Cei despre care povestim la străini cu mândrie

Muzică, teatru, sport, dansuri, pictură sunt doar câteva domenii în care s-au remarcat mai mulți tineri din Republica Moldova care ne-au dus faima în lumea întreagă. Moldova.org și-a propus, la sfârșit de an, să facă topul moldovenilor talentați care au fost îndrăgiți de oamenii de pe întregul glob.

Valentina Naforniță este o soprană de operă din Republica Moldova. Este renumită în special pentru interpretarea operelor de Mozart și repertoriului Bel Canto. Ea a fost pasionată de muzică încă din copilărie. A început să studieze canto, vioara și dansul. A absolvit Colegiul de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău în 2006, după care a obținut diploma de master în operă la Universitatea Națională de Muzică din București. Valentina Naforniță are în palmaresul ei numeroase premii, cel mai important dintre acestea fiind BBC Cardiff Singer of the World obținut în anul 2011, la vârsta de doar 24 de ani, alături de Premiul „Esordienti” („Tineri la început de carieră”), la cea de-a LXII-a ediţie a Concursului Anual pentru Tineri Artişti de Operă (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana, 2011), dar şi Premiul de Excelenţă la Concursul Trofeul „Ion Dacian” Bucureşti. De asemenea, Naforniță a devenit membră a ansamblului din Wiener Staatsoper, unde a debutat în rolul Papagena din Die Zauberflöte. Valentina a cântat în mai multe roluri principale, care au făcut-o renumită și apreciată. Ea e o adevărată primadonă a Operei de Stat din Viena. La ora actuală, este una dintre cele mai populare și cotate cântărețe de operă din lume, promovându-și țara prin succesele obținute, căci de fiecare dată când iese pe  scenă este anunțată în calitate de cântăreață de operă din Moldova. În prezent, ea locuiește în Vienna cu soțul ei, baritonul Mihai Dogotari. Este patroana CCF Moldova, o organizație care ajută copiii nevoiași din Moldova.

Ion Lazarenco este moldoveanul care a traversat înot, din prima încercare, cele 7 strâmtori: analul Nordului, Strâmtoarea Cook, Canalul Molokay, La Manche, Canalul Catalina, Strâmtoarea Gibraltar, Strâmtoarea Tsugaru. El candidează la Premiul Nobil pentru Pace. Timp de trei ani consecutiv, el a fost declarat „cel mai bun înotător al Irlandei”. Înotătorul moldovean este stabilit în Irlanda deja de 22 de ani, iar numele lui este cunoscut în întreaga lume. Deși are succes peste hotare și a reușit o performanță unică, moldoveanul susține că este copleșit de tristețe de fiecare dată când revine în R. Moldova. Deși este stabilit în Irlanda, sportivul înoată în calitate de cetățean al Republicii Moldova și atrage atenția comunității asupra conflictului transnistrean. Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, la o distanță de  240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace și prietenie este proiectul „Nistrul unește Moldova”. Ion Lazarenco a adus de-a lungul anilor mai multe ajutoare pentru familiile nevoiașe din Republica Moldova. Înotătorul moldovean este cel de-al optulea om din lume care a reușit să traverse înot cele șapte strâmtori.

Cezara Kolesnik este o pictoriţă din Republica Moldova, care a cucerit inimile oamenilor din întreaga lume cu portretele din care te privesc niște ochi mari de copii. Cezara a absolvit Colegiul de Artă Alexandru Plămădeală din Chişinău, după care şi-a continuat studiile la Universitatea Sorbona din Franţa. A locuit mai mulţi ani la Paris, iar în urmă cu șase s-a stabilit cu traiul la Bruxelles. De la începutul anului 2012, picturile Cezarei au fost expuse în mai multe ambasade moldovenești în Europa.

Radu Albot este tenismenul nr. 1 din Moldova. El a intrat în lumea tenisului în urmă cu 20 de ani. Sportul, pe care-l practică de mai bine de două decenii, l-a învățat multe lucruri. A aflat ce înseamnă să fii independent la 14 ani, când a plecat pentru prima dată singur într-un turneu. A învățat să se descurce singur când nu are pe nimeni apropiat alături. Iar un bonus mare la aceste lecții, a fost faptul că a călătorit foarte mult, iar acum se poate lăuda cu prieteni în aproape fiecare părticică a lumii. A reprezentat Moldova din copilărie. La toate turneele internaționale a jucat pentru Moldova. La 27 iulie 2015, Radu Albot a intrat în TOP 100 ATP la simplu, devenind primul și singurul moldovean care a reușit această performanță.

