Călătorie în timp – Mocăniţa

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Aveţi chef de o călătorie în timp, mai precis în trecut? Atunci vă invit în Maramureş, ţinutul pădurilor sălbatice, care sunt străbătute numai de Mocăniţa. Dar cine e această Mocăniţă, o să vă întrebaţi? Mocăniţa este un tren de epocă cu aburi, care este folosit pentru transportarea lemnului, dar în ultimii ani a revenit la destinaţia sa primordială, de a duce turişti.

Valea Vaserului, locul de baştină al Mocăniţei, este una dintre cele mai sălbatice şi mai frumoase peisaje din România. Călătoria începe în Vişeu de Sus şi pe o distanţă de 21 km, până în Platin, poţi vedea regiuni înguste ale defileului, văi şopotitoare poleite cu stânci, coloritul pădurii şi trei tuneluri. Valea Vaserului este asemănată cu un canion cu stânci abrupte alternate cu păduri dese, poieniţe minunate şi izvoare răcoroase.

Trenul pregătit pentru călătorie în zorii zilei îşi aşteaptă călătorii. Călătoria cu Mocăniţa este o adevărată incursiune în trecut. Odată urniţi din loc, uităm de modernitate şi tot ce e legat de acest cuvânt, inclusiv telefonul mobil care nu mai are semnal. Mirosul buştenilor de lemn, sunetul lung al locomotivei, susurul zgomotos al râului Vaser şi foşnetul pădurii, te teleportează parcă cu câteva decenii în urmă.

Excursia este lungă şi cu numeroase opriri. La urcare trenul lasă vagoane goale, ca să le ia la întoarcere pline doldora cu buşteni. Trenul mai opreşte pentru ca localnicii să poată urca sau pentru a se aproviziona cu apă. Mai poate sări de pe şine, dar la o viteză de 10 km/h acest lucru nu este periculos, fiind pus din nou pe şine îşi continuă pufăiala printre copaci.

Călătoria pe Valea Vaserului fie de o zi cu trenul sau o drumeţie mai lungă cu cortul, este o adevărată aventură. În mijlocul pădurilor întunecate sau pe pajiştile invadate de soare, se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume. Mergeţi s-o vedeţi şi să vă îndrăgostiţi de ea.

Distanţa de la Chişinău până la Vişeul de Sus este de 458 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.