Caut-o pe Ecaterina prin Braşov (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Dacă ai ocazia să vizitezi Braşovul, nu trebuie să ratezi întâlnirea cu Ecaterina, sau mai bine zis cu Poarta Ecaterina. Este un monument deosebit atât prin arhitectură, cât şi prin colorit.

Poarta Ecaterinei din Braşov este unul din puţinele monumente medievale păstrate intacte şi datează din anul 1559, fiind construită pe fundaţia unei porţi din perioada secolelor XIV-XV. Numele porţii şi al străzii aflată în apropiere de aceasta au primit denumirea de Ecaterina datorită unei mănăstiri catolice cunoscută sub această denumirea, situată în vecinătatea acestora şi demolată în anul 1559.

Fiind aşezată între Bastionul Ţesătorilor şi Bastionul Fierarilor, construcţia Porţii Ecaterinei din Braşov a fost făcută cu scopul de asigura legătura între cetate şi Şcheii Braşovului (fiind până în anul 1820, când s-a construit Poarta Şchei, singura cale de acces între cele două zone ale aşezării).

Poarta Ecaterinei din Braşov este de fapt un turn pătrat cu trei etaje, având în partea superioară patru mici turnuri ce simbolizau vechiul privilegiu medieval ce dădea conducătorilor Braşovului dreptul de a aplica pedeapsa capitală: „Jos Gladii” sau dreptul paloşului. Turnul porţii este vizibil şi astăzi deşi, în mare parte, a fost acoperit de pământ. Este impresionantă arhitectura sa unică, cu bolta pictată în stil renascentist. Are un număr de opt guri de tragere pentru care, conform unor documente, proiectilele au fost aduse din Praga. În prezent, s-a finalizat renovarea turnului astfel că în interiorul său sunt găzduite, periodic, diverse expoziţii de artă şi istorie.

Deasupra porţii se poate deosebi stema oraşului ce reprezintă o coroana deasupra unei buturugi cu şapte rădăcini de copac.

În apropiere de această poartă se află un parc micuţ, dar cochet. Despre el se spune că ar fi cel mai aranjat parc din Braşov.

Pe lângă acest monument arhitectonic, Braşovul îţi mai propune încă multe obiective turistice de vizitat, aşa că fii sigur că nu te vei plictisi.

Distanţa de la Chişinău până la Braşov este de 404 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.