Viorel Mardare  a fost un regizor și un cineast moldovean, cunoscut pentru promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, mai ales pentru filmulețul „Go on. Fruits from Moldova”. În 2004 a absolvit Facultatea de Jurnalism și Știinte ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior și-a făcut studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specializare Regie Film, absolvind în anul 2008. Viorel Mardare a devenit cunoscut în Republica Moldova, dar și în străinătate datorită numeroaselor filmulețe de promovare a țării, dar și pentru creația originală în arta filmului publicistic, fiind, de asemenea și autorul mai multor pamflete, editoriale și cronici de presă în care a ridiculizat societatea moldovenească și valorile false promovate.

Tatiana Țâbuleac este scriitoare din Republica Moldova. Timp de 8 ani a lucrat ca jurnalistă la Pro-TV Chișinău, după care s-a stabilit la Paris unde lucrează în comunicare. În 2016, a publicat un volum de proză scurtă, „Fabule moderne”, iar în 2017 primul său roman – „Vara în care mama a avut ochii verzi”. Lucrarea a avut un succes răsunător, fiind distinsă cu premiul pentru proză al revistei Observator cultural. „Grădina de sticlă”, a treia sa carte, a apărut la editura Cartier în mai 2018. În acest an, ea a devenit câștigătoarea Premiului European pentru Literatură.

Igor Cobileanski este scenarist, regizor de teatru și film din Republica Moldova, reprezentant al generației tinere de cineaști. A debutat ca actor în anul 1988 la studioul Moldova-film în filmul „Durerea”, ecranizare a romanului omonim de Vladimir Beșleagă, înterpretând rolul principal. A urmat cursurile Facultății de Regie Film și TV din cadrul Academiei de Teatru și Film din București (1991-1995). Reîntors în Republica Moldova după absolvirea facultății, este angajat ca prezentator TV. Începând din anul 2001, Igor Cobileanski lucrează ca regizor și realizator de programe la OWH TV Studio. În afară de activitatea de televiziune, Igor Cobileanski desfășoară o intensă activitate ca regizor de filme documentare și filme artistice de scurt metraj. În anul 2001, devine membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova. Filmele lui s-au ales cu premii importante în țară și peste hotare. În anul 2015, filmul realizat de Cobâleanski „La limita de jos a cerului” a fost inclus în lista oncurenților pentru premiile Oscar. Deși nu a câștigat, a fost o performanță importantă pentru regizor. La începutul anului, producția lui Igor Cobileanski, „Hackerville”, a luat 7 premii la cea mai importantă competiție de seriale TV din Germania, Grimme-Preis 2019.

Paula Erizanu este născută la Chișinău, în 1992. Și-a făcut licența în Istorie și Literatură la New College of the Humanities, Londra, iar masteratul – în jurnalism, la City University, Londra. A debutat cu non-ficțiunea „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o” (Cartier, 2010), căreia i-a fost acordat Premiul UNESCO Germania și Buchstiftung Pentru Cea Mai Frumoasă Carte a Lumii în 2011. În 2015 a publicat volumul de poezie „Ai grijă de tine” (Charmides). A scris pentru ziare și reviste din Moldova (PUNKT), România (Observator Cultural) și Marea Britanie (The Guardian, The Architectural Review, Dazed, Wallpaper ș.a.). În prezent, Paula este editoră în cadrul revistei online „The Calvert Journal”. Recent, ea a fost nominalizată, alături de de alte cinci jurnaliste internaționale, la categoria „jurnalism cultural” în cadrul concursului „Words by Women”.

