Campania electorală a început? De ce PSRM ar solicita alegeri prezidențiale anticipate

Partidul Socialiștilor anunță că vor demisia președintei Maiei Sandu și alegeri prezidențiale noi. Însă declarația PSRM seamănă foarte mult cu un discurs de pregătire pentru campania din cadrul alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie declanșate după terminarea stării de urgență.

Tot PSRM a declarat în februarie 2021 că „nu sunt contra anticipatelor parlamentare, dar ele nu pot fi organizate în plină pandemie”.

Nemulțumirile PSRM

În comunicatul emis în acest sfârșit de săptămână, PSRM se arată deranjat de decizia Curții Constituționale, pe care o numesc „adoptată sub presiunea vădită a președintelui Maia Sandu” și „lovitură de stat”. „Partidul Socialiștilor consideră ca Maia Sandu a participat direct în complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional împotriva țării noastre și al poporului ei. Cerem demisia Maiei Sandu și alegeri anticipate a președintelui Republicii Moldova”.

Totodată, sunt menționați ambasadorii Peter Michalko, șef al misiunii UE în Moldova, și Daniel Ioniță, ambasador al României la Chișinău, care sunt acuzați de „obrăznicie” și „batjocură în adresa suveranității țării noastre”.

PSRM anunță că pledează pentru numirea lui Vladimir Golovatiuc în calitate de prim-ministru, dar și că îndeamnă toate fracțiunile parlamentare și toate forțele sociale sănătoase să se unească împotriva tentativei brutale de uzurpare a puterii în țara noastră și atentatului asupra independenței Republicii Moldova.

Poate Maia Sandu să fie demisă?

Socialiștii nu sunt primii care cer demisia unui președinte de țară, mai ales în Republica Moldova. De-a lungul timpului, mai multe partide au cerut demisia șefului de stat, inclusiv în perioada când la cârma palatului prezidențial se afla Igor Dodon. Demisia unui președinte este un lucru destul de greu de obținut, dacă acesta nu își dă demisia din propria inițiativă.

Constituția prevede la articolul 89 că, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament cu votul a două treimi din deputaţi. Propunerea de suspendare din funcție poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi și intră în vigoare dacă se adoptă cu votul a 2/3 din deputați, în cazul nostru – 68 de deputați.

Totuși, odată inițiată suspendarea, în termen de 30 de zile se organizează un referendum, în cadrul căruia e nevoie de cel puțin un vot în plus pentru demitere decât numărul total acumulat de președinte la alegeri. În cazul Maiei Sandu, acest număr este de 943,006 de voturi.

Întrebarea este dacă socialiștii ar fi gata să meargă pe această cale sau nu? Pentru a găsi răspuns la această întrebare, este necesar să ne mai uităm odată la matematica din Parlament. În primul rând, PSRM are 37 de deputați. Neoficial, ca „sateliți”, foștii deputați PD Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt alături de aceștia. La ei se mai adaugă deputatul independent ales pe o circumscripție din Transnistria, Alexandru Oleinic. Astfel, socialiști dețin 40 de scaune, ceea ce le dă cel puțin posibilitatea de a iniția suspendarea în Parlament.

În continuare, aliații din Parlament ai acestora, Partidul Șor și Platforma Pentru Moldova, au 14 voturi, iar platforma „Pro Moldova” a lui Andrian Candu a rămas cu 7 deputați. Dacă ar fi să luăm în considerare retorica lui Candu din ultima perioadă, am putea concluziona că dacă ar fi un demers de suspendare a Maiei Sandu, s-ar putea conta pe voturile celor de la Pro Moldova. Astfel, socialiștii ar putea acumula maxim 63 de voturi – insuficient pentru a iniția suspendarea președintei.

Socialiștii se cred deja în campanie electorală

Declarațiile PSRM pot fi catalogate drept un demers pre-electoral, iar duritatea de limbaj este una tipică de campanie electorală. Socialiștii vor merge în următoarea campanie electorală cu un mesaj caracteristic antioccidental și pro-rus.

Asta pentru că în comunicat a menționat că „PSRM este partidul apărătorilor statalității și identității moldovenești”; „PSRM este singurul partid care este capabil să păstreze relațiile de prietenie cu partenerul nostru strategic principal – Federația Rusă”; „PSRM este singurul partid care este capabil să unească ambele maluri ale Nistrului”; „PSRM este singurul partid capabil să protejeze interesele politice, economice și sociale ale omului de rând, să asigure un nivel decent de viață pentru cetățenii noștri, nepermițând închiderea școlilor și grădinițelor de copii, spitalelor și policlinicilor, să apere sfera socială de presiunea externă a instituțiilor financiare”. Toate acele teze sunt practic parte a unui program electoral tipic al PSRM.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.