Câți ruși mai susțin războiul împotriva Ucrainei? Ce spun sondajele

Numărul cetățenilor ruși care susțin războiul din Ucraina a scăzut cu 14% timp de o lună și a ajuns la un nivel de 55% la începutul lui iulie. Aceasta este cea mai mică pondere de la începutul războiului, arată unul din cele mai recente sondaje realizate de sociologii proiectului „Хроники” (n.red. Cronicile) din Rusia. Același sondaj arată că circa un sfert din cetățenii ruși au încetat să comunice cu prietenii apropiați și rude din cauza războiului, iar mai mult de jumătate din ruși declară că acest război nu le va aduce niciun beneficiu personal. 

Alexei Mineailo, fondatorul și inițiatorul proiectului  „Хроники” , spune că sondajul, care este al șaselea de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, arată că cetățenii ruși se tem să-și exprime opiniile de teama de a fi persecutați. Totodată, un sfert din cei chestionați recunosc că vor să se revină la situația dinaintea războiului. 

Rușii au anxietate și spun că războiul nu le va aduce niciun beneficiu personal

Sondajul a fost realizat prin telefon, în perioada 29 iunie – 5 iulie pe un eșantion de 1.823 de respondenți din toate regiunile Federației Ruse. Datele sondajului au arătat:

Nivelul de sprijin al războiului a ajuns la 55%

Fiecare al șaptelea „susținător” al „operațiunii speciale” a devenit fie adversar, fie are dubii sau a refuzat să răspundă la întrebare. Interesant este că și numărul rușilor care se informează din surse oficiale a scăzut în aceeași proporție.

43% din ruși au avut atacuri de anxietate sau depresie

Din cauza „operațiunii speciale”:

  • 25,7% dintre ruși au încetat să comunice cu prietenii apropiați și rude;
  • 43% au recunoscut că au avut atacuri de anxietate sau depresie (această cifră este cu ⁓10% mai mare decât în ​​toate celelalte luni ale războiului).

55% dintre ruși spun că războiul nu le va aduce niciun beneficiu personal

  • Doar 3,3% dintre ruși spun că victoria Rusiei în acest război le aduce un sentiment de  mândrie națională, va întări pozițiile Rusiei, va fi o victorie asupra naziștilor și va duce la anexarea teritoriilor;
  •  55% dintre respondenți cred că o eventuală victorie a Rusiei nu le va aduce niciun beneficiu personal;
  • 28,5% consideră că victoria le poate aduce pace, satisfacție morală, călătorii la rude în Ucraina și CSI, securitate, normalizarea economiei, ridicarea sancțiunilor, prietenie cu vecinii, întoarcerea tuturor rudelor acasă.

„Cu alte cuvinte, rușii vor ceea ce aveau deja înainte de război. Asta înseamnă că nu vor victorie, ci pace”, comentează autorii sondajului.

63,4% dintre ruși nu sunt gata să dea bani ca să susțină armata

  • Doar 8,4% dintre respondenți au declarat că sunt pregătiți să dea mai mult de 10% din venituri pentru înarmarea armatei;
  • 63,4% dintre ruși au spus că nu sunt pregătiți să dea absolut nimic;

 Sociologii proiectului spun că aceste cifre nu îi surprind pentru că același sondaj arată că:

  • 56,5% din respondenți spun că trebuie să facă economiii pentru achiziționarea produselor din cauza creșterii prețurilor;
  • 39,1% au înregistrat o scădere a venitului familiei;
  •  iar 11,8% din respondenți și-au pierdut locul de muncă.

43% din ruși își vor schimba opinia despre război dacă luptele se vor lungi sau va pierde Rusia 

 Sociologii au întrebat „susținătorii” ce factori le-ar putea schimba atitudinea față de „operațiunea specială”.

  • 44 % au spus că nimic nu ar putea să le schimbe atitudinea față de război;
  • 23% au spus că prelungirea războiului și lipsa  de profesionalism al armatei;
  • 20% înfrângerea și încheierea unei păci în condiții nefavorabile.

Proiectul de cercetare „Хроники” se desfășoară la inițiativa activistului civic și politic Aleksei Mineailo, care s-a pronunțat deschis împotriva războiului din Ucraina. Scopul proiectului este realizarea periodică a sondajelor de opinie, a cercetărilor pe rețelele sociale pentru a analiza  modul în care rușii percep războiul cu Ucraina. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, sociologii și experții au realizat până acum șase sondaje. 