Concertino este o trupă formată din oameni creativi, al căror obiectiv este să promoveze acordeonul ca instrument pentru mai multe genuri muzicale. Prima repetiție a avut loc în 2003, iar de atunci, umăr la umăr, echipa lucrează la perfecționarea abilităților muzicale. În 2006, trupa a primit premiul Castelfidardo. Acest eveniment a devenit un impuls care a aprins o pasiune creativă pentru muzica reală. Din acel moment, echipa a ocupat primul loc și a câștigat premii la festivalurile organizate în întreaga lume: în Canada, Coreea de Nord, Italia, Rusia, Austria, Cehia etc. În aceeași perioadă, membrii trupei au făcut cunoștință cu marele maestru de acordeon Frank Maroc și Richard Galliano. Fiecare concert al trupei Concertino este unic prin divertismentul, energia creativă a muzicienilor.

Victor Viorel Bologan este un șahist cu renume din Republica Moldova. La vârsta de aproximativ 7 ani, Viorel a învățat să joace șah, fiind îndrumat de tatăl său. Mai târziu, în toamna anului 1981, a început să frecventeze antrenamentele. După 3 ani, la finele anului 1984, i se acordă deja titlul de candidat de maestru. Ulterior, în fiecare an reușește să atingă tot mai multe culmi în lumea șahului și să devină tot mai apreciat în întreaga lume. Dacă la 1 ianuarie 1992 este clasat al 52-lea în clasamentul Federației Internaționale de Șah, atunci la 1 aprilie 2005 a urcat pe locul 18 în lume cu un total de 2700 puncte ELO. Timp de 7 ani a evoluat în liga germană pentru echipa din Dresda. Pe parcursul anilor 1993-1995 a apărat culorile clubului din Belfort (Franța). În perioada 1995-1997 a jucat pentru clubul „Tattransgaz” din Kazan, cu care în 1996 a devenit câștigător al Cupei Campionilor Europeni.  În 2002 și 2004 a apărat culorile secționatei Moldovei de șah la Olimpiadele de la Bled (Slovenia) și Calvia (Spania), jucând la masa întâi. Echipa a obținut locul 31 în 2002 și locul 36 în 2004. În clasamentul Federației Internaționale de Șah din iulie 2014, Bologan era cotat cu un punctaj Elo de 2654, care îl poziționa pe locul 98 în lume, fiind și cel mai bun din Republica Moldova. Cel mai mare succes al său până în prezent îl constituie câștigarea turneului Sparkassen 2003 Tournament din Dortmund, Germania, din 2003, când s-a plasat înaintea unor șahiști mult mai bine cotați decât el, precum au fost Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand și Peter Leko. Bologan a câștigat în anul 2005 Canadian Open Chess Championship.

Codreanca este un club sportiv de dansuri, apreciat în întreaga lume. Acesta a fost fondat în anul 1973. În anul 1978 colectivului „Codreanca” i s-a conferit titlul „Colectiv Popular”, iar în 1988 – „Colectiv Emerit”. Din 1990, Codreanca participă cu regularitate la Campionate Mondiale și ale Europei. În anul 1991, clubul sportiv de dans  a primit premiul mare la Campionatul deschis din Germania. Codreanca a reuşit să cîştige campionatele mondiale la dansuri sportive în anii 1998, 2000, 2003, 2008 și 2009 , iar de patru ori – au fost campioni ai Europei: 1998, 2000, 2003 și 2006. În 2011 Codreanca a cîștigat Medalie de aur la Campionatul Mondial de Tineret la dans sportiv.

Dan Olaru este un arcaș din Republica Moldova. A început să practice sportul la vârsta de 11 ani. A reprezentat țara la Jocurile Olimpice de vară din 2012, participând la proba de individual masculin. Dan a fost cel mai tânăr sportiv din lotul național și portdrapelul Moldovei la cea de-a XXX-a ediție a Jocurilor Olimpice. La ai săi 15 ani, pe atunci, Dan Olaru l-a învins pe arcașul american, Jake Kaminschi și pe britanicul în vârstă de 38 de ani, Terry Simon, stabilind un record național cu 654 de puncte obținute la Londra 2012. Tânărul este deținătorul mai multor titluri, printre care cel de vice-campion mondial junior 2016 și vice-campion European la tir cu arcul în toamna anului 2018, la care sportivul moldovean a cucerit medalia de argint la competiția din Polonia.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.