BNM a revizuit în scădere prognoza asupra inflației: În 2016 rata anuală se va plasa la 6,7 la sută

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza asupra inflației atât pentru acest an, cât şi pentru anul viitor. Potrivit unui raport, făcut public astăzi de către guvernatorul BNM,în 2016 rata anuală a inflației se va plasa la nivelul de 6,7 la sută, și de 4,4% în anul viitor, în scădere cu circa 0,4 puncte procentuale față de prognoza anterioară.

Evoluții ale activitații economice

În trimestrul I 2016, PIB a înregistrat o creștere de 0.8 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2015, dinamica anuală a activității economice fiind superioară celei din a doua jumătate a anului precedent. Totuși, creșterea economică a fost una modestă, situându-se astfel sub nivelul său potențial. Evoluția pozitivă a PIB s-a datorat cererii interne, în timp ce exporturile au generat un impact negativ pronunțat asupra dinamicii PIB. Astfel, în trimestrul I 2016 consumul gospodăriilor populației s-a majorat cu 2.3 la sută. Cu toate acestea, evoluția consumului populației este una minoră. În același timp, contribuția pozitivă din partea investițiilor la dinamica PIB s-a datorat doar impactului pozitiv aferent componentei variația stocurilor, în condițiile în care formarea brută de capital fix a înregistrat o contractare de 3.6 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Aceste evoluții reflectă scăderea în termeni reali a venitului disponibil al populației, dar și incertitudinea încă sporită din partea agenților economici și a populației cu privire la evoluția ulterioară a economiei. Consumul final al administrației publice în trimestrul I 2016 s-a diminuat cu 0.4 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2015. Exporturile, după ce au avut o influență neglijabilă la dinamica PIB în a doua parte a anului precedent, au consemnat o contractare de 5.6 la sută comparativ cu trimestrul I 2015, în mare parte, ca urmare a consecințelor unei producții agricole modeste din perioada vizată. Importurile în perioada de referință au înregistrat o majorare de 1.8 la sută. Pe categorii de resurse, evoluția pozitivă a PIB a fost determinată de majorarea valorii adăugate brute din toate ramurile principale ale economiei, cu excepția „construcțiilor” și a subcomponentei „alte servicii”.

Promovarea politicii monetare

Pe parcursul trimestrului II 2016, au avut loc două ședințe ale Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei cu privire la deciziile de politică monetară. În urma evaluării balanței riscurilor interne și externe, cărora ar putea fi supusă economia Republicii Moldova și a perspectivelor inflației pe termen scurt și mediu Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a hotărât, la fiecare ședință, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară cu câte 2.0 puncte procentuale. Astfel, la ședința din 28 aprilie 2016, rata de bază a fost micșorată de la 17.0 (nivel stabilit la ședința din 31 martie 2016) până la 15.0 la sută anual, și la ședința din 26 mai 2016, de la 15.0 până la 13.0 la sută anual.

În trimestrul II 2016, dinamica agregatelor monetare a fost una pozitivă, media trimestrială în termeni anuali constituind 4.8 la sută pentru M2 (cu 7.5 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul I 2016) și 0.9 la sută pentru M3 (cu 4.4 puncte procentuale mai mult față de creșterea din trimestrul precedent).

Reflectând tendința descendentă a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară a Băncii Naționale a Moldovei, ratele medii ale dobânzilor la depozitele în sold și-au stopat tendința crescătoare și ca urmare au consemnat un declin temperat și ratele medii la creditele acordate de către sistemul bancar.

În perioada de referință, față de trimestrul I 2016, ratele medii anuale ale dobânzilor aferente soldului creditelor au înregistrat diminuare cu 0.08 puncte procentuale la creditele în moneda națională și cu 0.18 puncte procentuale la creditele în valută străină, înregistrând valori la nivelul de 13.60 la sută și 6.42 la sută, respectiv. Rata medie a dobânzii pentru depozitele în lei a constituit 14.93 la sută, în descreștere cu 0.18 puncte procentuale față de trimestrul precedent. Rata dobânzii pentru plasamentele în valută străină a constituit în medie 2.11 la sută, inferioară celei din trimestrul I 2016 cu 0.03 puncte procentuale.

Prognoza inflației pe termen mediu

Runda curentă de prognoză anticipează o continuare a dinamicii negative a deviației PIB pe întregul interval de prognoză. Aceasta va avea o recuperare lentă, dar va continua să fie în palierul negativ, doar spre finele orizontului de prognoză deviația PIB va atinge valori pozitive. Față de runda anterioară de prognoză, cererea agregată estimată a fost reconfigurată. Plasarea activității economice preponderent sub nivelul său potențial, pe termen mediu, va determina presiuni dezinflaționiste din partea cererii interne, deși mai moderate în comparație cu prognoza anterioară.

Proiecția ratei medii anuale a inflației IPC, conform rundei curente de prognoză, va înregistra o tendință de diminuare până la sfârșitul anului 2016, după care va urma o stabilizare în jurul țintei. În medie, în anul curent, inflația va atinge nivelul de 6.7 la sută și de 4.4 la sută în medie în anul viitor. Conform proiecției, rata anuală a inflației va reveni în intervalul de variație a țintei inflației în trimestrul III 2016. Valoarea maximă va fi înregistrată în trimestrul II 2018, de 6.0 la sută, iar valoarea minimă în trimestrul IV 2016, de 3.5 la sută.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.