Ce ar face moldovenii dacă ar câștiga un milion lei la loterie?

Echipa Magenta Consulting a aflat cum ar fi acționat moldovenii în cazul în care ar fi câștigat un milion de lei la loterie. Pentru că un milion de lei e mult pentru un angajat de rând, fiecare respondent a avut dreptul să răspundă pe ce va cheltui banii în primul rând, al doilea și, respectiv, al treilea rând. Așadar, o treime din moldoveni în primul rând ar investi câștigul într-o locuință sau un automobil – 33%, 18% ar investi într-o afacere, iar 11% din respondenți ar investi în amintiri – ar pleca să călătorească.

În cazul celui de-al doilea și de-al treilea rând de importanță a destinației banilor câștigați la loterie, preferințele moldovenilor pentru locuință, automobil, afacere și călătorie sunt în top și se schimbă doar cu locurile, dar apar și noi lideri. Printre alegeri se găsesc astfel de acțiuni precum caritatea – 16% dintre moldoveni ar dona banii câștigați unei case de copii sau persoanei care are o nevoie mai mare de acești bani. Încă o treime de moldoveni au făcut alegerea în favoarea „zilelor negre”, mai exact, 31% dintre respondenți ar păstra banii pentru zilele în care vor avea o nevoie deosebită de bani.

Categoria moldovenilor care ar cumpăra o casă sau o mașină de banii câștigați este în cea mai măsură reprezentată de persoanele ce încă nu au atins vârsta de 30 de ani,totodată ponderea pentru persoanele trecute de 30 de ani nu este cu mult mai mică. Printre persoanele care ar pleca în călătorie de banii obținuți după tragerea biletului norocos, majoritatea sunt tinerii cu vârsta până la 22 de ani, elevi sau studenți și persoane ce au un venit lunar peste 15 mii de lei.

Dintre cei ce ar investi banii într-o afacere, o bună parte – 38% sunt cei ce dețin deja propriul business. Cei mai diverși, însă, sunt moldovenii care ar păstra premiul în valoare de un milion de lei pentru situațiile în care vor avea cea mai mare nevoie de ei. Așadar, o pondere mai înaltă în această categorie o au locuitorii zonei de nord a Republicii Moldova, persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, văduvele sau văduvii, persoanele aflate într-o relație de concubinaj și cei ce lunar au un venit de peste 20 de mii de lei.

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.