Chişinăul, alături de 11 localităţi, nu a respectat legea! Ce trebuiau să facă şi nu au reuşit

Ministerul Finanţelor informează că12 unităţi administrativ-teritoriale din republică, inclusiv Chişinăul, nu au reuşit să-şi aprobe bugetele proprii până la 10 decembrie 2014, aşa cum prevede Legea privind finanţele publice locale.

În total, la situaţia din 6 ianuarie curent, din 931 de UAT de nivelul întâi şi al doilea 919 s-au conformat legii, autorităţile publice locale aprobând bugetele locale.

Printre cele 12 localităţi, unde până la 10 decembrie nu au fost aprobate bugetele pentru anul curent figurează satul Hârbovăţ, r-l Anenii Noi, s. Şofrâncani, r-l Edineţ, comuna Cioreşti, r-l Nisporeni, com. Ocolina, r-l Soroca, s. Căpriana şi com. Micăuţi din r-l Străşeni, comunele Cruzeşti, Grătieşti şi oraşul Vatra din municipiul Chişinău, satele Dezghingea şi Etulia din UAT Găgăuzia şi municipiul Chişinău.

De notat, că în premieră, pentru anul 2015, autorităţile publice locale de nivelul al doilea, adică cele raionale, şi-au elaborat şi aprobat bugetele proprii pe bază de programe şi performanţă, care urmează să se valorifice în servicii publice de calitate acordate cetăţenilor. Până în prezent formula de calcul în repartizarea banilor publici era bazată pe normative de cheltuieli şi numărul populaţiei în localităţi.

Schimbarea formulei de repartizare a banilor rezultă din Strategia naţionale de descentralizare pentru anii 2012-2015 precum şi din cea de dezvoltare a managementului finanţelor publice pentru anii 2013-2020.

Totodată, după aprobarea bugetului local, conform prevederilor legale, până la 1 ianuarie curent autorităţile publice locale urmau să organizeze repartizarea bugetului local.

Ministerul Finanţelor precizează că până la momentul actual nu au finaliza procesul menţionat autorităţile publice locale ale raioanelor Briceni, Cahul, Nisporeni, municipiul Chişinău şi UTA Găgăuzia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.