Chişinăul a semnat contractul de livrare a gazelor în 2007 la 27 decembrie curent, iar contractul pe cinci ani – la 30 decembrie

Chişinăul a semnat totuşi contractele de livrare a gazelor naturale cu concernul rus „Gazprom”, în pofida lipsei de transparenţă manifestată timp de o săptămână de autorităţile R. Moldova. Contractul pentru 2007 a fost semnat la 27 decembrie curent, iar cel pe cinci ani – la 30 decembrie, a declarat miercuri, 3 decembrie, premierul Vasile Tarlev. Până astăzi, atât oficialităţile moldovene, cât şi „Gazprom” n-au făcut publice comunicate oficiale privind semnarea contractului, precum şi clauzele acestuia.

Potrivit premierului, conform contractului de livrare a gazelor pentru anul 2007, preţul pentru o mie de metri cubi va fi de 170 USD, iar în următorii ani va creşte „după o formulă specială” şi va ajunge în anul 2011 la preţul mediu european. Premierul spune că, prin semnarea acestor contracte, pentru anii viitori, şocul majorării bruşte la preţul gazelor naturale va putea fi evitat.

„Este îmbucurător că R. Moldova începând cu anul 2001 nu are restanţe la achitarea consumului curent de gaze. Datoriile faţă de „Gazprom” sunt doar cele acumulate până în anul 2000 inclusiv şi constituie 220 milioane USD”, a declarat Tarlev, menţionând că Guvernul depune eforturi ca această sumă să fie restructurată.

Întrebat despre proiectele reciproc avantajoase care au fost convenite cu „Gazprom”, premierul a menţionat că un grup de lucru special va continua negocierile în acest sens. „Dorim ca „Gazprom”, care este nu doar un furnizor de gaze naturale, dar şi un partener al „Moldova-gaz”, să ia parte la construcţia branşamentelor, reţelelor de gaze naturale în RM”, a spus Tarlev, specificând că investiţiile concernului rus vor fi binevenite în complexul energetic la modernizarea CET-urilor, inclusiv a CET-1 şi CET-Nord etc.

Totodată, Vasile Tarlev a declarat că RM nu a cedat absolut nimic din interesul naţional, iar preţul stabilit a fost obţinut doar în urma negocierilor. „Guvernul nu a cedat nimănui nimic şi nu va ceda pe viitor nici pachetele de acţiuni ale unor întreprinderi, nici alt patrimoniu public în contul datoriilor sau în alte scopuri”, a subliniat Tarlev, menţionând că este vorba doar de conlucrarea cu concernul rus în implementarea unor proiecte reciproc avantajoase.

De asemenea, premierul a infirmat ipoteza cedării acţiunilor Guvernului în SA „Moldova-Gaz”. Potrivit lui, de la fondarea întreprinderii, din 1998, cota statului gestionată de Guvernul de la Chişinău a rămas intactă şi constituie şi până în prezent 35%.

Mai mult decât atât, spune premierul, Guvernul intenţionează să introducă în capitalul social al SA „Moldova Gaz” toate investiţiile făcute de Guvern în ultimii ani în construcţia reţelelor de gaze naturale şi să negocieze cu „Gazprom” majorarea cotei Guvernului în întreprindere. În cazul în care concernul rus va dori să investească în „Moldova-Gaz” şi să-şi majoreze cota acţiunilor, spune Tarlev, Guvernul este dispus să negocieze, însă nicidecum acest lucru nu va însemna diminuarea cotei părţi a RM.

La 26 decembrie, site-ul „Gazprom” menţiona că, în viitorul apropiat, compania va semna cu Guvernul de la Chişinău un protocol care ar stabili condiţiile de bază ale colaborării Rusiei cu RM în domeniul livrării gazelor. În special, protocolul va stabili înţelegerea bilaterală privind majorarea cotei-părţi a „Gazprom” în „Moldova-Gaz” şi în întreprinderile moldoveneşti de distribuţie a gazelor. Deoarece premierul neagă cedarea din contul cotei-părţi a Guvernului RM, se poate de presupus că referinţa din comunicatul „Gazprom” se referă la cota-parte a Transnisriei.

Tarlev nu a menţionat nimic despre datoriile Transnistriei şi modul în care va fi soluţionată această situaţie.

Potrivit site-ului “Gazprom, datoria consumatorilor din R. Moldova faţă de “Gazprom”, inclusiv penalităţile, constituie cca 1,4 mlrd. USD. Din declaraţiile lui Tarlev rezultă astfel că datoria Transnistriei ar fi în prezent de circa 1,2 mlrd. USD. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.