„Oamenii nu spun ceea ce gândesc de teamă de a nu persecutați”

„Datele sondajului arată că 55 la sută din respondenți spun că susțin războiul. Dar nu cifra aceasta e relevantă. Relevant este că timp de o lună și jumătate procentul susținătorilor a scăzut cu 14%”, a comentat datele sondajului Aleksei Mineailo pe canalul de Youtube al jurnalistei ruse Iulia Latînina. 

Mineailo a declarat că, în opinia sa, diminuarea numărului celor care susțin războiul este legat de faptul că oamenii „nu se mai lasă prostiți”. De altfel, sondajul arată că diminuarea numărului de susținători este direct proporțional cu numărul celor care au încetat să se informeze din  sursele oficiale de informare –  televizorul, radioul și alte surse oficiale. „Aceștia au început a utiliza mai puține surse oficiale, ei primind informații din alte surse. Și acesta este un semnal îmbucurător”, a comentat activistul. Un alt factor de diminuare a numărului susținătorilor, în opinia acestuia, ar fi faptul că războiul se tărăgănează. „Cu cât acesta se lungește, cu atât mai puține persoane susțin invazia”, În context, el a mai adăugat că sondajul desfășurat în luna mai a arătat că 24% din susținătorii „operației speciale” nu au reușit să formuleze clar scopul acesteia, spunând că scopul este „cel stabilit de președinte/guvern/armată”, sau că nu știu să răspundă.

De altfel, Mineailo a precizat că la realizarea tuturor celor șase sondaje, experții proiectului atunci când au formulat întrebările au utilizat termenul de „operațiune specială” și nu război, pentru că „pe deoparte aceasta este cerința legală, iar, pe de altă parte, oamenii să nu se teamă să răspundă la întrebări”. 

Totodată, activistul a admis că oamenii la aceste sondaje nu au spus ce au gândit, de teamă de a nu fi persecutați. „Chiar atunci când îi întrebam dacă ceea ce se întâmplă în Ucraina este operațiune specială sau război, oamenii nu spuneau ce gândeau. Am avut cazuri când am primit astfel de răspunsuri «eu acum am să vă spun, dar mâine o să vină poliția după mine» sau «aș vrea să vă povestesc tot ce cred, dar aceasta e interzis de lege, de aceea am să vă spun că e operațiune specială». Adică, chiar și în astfel de momente oamenii nu spuneau tot ce gândeau”, a mai spus el.

Sondaj secret al Kremlinului: 30% dintre ruși cred că războiul trebuie oprit chiar acum

La mijlocul lunii iulie, publicația Meduza a dat publicității rezultatele unui sondaj închis desfășurat de Centrul rusesc pentru Studierea Opiniei Publice (ВЦИОМV) la solicitarea Administrației Prezidențiale. Potrivit documentelor pe care le deținea Meduza, 30% dintre respondenți au declarat că „acțiunile militare din Ucraina” ar trebui „oprite cât mai curând posibil”. Altor 13% le-a fost greu să răspundă, iar 57% dintre respondenți consideră că războiul ar trebui continuat.

Potrivit rezultatelor aceluiași sondaj, în grupa de vârstă 18-24 de ani, 56% de respondenți sunt pentru încheierea războiului și  doar 19% sunt pentru continuarea acestuia. Dintre rușii cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, 43% vor încetarea  războiului, 41% susțin continuarea ostilităților. Datele arată că, în general, respondenții mai în vârstă sunt cei care susțin mai mult războiul. De exemplu, în rândul respondenților peste 60 de ani, 72% dintre respondenți au fost în favoarea continuării invaziei.

Sociologul Grigori Iudin a numit drept „previzibile” rezultatele acestui sondajului. El a relatat pentru Meduza că mai multe sondaje indică faptul că „operațiunea specială” este susținută mai activ de rușii mai în vârstă – precum și de mulți locuitori ai orașelor mari, unde există o mare parte a angajaților de stat. „Acesta este un război al bătrânilor și al oficialilor de securitate care vor să blocheze țara în trecut”, comentează Iudin.

O sursă apropiată Administrației Prezidențiale a spus pentru publicație că niciun rezultat al sondajelor închise nu poate duce la sfârșitul războiului: „Președintele vrea să lupte, iar el este cel care conduce”.

Foto: bbc.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.