma unei vizite tehnice efectuate în regiunea transnistreană, la solicitarea Chișinăului.

Astfel, pentru gestionarea cazurilor de infectare, OMS recomandă revizuirea protocoalelor de tratament pentru a fi în conformitate cu Protocoalele de tratament pentru  COVID-19 ale Republicii Moldova și înființarea împreună cu spitalele din Chișinău a unor proceduri operaționale standard privind schimbul de pacienți și de informații, etc.

Au fost anunțate alte șase decese

305 depersoane infectate cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 20 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 775 de pacienți sunt în stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 124 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 784 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-430, farmaciști-21, asistenţi medicali-703, felceri-96, personal auxiliar-534 persoane. Alte 59 persoane au fost tratate și externate. În total, 5 797 persoane s-au vindecat.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea altor șase decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse între 63 și 74 de ani.

Mărturia unei doctore din Chișinău: În 94 de zile, 3 duminici am stat cu familia

De la primul caz de COVID-19 înregistrat în Republica Moldova au trecut 93 de zile. 93 de zile în care Olga Usatii, șefa secției terapie intensivă transplant și chirurgie de la Spitalul Republican și tot colectivul medical se află în prima linie de luptă cu COVID-19, se arată pe pagina de Facebook a OMS Moldova. 93 de zile în care s-a bucurat doar de 3 duminici alături de familia sa. În rest, au fost zile și nopți petrecute non-stop la muncă, alături de pacienți și colegi.

„Virusul există, virusul lovește. În fața COVID-19 cu toții suntem egali, boala nu alege. Din păcate, observ că măsurile de relaxare au fost înțelese greșit – avem tot mai mulți pacienți în terapie intensivă și cazurile sunt din ce în ce mai grave. Nu știu câți dintre noi sunt gata să vadă plămânii unui bolnav de COVID-19 sau să-i asculte respirația… Boala atacă organismul fulminant și tratamentul este unul extrem de greu..l. Nu cerem mult – rugăm să se respecte în continuare măsurile de prevenire”, spune Olga Usatîi, medică anesteziolog-reanimatolog.

Foto: Facebook/OMS Moldova

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Circa 370 de studenți de la Medicină sunt implicați în lupta anti-COVID

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social21 de ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment22 de ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

SocialO zi în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Educație2 zile în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social2 zile în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031