Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu în dosarul expulzării profesorilor turci. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

Anunțul a fost făcut astăzi de procurorul general Alexandru Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, toată operațiunea de îndepărtare a cetățenilor turci a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către învinuit. 

„Ceilalți figuranți în dosar – doi foști vicedirectori SIS și șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi – executau ordinele lui Botnari fără a ști că ele sunt ilegale.” Procurorul general le-a adresat profesorilor turci și familiilor lor un mesaj în limba turcă, în care și-a cerut scuze că Republica Moldova nu a putut să le apere drepturile fundamentale. Totodată, Stoianoglo a declarat că aducerea celor cetățeni turci în Republica Moldova este practic imposibilă. 

PE LUNG

Ce zice Procuratura Generală

Potrivit Procuraturii Generale, urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile și îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte cetățeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului trecut. Ulterior, pe acest caz au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu Olga Poalelungi, directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA).

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că, procedura de îndepărtare a celor șapte profesori turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este singura instituție competentă să organizeze și efectueze activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar ieri – deferit justiției.

La etapa urmăririi penale, învinuitul a colaborat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate.

Pentru această infracțiune, norma penală prevede până la șase ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

De menționat că toți cetățenii turci îndepărtați abuziv de pe teritoriul Republicii Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Primii doi, Sarkis Airi și Hüseyin Bayraktar, au fost condamnați la închisoare în luna martie 2019. Unul dintre ei a fost condamnat la șase ani de detenție, iar celălalt la nouă ani.  

Directorul Departamentului relații cu publicul al Liceului, Yasin Özdil, a fost condamnat, la 12 ani de închisoare. Riza Dogan, directorul filialei din Durlești a liceului Orizont, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. 

Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont”, Müjdat Çelebi, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Directorul general adjunct al Filialei Durlești a Liceului „Orizont” Sedat Hasan Karacaoğlu, a fost condamnat la opt ani și trei luni de închisoare. Fostul director al filialei din Ceadâr-Lunga, Feridun Tufecchi, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare.

Stoainoglo:  Putem doar să presupunem că fostul șef protejează pe cineva

Astfel, Alexandru Stoianoglo a menționat că Vasile Botnari și-a recunoscut vina. Potrivit lui, învinuitul are poziția ca acești oameni prezentau, în perioada respectivă, un pericol pentru securitatea statului, fără a oferi detalii în acest sens.

Întrebat dacă președintele Igor Dodon are vreo legătură cu îndepărtarea profesorilor turci, procurorul șef a spus că ancheta nu a stabilit vreo legătură „nici cu Igor Dodon, nici cu alte persoane”. „Fostul șef și-a luat toată responsabilitate pentru acțiunile sale”, a precizat Stoianoglo. 

La întrebarea dacă aceasta înseamnă că  fostul șef SIS protejează pe cineva, procurorul general a răspuns: „Putem numai presupune despre aceasta”.

Aducerea cetățenilor înapoi în Republica Moldova este imposibilă

Alexandru Stoianoglo a menționat că readucerea celor șapte cetățeni turci în Chișinău este practic imposibilă. „Este imposibil. PG poate să solicite. Înțelegem că profesorii sunt cetățeni turci care au fost condamnați acolo și extrădarea lor înapoi în Republica Moldova este practic imposibilă”, a spus el. 

Totodată, procurorul general le-a adresat profesorilor turci și familiilor lor un mesaj în limba turcă : „Îmi pare rău că Republica Moldova nu a putut să apere drepturile fundamentale ale profesorilor turci și sper să fie o lecție pentru toți”.

„Sper că aceasta va fi o lecție pentru toți, nu numai pentru funcționari public, ci și pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a menționat în încheiere Alexandru Stoianoglo. 

Amintim că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 euro. În septembrie 2018, șapte cadre didactice din școlile Orizont au fost arestați în cadrul unei operațiuni comune desfășurate de serviciile secrete moldovenești și turcești. Aceștia au fost duşi direct la Aeroportul Chișinău, unde îi aștepta un avion charter care i-a dus imediat în Turcia. Familiile acestora nu au avut cunoștință despre soarta lor timp de câteva săptămâni.

Procuratura a înaintat un demers către Ministerul Finanțelor prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, în calitate de parte vătămată și civilă. Astfel, ministerul a înaintat instanței de judecată o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

Foto: Nadejda Roșcovanu, Jurnal.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.