Boom-ul investiţional din 2007 s-a copt în 2006. Comentariu economic al Agenţiei Info-Prim Neo

După ce în anul 2006, la capitolul investiţii străine directe (ISD), R. Moldova a înregistrat regrese importante (dar şi în alte sectoare), pentru 2007 autorităţile anunţă „o explozie” a ISD. O prognoză destul de îndrăzneaţă a Organizaţiei pentru Promovarea Exporturilor din Moldova constată că în acest an „vom fi martorii unu boom al investiţiilor străine”.

Pentru a vedea, totuşi, cât de reale sunt aceste prognoze trebuie mai întâi să vedem care sunt premisele acestora sau pe ce piloni se sprijină.

La nivel macroeconomic, anul 2007 nu va fi cu mult mai bun decât precedentul: ritmul relativ mic de creştere economică se va menţine, deficitul comercial îşi va continua ascensiunea, iar la nivelul reformelor nu se vor produce mari schimbări. Însă, comparativ cu 2006, anul 2007 nu prevesteşte noi şocuri externe – exporturile de vinuri în Rusia urmează să fie deblocate, preţul de import al gazelor naturale va fi stabil pe întreg parcursul anului, în relaţiile cu organismele financiare internaţionale şi donatorii externi există înţelegere, iar Clubul creditorilor de la Paris a acceptat restructurarea unei părţi din datoriile externe. Ba chiar mai mult, partenerii externi şi-au anunţat intenţia de a credita masiv economia moldovenească în următorii trei ani (1,2 mlrd USD), inclusiv cu surse nerambursabile.

Adică, faţă de 2006, în acest an, economia RM este mult mai stabilă, iar evoluţiile mult mai previzibile, fapt ce este un atu în procesul de atragere a ISD.

Pe de altă parte, R. Moldova a devenit vecin direct al Uniunii Europene şi, deci, o eventuală ţintă pentru investitorii străini care vor căuta noi pieţe pentru migrarea capacităţilor de producţie, după ce Bulgaria şi România vor adopta treptat rigorile comunitare, inclusiv în ceea ce priveşte costurile.

Deci, atât din punct de vedere al pieţei interne, cât şi al celei externe, anul 2007 este mult mai favorabil pentru atragerea investiţiilor străine.

Totuşi, pe lângă stabilitatea mai bună la nivel macroeconomic, pentru un boom investiţional este esenţial ca pe piaţă deja să existe o serie de proiecte, care să asigure un flux esenţial de investiţii. Şi, se pare, anul 2007 întruneşte aceste două caracteristici importante pentru o creştere rapidă a investiţiilor: o relativă stabilitate macroeconomică şi prezenţa unor importante proiecte.

Principalele proiecte investiţionale din 2007

Compania Eventis Mobile, deţinătorul celei de-a treia licenţă de telefonie mobilă în standardul GSM, va începe construcţia propriei reţele. Potrivit estimărilor noastre, volumul investiţiilor ar putea fi de 40-50 mil. USD.

Vor continua investiţiile în proiectul maritim Giurgiuleşi (cu o valoare totală de 250 mil. USD). De asemenea, ar putea fi iniţiat subproiectul de construcţie a reţelei de benzinării – investiţiile vor oscila în jurul cifrei de 40 mil. USD.

BERD a anunţat disponibilitatea unor proiecte în mărime de circa 40 mil. USD în anul 2007.

Noul proprietar al „Mobiasbancă”, grupul financiar francez Societe Generale, va face investiţii pentru dezvoltarea băncii.

Plus la aceste operaţiuni sunt posibile următoarele evoluţii:

– activizarea procesului de privatizare, inclusiv a activelor din vinificaţie şi energetică;
– creşterea interesului investitorilor străini pentru piaţa asigurărilor;
– intrarea unor noi investitori pe piaţa bancară;
– interes sporit pentru sectorul de construcţii şi imobiliar.

Luând în calcul toţi aceşti factori, către finele anului 2007 putem prognoza un volum al investiţiilor străine directe care să depăşească cifra de 300 mil. USD, adică cu o creştere de 30-40%.

În anul 2006, volumul investiţiilor străine directe, conform datelor preliminare, au depăşit uşor suma de 200 mil. USD, faţă de 260 mil. USD în 2005 şi 240 mil. USD în 2004. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.