Ce zic autoritățile moldovenești despre nava sub pavilionul R. Moldova cu 1,4 tone de cocaină reținută în Spania

O navă sub pavilion moldovenesc cu 1,4 tone de cocaină a fost reținută în Spania. Poliţia spaniolă a interceptat nava în apropierea insulelor Canare, iar echipajul acestei nave era format din cetățeni ai Turciei, Bulgariei,Ucrainei și Georgiei. 

IP Căpitănia portului Giurgiulești a anunțat astăzi că  ține legătura cu autoritățile spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava.

Totodată, înregistrarea navei a fost suspendată din Registrul de Stat al navelor.

Potrivit IP Căpitănia Portului Giurgiulești, nava „BREATH” a fost înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova și la moment se afla în procedura de perfectare a documentelor pentru înregistrare permanentă.

La momentul înregistrării provizorii a navei, instituțiile de resort au verificat istoria navei, identitatea armatorului și pentru că nu existau suspiciuni și nu figura în listele persoanelor fizice și juridice supuse unor sancțiuni sau aflate sub embargou, nava a fost acceptată spre înregistrare provizorie.

Aceasta urma să fie prezentată inspectorilor statului pavilion pentru examinare înainte de înregistrare permanentă.

„Astfel de infracțiuni nu depind de pavilionul navei, ci sunt comise de echipajul navei și în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activități ilegale”, a precizat instituția.

Totodată, în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul, și în funcție de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii, se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei.

În cazul menționat, nava se afla în apele teritoriale a Spaniei (Insulele Canare), respectiv se va aplica legislația acestui stat.

IP Căpitănia Portului Giurgiulești a precizat că Republicii Moldova nu se vor aplica sancțiuni pe plan internațional, întrucât statul-pavilion nu poartă răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.