Casa de cultură a unui sat din regiunea separatistă a fost renovată pe bani europeni

După o lungă perioadă de timp, locuitorii satului Carmanova din stânga Nistrului au sărbătorit hramul în Casa de cultură. Aceasta a fost construită în 1970 și nu a fost reparată niciodată. În anii nouăzeci, sistemul de încălzire s-a deteriorat complet. Pentru prima dată în 28 de ani, în sezonul rece, sărbătorile vor fi organizate în condiții adecvate. Edificiul a fost conectat la rețele de apeduct, canalizare și este dotat cu un sistem modern de încălzire.

„Satul Carmanova a fost fondat acum 200 de ani de nemți, în mare parte din Germania și Franța (Alsacia), precum și de familii din Polonia și Ungaria. Primul nume al localității este Neudorf. Renovarea casei de cultură în acest sat are o însemnătate deosebită pentru Uniunea Europeană și statele membre: este un simbol al istoriei comune cu acest teritoriu și localnicii săi și o dovadă a faptului că această istorie comună continuă zi de zi, inclusiv prin efortul de a îmbunătăți condițiile pentru populația locală”, a declarat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Datorită temperaturii constante, picturile, costumele și alte articole sunt păstrate în condiții adecvate. Avem zece echipe de creație. Lucrăm în tehnicile kinusayga, „sand art”, și multe altele. Cercurile de dans, canto, dar și concertele se vor desfășura în condiții confortabile”, afirmă Natalia Stoian, șefa Casei de cultură.

UE a alocat 150.795 de euro pentru renovarea clădirii. Casa de cultură din Carmanova este 1 dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea lor în proiecte comune.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.