Ce este „pașaportul Covid” și cum va funcționa acesta

Uniunea Europeană discută de ceva timp despre „Certificatul Verde Digital” – un act comun pentru toate statele UE și alte câteva non-UE care să permită circulația liberă în zonă. Există țări care și-au elaborat propriul certificat, însă pentru uz intern cum ar fi: accesul la cinematograf, parc, frizerie și alte locuri publice.
 

Certificatul verde digital al UE

Scopul acestui certificat este de a facilita călătoria peste hotareLiderii UE au solicitat continuarea lucrărilor juridice și tehnice „de urgență”. Planul inițial este ca certificatul să intre în vigoare în această vară.

Fie în format digital, fie pe hârtie, certificatul va permite oricărei persoane vaccinate împotriva COVID-19 sau care are un test negativ la virus sau care a trecut recent prin infecție, să călătorească în toate cele 27 state membre ale UE, dar și în alte țări din afară cum ar fi Norvegia, Islanda și Elveția, se arată pe site-ul Comisiei Europene. 

Certificatul nu va fi o condiție prealabilă a liberei circulații, care este un drept fundamental, ci doar va facilita circulația în interiorul UE. Acesta va conține un cod QR – un cod grafic citibil – care va da acces datelor cu caracter personal și va fi eliberat unei persoane vaccinate cu orice vaccin COVID-19.  

Statele membre vor trebui să accepte certificate de vaccinare pentru vaccinurile autorizate de către UE. Statele membre pot decide să extindă acest lucru și asupra călătorilor, cetățeni ai UE, care au primit un alt vaccin. 

Comisia Europeană colaborează acum cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a se asigura că certificatul este recunoscut dincolo de Europa. 

Ce zice Organizația Mondială a Sănătății 

OMS se arată reticentă încă față de propunerea UE și asta pentru că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea să nu împiedice transmiterea și eliberarea unor astfel de certificate ar putea să nu fie o „strategie eficientă” pentru reluarea călătoriilor.

„În acest stadiu, nu ne-ar plăcea să vedem pașapoartele de vaccinare ca o cerință de intrare sau ieșire, deoarece nu suntem siguri în acest stadiu că vaccinul previne transmiterea infecției”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, dr. Margaret Harris. De asemenea, nu toată lumea are acces la vaccinuri și există grupuri din societate care rămân încă excluse din campaniile globale de vaccinare. „Așteptăm în continuare aprovizionarea adecvată pentru a furniza vaccinurile tuturor țărilor care au nevoie de ele.”, menționând că asta a expus cu adevărat inegalitățile severe în ceea ce privește accesul și acoperirea serviciilor de sănătate. 

Unele țări și-au făcut propriul „pașaport” intern 

Danemarca intenționează să-și folosească pașaportul numit „Coronapas” pe plan intern de Paști, dar acesta ar putea fi folosit mai târziu și ca instrument pentru călătoriile internaționale, scrie BBC. 

Permisul va juca un rol-cheie în ameliorarea restricțiilor Covid din Danemarca – majoritatea dintre care se așteaptă să se încheie până pe 21 mai, odată ce toate grupurile cu risc ridicat și persoanele cu vârsta peste 50 de ani vor fi complet vaccinate. 

Danezii vor trebui să prezinte dovezi ale vaccinării, dovezi ale infecției anterioare sau un test negativ recent pentru a accesa servicii precum tunsorile la frizerii, restaurante și cinematografe. 

Regatul Bahrain a lansat un pașaport digital pentru vaccin COVID-19 în februarie, fiind una dintre primele țări care a făcut acest lucru.  Aplicația „BeAware” afișează un certificat oficial care detaliază numele persoanei, data nașterii, naționalitatea și vaccinul primit. „Autoritățile pot verifica validitatea certificatului prin scanarea codului QR deținut de persoană, care face legătura cu registrul național al vaccinurilor”, se arată în comunicat. 

Israelul are cea mai mare rată de vaccinare din lume. Mai mult de jumătate din populație a primit deja două doze de vaccin, iar luna trecută a început deja etapa de relaxare a restricțiilor la nivel național. 

Un „Green Pass” este disponibil pentru oricine a fost complet vaccinat sau s-a recuperat de la Covid-19. Trebuie să-l arate pentru a accesa servicii precum hoteluri, săli de sport sau teatre. Este disponibil pe hârtie sau într-o aplicație, care leagă utilizatorii de datele personale. 

Aplicația deschide și oportunități pentru călătorii internaționale. Israelul a încheiat acorduri cu Grecia și Cipru, astfel încât cetățenii israelieni au permise să poată călători în aceste două țări. 

Cu toate acestea, mai multe probleme de sistem au fost deja raportate de la lansarea acestei aplicații. Cetățenii străini de pe teritoriul țării nu pot obține pașaportul Covid, și nici cetățenii vaccinați care nu sunt asigurați de un furnizor de servicii medicale israeliene, scrie BBC. 

La nivel internațional, companii precum Microsoft Corp, Oracle Corp și companiile de asistență medicală Cigna Corp și Mayo Clinic, au creat încă în ianuarie o coaliție care promovează înregistrările digitale ale persoanelor care sunt vaccinate împotriva COVID-19. 

Proiectul numit „Vaccination Credential Initiative” își propune să ajute oamenii să obțină copii digitale criptate ale înregistrărilor lor de imunizare stocate într-un portofel digital la alegere. 

Ce se întâmplă în Republica Moldova 

În spațiul public din Republica Moldova încă nu a apărut discuții despre pașaportul COVID-19. De asemenea, nu se cer nici teste negative, nici dovada vaccinării în locurile publice, așa cum se întâmplă în Danemarca, de exemplu.  

Totuși, autoritățile Republicii Moldova eliberează certificate după ce oamenii au fost vaccinați. Acestea conțin: datele personale ale beneficiarului, informații despre vaccin, centrul de vaccinare, semnătura responsabilului și ștampila instituției, precum și un cod QR care permite vizualizarea numelui și codului personal al persoanei vaccinate.  

Este important să menționăm există țări care permit intrarea cu prezentarea unui certificat pentru vaccinare, cum ar fi Croația, Letonia, Polonia, Slovenia, SUA, Georgia, România, potrivit Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Unele țări nu scutesc persoanele vaccinate de a face un test PCR pentru COVID-19 înainte de a intra în țară. De exemplu, Ucraina nu permite intrarea persoanelor care au fost vaccinate sau care prezintă anticorpi fără un test negativ la CoronavirusIrlanda, la fel, nu scutește de carantină hotelieră obligatorie din contul propriu (1875 euro) pe cei vaccinați. 

Vrei să pleci în Germania? Dacă ești cetățean al Republicii Moldova, ai foarte puține șanse, pentru că deplasările cetățenilor Republicii Moldova în Republica Federală Germania rămân în continuare restricționate. Călătoriile sunt permise doar dacă deții permis de ședere, contract de muncă, sau dacă ai un motiv întemeiat, cum ar fi reuniune familială, tratament medical, studii. Chiar și așa, la intrarea în țară va trebui să prezinți un test negativ și vei fi nevoit să stai în carantină. 

La fel ca în Germania, accesul în Italia este restricționat, cu anumite excepții, cum ar fi: muncă, urgență absolută, studii, sănătate, întoarcerea acasă dacă locuiești în Italia și ai permis de ședere. După intrare în Italia va trebui să stai în carantină.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.