BRD: Diaspora a spulberat mitul că o singură secție de votare nu poate procesa mai mult de 3000 de buletine de vot

Biroul Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a anunţat marţi, 15 noiembrie, că va participa activ la modificarea Codului Electoral, de îndată ce instituțiile competente din Republica Moldova vor purcede la crearea grupului de lucru respectiv. BRD va fi parte activă a acestui grup și se obligă să consulte cu diaspora și să implice membrii diasporei în procedura de elaborare de propuneri pentru modificarea Codrului Electoral, potrivit unui comunicat al instituţiei.

“Prin mobilizarea fără precedent de care diaspora a dat dovadă la turul II al alegerilor prezidențiale au fost spulberate mai multe mituri, precum că o singură secție de votare nu poate procesa mai mult de 3000 de buletine de vot, că diaspora nu se implică și că nu-i pasă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, că diaspora nu poate schimba mersul lucrurilor. Diaspora a demonstrat prin prezența masivă la vot că poate fi o forță”, menţionează sursa citată.

Totodată, BRD precizează că, înainte de alegerile prezidențiale, a făcut demersurile necesare pentru a majora numărul secțiilor de votare în orașele unde concentrația de moldoveni este mai mare, precum și să fie asigurate condiții pentru exercitarea dreptului de vot.

BRD în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene prin intermediul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, a platformelor de comunicare a informat cetățenii de peste hotare privind lista secţiilor de votare deschise şi direcţionarea către cele mai apropiate secţii de votare.

Peste trei milioane de alegători au fost chemaţi la urne duminică în Republica Moldova, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, având de ales între candidatul prorus Igor Dodon şi Maia Sandu, politician proeuropean.

Scrutinul prezidenţial a fost marcat de proteste, cozi şi nemulţumiri în diaspora, după epuizarea buletinelor de vot.

Reamintim că la 13 noiembrie, lidera PAS Maia Sandu a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca „principali responsabili” ai procesului defectuos de votare peste hotare.

Totodată, ea a precizat că va depune o plângere penală împotriva celor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție.

Ulterior, membrul CEC, Sergiu Gurduza, și-a cerut scuze de la cetățenii care nu au putut să-și exercite dreptul de vot din cauză că statul nu a putut asigura populației acest drept. Aceasta după ce în câteva secții de peste hotare, dar și din Republica Moldova s-au terminat buletinele de vot.

Personal vreau să transmit un mesaj tuturor alegătorilor din orice colţ al lumii. Sunt marcat profund de o revoltă internă privind derularea procesului electoral. Vreau să-mi cer scuze personal în faţa alegătorilor care nu au reuşit să voteze sau care nu vor reuşi să voteze. Mă refer la secţiile de votare din străinătate, atât din Federaţia Rusă, cât şi din ţările unde nu se va reuşi să se voteze”, a menţionat atunci Sergiu Gurduza.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.