Connect with us
"
"

Social

Cererea lui Dorin Chirtoacă de a merge la Strasbourg a fost respinsă

Publicat

pe

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat instanței de judecată să i se permită să meargă la Strasbourg pentru a participa la Congresul autorităților locale si regionale al Consiliului Europei. Cererea sa însă a fost respinsă.

„Prin ceea ce s-a întâmplat azi, practic sunt însușite atribuții improprii de către instanțe pentru că asta înseamnă indirect, o suspendare și la nivel internațional. Lucru care poate să-l facă doar Consiliul Europei”, a declarat Dorin Chirtoacă, citat de TV8 după ședința Judecatoriei Chisinau.

Pe de altă parte, procurorul Dumitru Robu a spus că participarea inculpatului la Biroul Permanent al Autorităților locale și regionale nu este o circumstanță personală excepțională.

Anterior, Dorin Chirtoacă a mai cerut instanței permisiunea de a participa la Congresul Puterilor Locale, însă atunci judecătorii i-au respins demersul. Edilul a primit însă acceptul instanței în luna decembrie a anului trecut pentru a merge la funeraliile Regelui Mihai I al României.

Dorin Chirtoacă se află sub control judiciar. Acesta a fost reținut pe data de 25 mai, iar la 28 iulie a fost suspendat din funcția de primar general al capitalei, în urma unui demers al procurorilor anticorupție. Până în prezent, s-a aflat în arest la domiciliu, iar pe data de 10 noiembrie a fost eliberat sub control judiciar.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Lifestyle

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al căderii acestui regim: erau văzute ca  murdare, inconfortabile și urâte. Câteva decenii mai târziu, când Europa de Est a fost afectată de „extinderea urbană” – extinderea necontrolată a orașelor – locuitorii acesteia au apreciat din nou blocurile vechi: verzi, pline de lumină și dotate cu infrastructură socială. Am întrebat șapte jurnaliști din Est despre exemplele lor preferate.

PE LUNG

1. În cartierul Petriny din Praga trăiești ca în parc 

Robert Břešťan

Enlarge

01_Petriny
Foto: Postcard, privat

Cartierul Petriny nu arată de parcă ar avea ele mai vechi blocuri din Praga sau ca unul dintre primele cartiere din fosta Cehoslovacie. Dar este. Casele au fost construite între 1959 și 1969. În acea perioadă, arhitecții mai puteau lua în considerare calitatea vieții: dacă există suficiente școli, centre comerciale, pub-uri sau locul unde ar trebui să fie oficiul poștal. Pentru blocurile mai noi, nu a existat „timp” pentru aceasta, iar rezultatul sunt „casele pentru iepuri”, nepopulare.

Dar Petriny a fost și este încă popular. Accesibilitatea transportului este bună, există aer curat aici, este aproape de centru (acum și mai aproape – stația de metrou a fost deschisă cu câțiva ani în urmă). Copacii cresc aici de 50 de ani și oamenii au senzația că trăiesc într-un parc. În zona aceasta au fost construite și case noi moderne, doar că după anul 2000. Popularitatea locului înseamnă că aici există o cerere imensă de apartamente, iar prețurile sunt destul de mari.

2. Satul Chekist – perla arhitecturii de
avangardă sovietică din Ekaterinburg

Dmitry Moskvin

Enlarge

02_Yekaterinburg
Foto: Hotel Iset, Photo: Kudrjavcev Aleksandr, CC BY-SA 3.0

Această zonă rezidențială a fost construită în stilul constructivismului. Inițial, acolo s-au stabilit 2.000 de ofițeri NKVD. Acești oameni au devenit noua aristocrație a URSS. Avangarda a dictat viața rezidenților: apartamentele nu aveau bucătării, dar au aveau telefoane și radio. Satul avea o baie publică, o spălătorie, o grădiniță, un magazin, o sufragerie și un club de agrement. Hotelul Iset cu 10 etaje care se ridică deasupra satului a găzduit inițial rezidenți singuri (fără însoțitori). Hotelul a dobândit un statut de simbol informal al orașului Ekaterinburg (pe atunci numit Sverdlovsk) în epoca sovietică.

