CEDO: Moldova este unicul membru al CoE care desi permite multipla cetatenie interzice acestor persoane sa detina functii publice

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a facut publica la 18 noiembrie curent, hotararea in cauza Tanase si Chirtoaca v. Moldova. In urma acestei hotarari, Guvernul de la Chisinau va fi obligat in termen de 3 luni, sa modifice Legea care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functii publice, inclusiv cea de deputat.

Curtea a recomandat Guvernului folosirea altor metode pentru a asigura loialitatea fata de stat a alesilor parlamentari, cum ar fi utilizarea juramantului. In hotararea sa, Curtea a mai mentionat ca “intr-o democratie, loialitatea fata de stat nu inseamna loialitatea fata de actuala guvernare a acestui stat, sau fata de un anumit partid politic”.

Reprezentantul la CEDO in aceasta cauza, Janeta Hanganu a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca CEDO a respins cererea lui Dorin Chirtoaca, declarand-o inadmisibila, considerand in baza unor declaratii facute anterior de acesta, ca “intentioneaza sa-si pastreze mandatul de primar, iar in alegerile din 2009 va participa numai pentru a acumula mai multe voturi pentru partidul sau” (PL).

In privinta juristului Alexandru Tanase, vicepresedinte al PLDM, Curtea a admis spre examinare plangerea, deoarece “intentia acestuia de a candida si de a obtine un mandat parlamentar este ferma”.

Astfel, in contextul in care a ramas mai putin de un an de la inceperea alegerilor parlamentare, CEDO a considerat nejustificata Legea respectiva, venind in contradictie cu Conventia Europeana pentru drepturile Omului si Conventia Europeana pentru Cetatenie. Potrivit cercetarilor CEDO, Moldova este unica tara din cadrul Consilului Europei, care desi permite multipla cetatenie, interzice acestor persoane sa detina functii publice.

In aceasta cauza nu au fost oferite prejudicii morale, deoarece petitionarii nu au solicitat acordarea acestora, fiind rambursate doar cheltuielile de judecata.

Amintim ca la 7 decembrie 2007, Parlamentul a adoptat Legea in baza careia au fost impuse o serie de restrictii la ocuparea functiilor publice de catre persoanele ce detin mai multe cetatenii, inclusiv cea romana. Modificarile date au starnit o serie de critici din partea partidelor de opozitie, precum si a unor organisme internationale, cum ar fi Comisia de la Venetia si misiunea OSCE.

Ulterior, Dorin Chirtoaca si Alexandru Tanase au depus la 27 decembrie 2007 o plangere la CEDO impotriva Guvernului Republicii Moldova privind incalcarea dreptului lor de a fi alesi la functia de deputat in Parlamentul Republicii Moldova, deoarece ambii politicieni detin si cetatenia Romaniei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.