Castelul lui Dracula

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Pe marginea unei stânci, între munţii Bucegi şi Piatra Craiului, măreţ stă de secole castelul a cărui faimă a trecut toate hotarele. Legendarul castel străbate istoria şi rămâne neclintit peste ani pentru a sensibiliza şi uimi privirea vizitatorilor. Prea frumosul obiectiv turistic, ce a devenit o adevărată afacere pentru locuitorii Branului, provoacă fiori de teamă şi de satisfacţie în acelaşi timp.

Construcţia castelului a început în anul 1378, când s-au construit turnurile exterioare. Peste ani castelul a suferit multiple modificări şi îmbunătăţiri, a fost proprietatea mai multor regi de diferite naţionalităţi, ca într-un final să ajungă astăzi proprietatea lui Dominic de Habsburg, fiind retrocedat de statul român pe 1 iunie 2009.

Este unicul monument istoric de pe teritoriul României care atrage sute de mii de turişti în fiecare an. Şi toate aceste lucruri se întâmplă datorită unei legende, creată de scriitorul american Bram Stoker care publică o carte în anul 1897 la Londra „Dracula , Vampirul din Carpaţi”.

Autorul nu dă o locaţie exactă castelului în care ar fi trebuit să locuiască Dracula, dar s-a presupus că ar fi Castelul Bran. Legenda lui Dracula s-a legat strâns de viaţa domnitorului român Vlad Ţepeş, fiindcă era un conducător tiranic şi care trăgea în ţeapă pe oricine în cădea în cale.

Documente care ar atesta faptul că Vlad Ţepeş ar avea vreo legătură cu Castelul Bran nu sunt, cu toate acestea legenda s-a înrădăcinat atât de adânc în pereţii castelului că astăzi nu mai putem vorbi despre Castelul Bran fără a aminti de Dracula.

Specialiştii au demonstrat că legenda rămâne a fi doar legendă, în care mai cred şi astăzi mulţi. Deşi au trecut mai bine de o sută de ani de la apariţia mitului. Cea mai solicitată destinaţie pentru turiştii americani şi englezi de Haloween rămâne a fi Castelul Bran.

Cazare, pentru cei interesaţi, se găseşte în staţiunea Bran, iar pentru cei ce vor să se oprească o noapte în castel proprietarii actuali ai castelului amenajează un apartament lux în Turnul Rotund.

Distanţa de la Chişinău până la Bran este de 434 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.