În anii 2010, Satul Chekist a devenit un loc la modă. Acolo s-a mutat clasa creatoare a societății: arhitecți, artiști, jurnaliști, diverși cunoscători ai avangardei. A devenit un loc pentru evenimente culturale. În fiecare an la Ural Music Night are loc un spectacol muzical colorat pe ferestrele hotelului, ținut de ansamblul Drugoi Orkestr. În fiecare sâmbătă la prânz, localnicii invită doritorii într-un tur al zonei și arată câte un apartament autentic.

Orașul este o oază calmă de verdeață în centrul metropolei și oferă o pauză de la zgomotul orașului, mai este un punct de întâlnire pe timp de vară. O mulțime de legende urbane înconjoară zona. Cel mai misterios loc sunt coridoarele subterane complexe care leagă complexul de clădiri.

3. Nowa Huta din Cracovia – de la junglă periculoasă
la un loc cool, stilat și contemporan

Martyna Nowicka

Enlarge

03_Nowa-Huta
Foto: Boaski, CC-BY-SA 2.0

Trebuia să fie perfect. Când Tadeusz Ptaszycki a început să proiecteze Nowa Huta (Noua Siderurgie), orașul satelit al Cracoviei în 1949, și-a bazat planurile atât pe orașele ideale renascentiste, cât și pe orașele-grădină Howard. Orașul nou, care mai târziu a devenit unul dintre cartierele Cracoviei, a fost construit pentru a oferi locuințe lucrătorilor industriali ai morii din apropiere – bine planificat și verde. Până la sfârșitul erei comuniste, districtul și-a pierdut cea mai mare parte din farmec, grădina neglijată devenind o junglă periculoasă.

Ceea ce îl face special, printre raioanele create prin extinderea urbană necontrolată în anii nouăzeci, este planificarea urbană și siguranța – doar 1% dintre locuitorii săi consideră că Nowa Huta este periculos. Companiile imobiliare afirmă că numărul apartamentelor vândute este mai mare decât în ​​orice alt cartier. Prețurile mai mici pot fi un factor, dar Huta are în mod incontestabil ceva de oferit tuturor: tinerii profesioniști apreciază transportul public bun, familiile – proximitatea serviciilor de îngrijire și educare a copiilor. Dar există, de asemenea, o mulțime de zone verzi, un centru cultural, două teatre și multe zone comerciale: viața acolo este ușoară.

4. Uránváros în Pécs nu mai este un loc secret

Ervin Gűth

Enlarge

04_Uranvaros
Foto: 1963, Fortepan - ID 2199

La începutul anilor ’50, Partidul Comunist a oferit un rol nou unei zone care a fost anterior pe limita vestică a orașului Pécs din Ungaria, care a funcționa ca zonă de călărie și aeroport. Numele acestei noi părți a orașului, născut înaintea Războiului Rece, a fost păstrat în secret: Uránváros. Orașul Uranium a fost construit pentru minerii care au scos minereu de uraniu din Munții Mecsek pentru export în Rusia. 

Meritul acestui nou district, mai confortabil, și cel al rezidenților săi, care diferă de coloniile anterioare de mineri, rămân vizibile până în prezent. Acest lucru se datorează în mare măsură lui Ödön Dénesi, căruia i s-a încredințat planificarea cartierului. El a împărțit zonele în blocuri mici, evitând astfel atmosfera alienantă a orașelor mai mari. 

Chiar și astăzi, proporția dintre spațiile verzi și rețeaua de străzi bine planificată face cartierul să fie plăcut, mai ales în contrast cu numărul mare de blocuri de beton construite în anii ’60 -’70.

Ba mai mult, Uránváros este plin de comori ascunse precum statui, sculpturi în relief, fântâni și mozaicuri, deoarece 0,2% din investiția de dezvoltare a fost cheltuită pe opere de artă. În ultimul deceniu, cartierul a devenit din nou popular printre familiile tinere și astfel conducerea orașului i-a dedicat o atenție specială.

