Bulgaria rămasă fără LukOil

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Decizia Agenţiei Vamale, survine în urma neîndeplinirii de către rafinărie a obligaţiilor legale, privind monitorizarea cantităţilor de combustibil produs, în vederea calculării exacte a taxelor datorate la buget.

Termenul limită pentru instalarea unor dispozitive care să permită monitorizarea producţiei expirase încă din septembrie 2010, iar LukOil Neftochim a solicitat o prelungire până la sfârşitul anului 2011, cerere care a fost respinsă de autorităţile de la Sofia.

Potrivit presei bulgare, directorul Agenţiei Vamale, Vanyo Tanov şi ministrul de Finanţe, Simeon Dyankov, s-au întâlnit miercuri cu directorul general al LukOil Bulgaria, Valentin Zlatev, care face parte şi din comitetul director al LukOil Neftochim.

Tanov şi Dyankov au avertizat încă de la începutul lunii iulie că LukOil îşi va pierde licenţa dacă nu va implementa rapid măsurile cerute de lege, dar unii observatori s-au aşteptat ca rafinăria să primească amânarea solicitată, fiind cel mai important furnizor de combustibil pentru benzinăriile din ţară.

LukOil poate cere acordarea unei noi licenţe abia după întrunirea condiţiilor legale, a declarat Tanov pentru BTV, precizând că sancţionarea companiei nu va conduce la un deficit de combustibil pe piaţă.

La rândul său, ministrul bulgar de Finanţe a spus că, din moment ce există 420 de importatori de combustibil, nu este îngrijorat de un eventual deficit. Totuşi, oficiali din industria petrolieră au declarat că măsura luată de Agenţia Vamală va duce la creşteri ale preţurilor la combustibili, mai ales că vine în plin sezon turistic, când cererea este foarte mare.

Directorul de aprovizionare al Rompetrol Bulgaria, Nikolai Belchev, a declarat că o cerere sporită ar putea provoca mărirea costurilor de distribuţie şi import. El a spus că Grecia şi România sunt cele mai importante surse pentru importul de combustibil, dar nu este clar ce cantităţi sunt disponibile în depozitele rafinăriilor din regiune.

Rompetrol este a doua mare companie petrolieră din România şi deţine o rafinărie la Năvodari, pe ţărmul Mării Negre.

LukOil Bulgaria, care operează benzinăriile LukOil din ţară, va putea vinde combustibilii deţinuţi în depozite pentru care taxele către stat au fost deja calculate, mai notează sofiaecho.com.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.