Chişinău este cel mai ieftin oraş din Europa

Moldova.ORG — Agenţia internaţională „ECA International” a publicat rating-ul celor mai scumpe oraşe ale lumii pentru străini.

Capitala Zembabve (Harare) este cel mai scump oraş pentru străini din cauza nivelului record al inflaţiei, astfel decalând Tokio şi Oslo.

Pentru prima dată, oraşele din Africa au devenit mai scumpe decât oraşele europene. Lideri Tokio şi Oslo în rating-ul celor mai scumpe oraşe sunt devansate de pe primele locuri. Oraşele din Federaţia Rusă înaintează în acest top.

Cel mai ieftin oraş din lume pentru străini este capitala Argentinei, Buinos-Aires.

Cel mai scump oraş european pentru străini este capitala Norvegiei (Oslo) iar cel mai ieftin este capitala Republicii Moldova (Chişinău) fiind puţin depăşită la acest capitol de Bratislava, Budapesta, Vilnius şi Scopie.

Cercetătorii „ECA International” menţionează că în Chişinău, obiectele de uz cotidian costă de două ori mai puţin decât în Germania, unde cel mai scump oraş este Munhen. Merită de menţionat că salariu mediu pe economie în Republica Moldova în perioada ianuarie-octombrie curent a constituit aproximativ 94,4 euro.

În continuare oraşele care au avansat in această listă sunt Berlin, Diuseliford, Frankfurt, Gamburg şi Ştutgard care este mai ieftin decât Munhen cu 8,3%. Berlin ocupă locul 27 şi este mai ieftin de trei ori decât cel mai scump oraş din Europa – Oslo.

Seul a rămas cel mai scump oraş din Asia pentru străini.

10 cele mai scumpe oraşe pentru străini din lume:
1. Harare (Zembabve),
2. Launda (Angola),
3. Oslo (Norvegia),
4. Moscova (Rusia),
5. Kinşasa (Congo),
6. Stavangher (Norvegia),
7. Copenhaga (Danemarca),
8. Seul (Koreea de sud),
9. Librevil (Gabon),
10. Tokio (Japonia).

10 cele mai scumpe oraşe pentru străini din Europa:
1. Oslo (Norvegia),
2. Moscova (Rusia),
3. Stavangher (Norvegia),
4. Copenhaga (Danemarca),
5. Geneva (Elveţia),
6. Ţiurih (Elveţia),
7. Sankt-Petersburg (Rusia),
8. Bazeli (Elveţia),
9. Bern (Elveţia),
10. Londra (Marea Britanie).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.