5. Plattenbau, ascuns într-o pădure a
fostei Republici Germane Democrate

Steve Nauke

Enlarge

05_former-GDR
Foto: Steve Nauke

Între pădure și pajiști, la sfârșitul anilor `80 și fără documente legale a apărut Plattenbau – pe pământul unei femei care a fugit de mult timp din orașul Herrnhut din estul Germaniei, situat lângă granița poloneză și cehă. Instituția care gestiona apa în Germania de Est a construit clădirea pentru a planifica un baraj în apropiere, dar următorul lucru care s-a întâmplat a fost anul 1989, apoi au venit foștii lucrători contractuali vietnamezi, apoi lipsa locuitorilor și în final s-au mutat aici rezidenții de astăzi, un studio de înregistrări, ateliere și punk rock-ul.

Între timp, proprietarul terenului a apărut și a vândut aici proprietăți locatarilor noi activi. Aproximativ 11 dintre aceștia locuiesc și lucrează acum pe 2000 m² în clădirea în formă de H, cu două etaje și un acoperiș plat. Achiziția a fost ieftină și chiar reconstrucția a fost ieftină. Unde erau înainte camere mici cu tapete cu flori, acum sunt bucătării mari fancy, cu ferestre mari, un balcon imens și cei 11 intenționează să locuiască și să lucreze zgomotos în acea zonă foarte calmă.

6. Noul Belgrad este cel mai bun Belgrad

Jelica Jovanović

Enlarge

06_New-Belgrad
Foto: mabi2000, CC-BY-SA 2.0

Nu cu mult timp în urmă, mulți s-ar fi încruntat când ar fi auzit numele de noul Belgrad. Cea mai tânără municipalitate din Belgrad a fost cea mai puțin populară de ani buni, dar lucrurile se schimbă în favoarea sa. 

Imaginează-ți noua capitală a Iugoslaviei socialiste, situată pe fostul „Pământ al nimănui, pământ al tuturor” – vaste câmpii mlăștinoase dintre vechiul Belgrad și Zemun. Acest oraș din interiorul orașului este un loc de blocuri experimentale, un laborator de urbanism, proiectare arhitecturală și tehnologii de construcție testate pe parcurs, ce adăpostește 250 000 de locuitori.

Se poate observa transformarea continuă a modernismului, de la pavilioane foarte moderne (blocul 7 și 7a), prin blocurile 1 și 2 – deja pe cale de a deveni o moștenire culturală, sau blocurile 45 și 70, cunoscute pentru deosebirea izbitoare de covârșitoarea „industrie de agrement” care definește în general capitala situată pe mal de râu. Este cunoscut și pentru terenurile de baschet: fiecare bloc are unul. Cei mai buni jucători de baschet din regiune sunt crescuți printre blocuri.

Noul Belgrad a îmbătrânit bine. Rămâne amestecul de oameni din toate mediile sociale și economice, toate vârstele, multe naționalități. Este iubit atât de vechii, cât și noii săi locatari.

Antibonus: Porțile orașului, frumoase de la distanță

Enlarge

07_Chisinau
Foto: Mirek237, Wikimedia

Georgeta Carasiucenco

La sfârșitul anilor 1970 – începutul anilor 1980, a început construcția Porților Orașului Chișinău. Ele sunt amplasate pe bulevardul Dacia și sunt ultimele clădiri care te petrec atunci când te îndrepți spre aeroport. 

Blocurile sunt construite din beton armat și cel mai înalt are 24 de etaje și o înălțime de circa 70 metri. Cei care au proiectat clădirea au fost arhitecții I. Skvorțova, A. Markovici și A. Spasov, după ideea arhitectului I. Tumanean. Cei trei specialiști au muncit la cel puțin 50 de schițe.

Porțile Orașului, un exemplu al arhitecturii târzii a fostei Uniuni Sovietice și un prestigiu odinioară pentru cei care au primit apartamentele în aceste blocuri, astăzi sunt într-o stare deplorabilă.

Obiectivul turistic arhitectural sau cum mai este considerat – fața Capitalei – este murdar și neîngrijit. Locatarii spun că edificiile sunt populare în rândurile șobolanilor. Pe deasupra, din cauza rozătoarelor care rod fire de la ascensoare, acestea se strică des. Pereți mâzgâliți, cutii poștale distruse și neplăcut- asta poți să vezi și să simți atunci când intri pe unele paliere. Clădirile nu au fost niciodată reparate, iar oamenii care locuiesc la primele etaje se plâng că în apartament mereu este frig. 

