CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru referendumul de anulare a votului mixt

Comisia Electorală Centrală a respins astăzi cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de abrogare a legii privind modificarea sistemului de vot.

Președinta CEC, Alina Russu, a menționat că există un șir de încălcări care ar fi fost comise la înregistrarea grupului de inițiativă și mai multe neconcordanțe în declarațiile și documentele prezentate de membrii grupului. Între altele s-a subliniat faptul că lipsește procesul verbal privind desemnarea trezorierului și a membrilor Biroului grupului de inițiativă.

De asemenea, a fost invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

La rândul său, președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a menționat că CEC a acționat ca un organ politic folosind tot felul de pretexte pentru a respinge înregistrarea grupului. “Prin aceste argumente, CEC dă dovadă de lipsă de responsabilitate și profesionalism.Vom examina toate posibilitățile și vom decide de comun cum acționăm, inclusiv, organizarea unui nou referendum”, a menționat după ședința CEC președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor.

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului pentru anularea sistemului mixt de vot a fost constituit pe 17 decembrie, în cadrul unei adunări generale, la care au participat aproape 700 de cetățeni cu drept de vot. Scopul acestuia era de a organiza un referendum  privind anularea trecerii la sistemul mixt de vot.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.