Centrul pentru Protectia Consumatorului se pronunta impotriva majorarii tarifelor in transportul public

Intentiile autoritatilor municipale de a majora taxele pentru calatoria cu microbuzele in capitala sunt nefondate, pentru ca nu au suport real, considera Centrul pentru Protectia Consumatorului (CPC). Pe langa faptul ca veniturile proprietarilor de microbuze nu sunt impozitate in intregime, acestea sunt destul de “mari”, chiar fara a fi luate in consideratie cheltuielile pentru combustibil si intretinerea tehnica a unitatilor de transport, au mentionat, joi, reprezentantii CPC in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit lui Valeri Efremov, cel mai mic venit zilnic al unui proprietar de maxi-taxi este de 180 lei, iar rutele ce parcurg artera principala a capitalei aduc un venit zilnic de circa 480 lei. Astfel, venitul brut anual al unui proprietar de maxi-taxi ajunge pana la 800 mii lei, sustine Efremov. Pe de alta parte, din cifra celor mai mici venituri lunare in buget sunt defalcate 12%, iar a celor mai mari – doar 6%.

Reprezentantii CPC mai sustin ca este o incalcare a legislatiei faptul ca problema majorarii tarifelor pentru serviciile in transportul public nu a fost examinata cu organizatiile pentru protectia consumatorilor. In plus, ei vor solicita Guvernului si Parlamentului sa fie creata o comisie speciala pentru a fi examinata situatia in acest domeniu.

La 17 mai, Consiliul Municipal Chisinau urmeaza sa examineze proiectul de decizie privind majorarea tarifelor la transportul care circula pe strazile capitalei.

Potrivit sefului Directiei municipale Transport public si cai de comunicatie, Veaceslav Tarna, transportul public activeaza in prezent in conditii cu mult sub norma necesitatilor financiare.

“Exista doar doua solutii de iesire din situatie – alocarea de surse financiare suplimentare din Bugetul municipal, ori majorarea tarifelor la calatoriile in transportul public”, a subliniat Tarna.

In prezent, in municipiul Chisinau activeaza 1937 de microbuze.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.