Așa cum scria Moldova.org în reportajul despre Pandemia s-a mutat la sat, tendința, înainte de pandemie era că oamenii se mutau din blocurile vechi în cele noi. Agenții imobiliari spun că multe blocuri vechi din Chișinău au termenul de exploatare expirat, motiv pentru care ele nu mai sunt locuibile. Unele blocuri vechi, sovietice din Chișinău au probleme asemănătoare ca clădirile Porțile Orașului. De fapt, ele nu se deosebesc prea mult de Porțile Orașului. Singurul avantaj ar fi vederea panoramică asupra Chișinăului și asupra Grădinii Botanice și drumului care duce spre aeroport.

 Acest articol face parte din proiectul media crossbroder „Off the beaten track” lansat de n-ostHlidaci PesSzabadpecsKrytyka Polityczna și Moldova.org. Proiectul este finanțat de fondul internațional Visegrad.

Citește mai departe

Social

Afterschool-ul comunitar din Telenești: cum arată locul unde copiii vor să învețe și după școală

Publicat

pe

De către

După ce sună clopoțelul școlii, cete de copii se duc la Centrul de Zi „Diamant”, care e la câțiva pași de școală. Intră și tot intră pe ușă, de te întrebi cum se face de încap atât de mulți înăuntru. Se aud râsete, forfotă, o nebunie. Așa arăta rutina zilnică pentru aproape 100 de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Telenești, pe care am surprins-o înainte de a rămâne acasă din cauza epidemiei de coronavirus.

Picii din clasa întâi sau adolescenții nărăvași de gimnaziu nici nu se gândeau mult încotro să o apuce când se terminau lecțiile. Centrul „Diamant” era prima lor opțiune. Acolo găseau activități cum numai în video-uri educative de pe Youtube puteai vedea: ore în care vorbesc despre emoțiile pe care le au, lecții de crafturi drăgălașe care apoi deveneau cadourile preferate ale părinților, țopăială organizată pe afară pentru premiul de cea mai bună echipă de la starturi vesele.

Le-am surprins pe toate la Centrul „Diamant”, care ni s-a arătat ca locul unde copiii erau ascultați, ghidați pe neobservate și încurajați să fie mai buni zi de zi.

Ne-a atras atenția Anișoara, cu ochi ageri și o modestie dulce. E printre cei mai mici din Centru, dar și cei mai isteți. Vrea să devină virusolog, dar nici nu bănuia, atunci când ne-a spus-o, ce profesie actuală și-a ales.

Acum, Anișoara, alături de colegii ei de la Centru, continuă activitățile de la ecranele telefoanelor sau a calculatoarelor și abia așteaptă să participe la prima lor tabără de vară online.

Urmăriți în materialul de mai jos cum reușește un centru din Telenești să-i facă pe copii să adore să învețe chiar și după școală.

Afterschool-ul comunitar din Telenești: cum arată locul unde copiii vor să învețe și după școală

Înainte de a se începe pandemia și a închide școlile, copii se duceau după lecții la afterschool-ul comunitar din Telenești. Când am fost la centru, ne-a atras atenția Anișoara, cu ochi ageri și o modestie dulce. Vrea să devină virusolog, dar nici nu bănuia, atunci când ne-a spus-o, ce profesie actuală și-a ales.Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Geplaatst door Moldova.org op Zaterdag 30 mei 2020

Acest reportaj a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.
Citește mai departe

Social

Cine este George Floyd și de ce moartea lui a provocat proteste violente în SUA

Publicat

pe

PE SCURT

Zilele acestea în Statele Unite ale Americii au loc proteste violente în urma decesului unui bărbat afro-american. Moartea acestuia a fost provocată de un polițist care și-a pus genunchiul pe gâtul acestuia.

Moartea lui George Floyd a readus în centrul discuției rasismul din SUA. În continuare, îți explicăm filmul evenimentelor.

PE LUNG

Ce s-a întâmplat în timpul arestului?

În Minneapolis, nordul Statelor Unite, a decedat luni, 25 mai, un bărbat afro-american după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timpul unui arest.

