Cazul fostei agentii Info-Prim comentat de Centrul PENTRU Jurnalism in Situatii Extreme de la Moscova

Centrul pentru Jurnalism in Situatii Extreme (C.J.S.E.), cu sediul la Moscova, a difuzat astazi un comentariu (autor: Irada Guseinova) in care este analizat cazul Agentie INFO-prim, lichidata printr-o decizie a Consiliului municipal Chisinau.

Disparitia de pe piata mediatica a Agentiei INFO-prim este apreciata de autorul comentariul drept „o schimbare majora”. Asta pentru ca institutia reflecta activitatea municipalitatii Printr-o decizie adoptata de consilierii comunisti si crestin-democrati, la 4 august agentia a fost inchisa, dupa ce activase circa sapte ani. in opinia Iradei Guseinova, acesta nu este un caz simplu de sistare a unei institutii media municipale.

Mediile de informare municipale din Chisinau au inceput sa se confrunte cu probleme acum citiva ani. Dar, in principal, acestea vizau mai mult institutiile audiovizuale – Radio „Antena C” si „Euro TV”, activitatea carora a fost temporar sistata. Pentru ca institutiile respective sa-si reia activitatea, jurnalistii s-au vazut nevoiti sa faca greve si sa declare greva foamei. Atunci, Agentia INFO-prim, de asemenea, si-a modificat statutul, transformindu-se in institutie publica din structura a Departamentului relatii publice a Primariei Chisinau. Aceasta decizie a fost adoptata cu mai bine de un an de actuala componenta a Consiliului municipal al capitalei, noteaza autorului comentariul. Consilierii comunisti si crestin-democrati au tergiversat insa timp de un an adoptarea unei decizii clare vizavi de agentie, hotarind in final s-o lichideze in preajma alegerilor locale si dupa alegerile parlamentare.

in opinia consilierului din partea Miscarii „Ravnopravie”, Valeri Klimenko, „in loc sa solutioneze problemele orasenilor si sa repare greselile fostului primar general Serafim Urechean, frontistii si comunistii isi irosesc fortele pentru izgonirea oamenilor din echipa acestuia”.

in opinia fostului director al Agentiei INFO-prim, Valeriu Vasilica, decizia cu privire la suspendarea activitatii agentiei a urmarit eliminarea de pe piata informationala a unui concurent pentru mediile de informare controlate de catre comunisti si crestin-democrati. in calitate de argument, fostul director l-a citat pe Valeriu Renita (directorul Agentiei de Stat „Moldpres”), care a declarat la PRO-TV ca „se limpezeste situatia pe piata agentiilor de stiri, pentru ca, in opinia mea, sunt multe la numar.” Inclusiv si din aceasta cauza, potrivit lui Vasilica, echipei agentiei nu i-a fost permis sa devina proprietarul institutiei, desi acest fapt ar fi corespuns tuturor normelor democratice.

incercarile echipei de la INFO-prim de a pastra agentia, care au durat trei luni, au fost curmate de catre consilieri, scrie Iraida Guseinova. Desi marea parte a cheltuielilor si le asuma agentia, consilierii au respins proiectul de colaborare al institutiei cu Consiliul municipal cu o noua agentie de presa – Agentia INFO-prim Neo.

in comentariul citat se mentioneaza faptul ca Agentia INFO-prim a fost lichidata prin metode discriminatorii in raport cu fostele ziare guvernamentale deetattizate – „Moldova Suverana” si „Nezavisimaya Moldova”. Autoritatile nu au incercat sa deetatizeze Agentia INFO-prim.

Comparatia cu „Nezavisimaya Moldova” nu este tocmai potrivita, spune Vasilica, deoarece in cazul ziarului a existat un proiect elaborat de Guvern, probabil, argumentat, bine gindit, in timp ce decizia de lichidare a agentiei a fost adoptata „la auz”: fara argumente si reglementari.

Cu toate acestea, echipa „INFO-prim”, care a inregistrat Agentia "Info-Prim NEO" isi continua activitatea din 11 august. Echipa este gazduita de Centrul Independent de Jurnalism de la Chisinau. C.J.S.E. de la Moscova spera ca noua institutie de presa va reusi sa supravietuiasca in aceste conditii dificile. Asta si pentru faptul ca jurnalistii de aici au o experienta bogata in domeniu, se arata in comentariul difuzat de Centrul pentru Jurnalism in Situatii Extreme de la Moscova.// © AGENTIA DE MONITORIZARE A PRESEI „MONITOR MEDIA”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.