Bustul unui nobil dac, realizat de un artist din R.Moldova, instalat pe Aeroportul din Otopeni

Bustul unui nobil dac, realizat de sculptorul Ion Bolocan din Republica Moldova, va întâmpina călătorii pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Acesta a fost instalat la intrarea care face legătura dintre terminalele de “Sosiri” şi “Plecări” .

Sculpura a fost realizată de Ioan Bolocan, fiind inspirată după o lucrare omonimă, realizată în anii 106-112 de către un artist roman şi care se află la Vatican.

Lucrarea a fost instalată cu scopul de a aduce în atenţia pasagerilor care trec prin dreptul ei, valori ale culturii dacice.

Dezvelirea acesteia a avut loc pe 13 septembrie de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti în parteneriat cu Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC).

Conform informaţiilor prezentate de pe site-ul AICC, Asociaţia a lansat un program de strȃngere de fonduri, prin subscripţie publică, pentru crearea de replici ale statuilor de daci realizate de sculptori antici romani ȋn timpul domniei lui Traian.

Odată realizate, aceste replici ar urma să fie donate către muzee şi municipalităţi din Romȃnia.

Plasticianul Ion Bolocan este unul din cei mai cunoscuţi artişti din Republica Moldova, având expoziţii personale în Germania, Elveţia şi Lituania. Numeroase lucrări semnate de artist se regăsesc în colecţii publice şi private din România, Franţa, Germania, Elveţia, Belgia, Italia, Anglia, Suedia şi SUA, la Muzeul de Arte Plastice a Republicii Moldova, în Colecţia Bienalei de sculptură din Ravena, Italia.

Foto: huff.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.