Ofițerii bănuiau că George Floyd ar fi folosit o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari. Polițiștii au încercat să-l bage în mașina de poliție, însă Floyd a căzut jos. În acel moment, Floyd le-a zis polițiștilor că este claustrofob. Potrivit poliției, el a opus rezistență fizică și a fost încătușat.

În spațiul public a apărut un video unde un polițist stătea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd. Floyd poate fi auzit spunând „te rog, nu pot respira” și „nu mă omorî”. La scurt timp, George Floyd a decedat.

Cine era George Floyd?

Floyd este prezentat drept un om care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei COVID-19. El a venit la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, din Texas pentru a începe o nouă viaţă. Bărbatul, care avea 46 de ani, a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, înainte ca pandemia să-l lase fără loc de muncă.

De ce a murit George Floyd?

George Floyd suferea de o afecțiune cardiacă și hipertensiune. Această condiție medicală, combinată cu efectul forței folosite de poliție, dar și cu potențiale substanțe toxice prezente în corpul său au contribuit probabil la deces, potrivit concluziilor preliminare ale medicului legist.

Raportul spune că ofițerul a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de opt minute și 46 de secunde – aproape trei minute după ce Floyd nu mai putea vorbi.

Cu aproape două minute înainte de a-și ridica genunchiul, ceilalți ofițeri au verificat încheietura mâinii drepte a lui Floyd și acesta nu mai avea puls. El a fost dus la spital într-o ambulanță și a fost declarat mort aproximativ o oră mai târziu.

Ce a pățit polițistul?

Poliţistul Derek Chauvin, implicat în moartea lui George Floyd, a fost arestat şi acuzat vineri de omor. Soția acestuia a dat la divorț.

Familia lui Floyd cere ca și ceilalți trei polițiști care au participat la arestare să primească o pedeapsă gravă.

Ce a urmat după moartea bărbatului?

Moartea lui George Floyd a reînviat disensiunile legate de rasă din SUA. De vineri, au început proteste majore în Minneapolis, dar și în alte regiuni ale SUA. 

În orașul în care a decedat bărbatul, au avut loc proteste violente, în urma cărora au fost incendiate mașini, clădiri și au fost arestați protestatari. 

Sursa foto: Getty Images și Reuters

Pe deasupra, trei jurnaliști CNN au fost arestați în direct. Ei au fost eliberați la scurt timp după ce au fost legitimați ca și jurnaliști.

Organizația Naționilor Unite a condamnat joi uciderea lui George Floyd, în contextul „unei lungi linii de ucideri de afro-americani neînarmați de către polițiștii americani și unii membri ai publicul”.

Înalta Comisară pentru drepturile omului în cadrul ONU, Michelle Bachelet, a precizat că autoritățile din Statele Unite trebuie să ia „măsuri serioase” pentru a opri astfel de omoruri și pentru a se asigura că justiția se face atunci când se întâmplă.

„Procedurile trebuie să se schimbe, sistemele de prevenire trebuie să fie instituite și, mai ales, polițiștii care recurg la o utilizare excesivă a forței, ar trebui să fie acuzați și condamnați pentru infracțiunile comise”, a subliniat specialista.

Resurse informaționale: BBC.com , Digi24.ro,  rfi.ro, news.un.org

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură9 ore în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle10 ore în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură12 ore în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Cultură15 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Dumitru Marian: Boala filmului și filmul de leac

Nu cred că e cineva cu acces la internet și cu respect față de sănătatea publică, care să nu poată...

Social17 ore în urmă

Afterschool-ul comunitar din Telenești: cum arată locul unde copiii vor să învețe și după școală

După ce sună clopoțelul școlii, cete de copii se duc la Centrul de Zi „Diamant”, care e la câțiva pași...

CulturăO zi în urmă

Arta născută din pandemie

Pandemia nu doar ne-a închis în case, ne-a ținut departe de prieteni și de cei dragi, dar și a creat...

Social2 zile în urmă

Cine este George Floyd și de ce moartea lui a provocat proteste violente în SUA

PE SCURT Zilele acestea în Statele Unite ale Americii au loc proteste violente în urma decesului unui bărbat afro-american. Moartea...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930