Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de aceea autoritățile anulează o serie de restricții impuse în timpul pandemiei. Cu toate acestea, infecționiștii internaționali le recomandă oamenilor să nu-și facă planuri pentru călătorii sau tot felul de ieșiri din țară, pentru că pandemia nu a trecut, ci își ia un mic „respiro”. 

Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch, un institut de sănătate publică din Germania, a declarat pentru The Times că un al doilea val de răspândire a infecției „cu siguranță va veni”, pentru că mulți dintre cei care revin la viața „normală” de până la pandemie ar putea să nu mai țină cont de toate măsurile de igienă, să uite de păstrarea distanței sociale și astfel să răspândească din nou virusul. 

Al doilea val de infectare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică că „al doilea val” nu este un termen tehnic fix, ci un termen care se referă la focare reînnoite după o reducere inițială a cazurilor de infectare. Pandemiile precedente ne arată că răspândirea infecției se împarte în mai multe valuri, iar cel de-al doilea, de obicei, este mult mai puternic decât primul, după ce virusul devine și mai rezistent. Acesta a fost cazul „gripei spaniole” din 1918. Dacă primul val, de la începutul lui 1918 a fost mai blând, apoi, cel de-al doilea, care a urmat după câteva luni, în același an, a fost unul extrem de agresiv. Peste un an au urmat alte șase luni ale celui de-al treilea val de infectare, mai molcom. La fel a fost și în cazul gripei porcine, care a înregistrat primele cazuri în primăvara lui 2009, iar după câteva luni de liniște, a revenit toamna și iarna cu un al doilea val de infectare mult mai puternic. 

Specialiștii presupun că al doilea val COVID-19 ar veni la mijlocul toamnei, în timp ce vor apărea mai multe viroze, care vor slăbi imunitatea oamenilor. Cel puțin așa s-a întâmplat în timpul celorlalte pandemii de gripă: spaniolă, aviară, porcină. Ceea ce iarăși ar putea crea „confuzii”, pentru că simptomele COVID-19 sunt în mare parte asemănătoare cu cele ale răcelii sau virozelor sezoniere. 

70% dintre persoane ar putea fi infectate

COVID-19, spun experții, își va continua cursul de pandemie timp de 18 luni, „până nu va infecta de la 60 până la 70% din oameni de pe întregul glob”, susține Mike Osterholm, directorul Centrului de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase, scrie CNN. Ulterior, virusul ar putea deveni o boală sezonieră, precum gripa, consideră epidemiologii consultați de publicația americană The Atlantic. Profesorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard, un cunoscut epidemiolog englez, crede că epidemia va continua să se extindă, iar sezonul de răceală și gripă ar putea deveni în următorii ani „sezonul de răceală, gripă și COVID-19”.

„Acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre”, este de părere Mike Ryan, epidemiolog specializat în boli infecțioase și sănătate publică de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ceea ce înseamnă că oamenii ar trebui să se obișnuiască să trăiască cu acest virus, la fel cum au făcut-o și cu alții, mai ales că COVID-19, spun experții, deși are o rată de răspândire mare, totuși nu este atât de periculos ca „gripa spaniolă”, apărută în timpul primului război mondial și care a ucis peste 500 de mii de tineri perfect sănătoși, sau „gripa aviară”, care deși se răspândea greu și perioada de incubare era foarte scurtă, ucidea pe majoritatea celor infectați. „Multe virusuri nu au dispărut, dar au fost dezvoltate medicamente care să le atenueze efectele și am învățat să trăim cu acesta, cum ar fi HIV, tuberculoza etc”, a subliniat Ryan. 

Cum ne pregătim de cel de-al doilea val

Experții în domeniul sănătății spun că lunile următoare ar fi un moment bun pentru ca fiecare țară, pe lângă faptul că își încurajează populația să păstreze distanța socială, să se spele cât mai des pe mâini și să evite aglomerațiile, să-și pregătească noi rezerve de echipamente de protecție și materiale de testare în masă.

În pofida fricii de a reporni un nou val de infectare nu la mijlocul toamnei cum presupun mai mult experți, ci chiar acum, unele state au anulat treptat sau chiar brusc restricțiile impuse la începutul pandemiei de COVID-19. Președintele Tanzaniei, John Magufuli a spus în cadrul unei conferințe de presă că economia este „mai importantă decât amenințarea reprezentată de coronavirus” și că țara se pregătește să se redeschidă pentru turism – în ciuda avertismentelor că Africa ar putea înfrunta următorul val de boală. De asemenea, au redus sau anulat complet restricțiile mai multe state europene: Germania, Spania, Grecia, Muntenegru și altele. Chiar și Regatul Unit, care a înregistrat un număr mare de infecții (265.227) și decese (peste 37 de mii), se gândește la „redeschiderea economiei”, după cum au cerut mai multe întreprinderi mari. În timp ce statul african Zimbabwe a reimpus o serie de restricții dure, India a prelungit termenul stării de urgență și la fel a făcut și Franța, care a decis ca starea de urgență să dureze până la 24 iulie. 

Președintele american, Donald Trump, a spus însă că nu are să mai „blocheze” SUA chiar și dacă va urma un al doilea val COVID-19. „Vom stinge focurile. Nu vom închide țara”. Observațiile lui Trump au venit în condițiile în care toate cele 50 de state americane reduc măsurile care au drept scop stoparea răspândirii virusului, care a infectat peste 1,7 mln de oameni de la ei și a cauzat peste 100 de mii de decese. Să reducă restricțiile au decis și membrii Comisiei Situații Excepționale de la noi, care, deși la 15 mai au declarat stare de urgență pentru sănătatea publică, la zece zile distanță au anulat cea mai mare parte a restricțiilor, în timp ce în țară au fost înregistrate 7305 de infectări și 273 de decese.

Mutațiile virusurilor

Posibilitatea unui al doilea val ține mai degrabă de felul în care va fi gestionată ieșirea din carantină. Felul în care oamenii vor înțelege să respecte măsurile de protecție atunci când vor putea circula din nou liber va determina evoluția pandemiei, spune Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Într-un interviu acordat unui post de radio din Barcelona ea a menționat că restricțiile trebuie reduse treptat și cu foarte multă precauție. Experta OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de relaxare excesivă” şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”. De asemenea, experta a spus că urmează să se vadă cum reacționează virusul după relaxarea restricțiilor, când oamenii revin la serviciu, participă mai activ în viața socială. Cu toate acestea, OMS se arată încrezută că chiar și în cazul unui nou val de infectare, țările vor fi mai pregătite să ajute populația să treacă peste pandemie, iar oamenii vor ști că măsura cea mai sigură de protecție de COVID-19 este să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun, să păstreze distanța fizică și să nu-și atingă fața în spațiul public.  

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.