BNM: ”Politov-Cangaș este conducătorul legal al Victoriabank”

Deși Consiliului Acționarilor susține că managementul Victoriabank nu mai este în drept să își exercite funcțiile, membrii Comitetului de Direcţie şi anume N. Politov-Cangas, C. Ghimpu, L. Vangheli îşi exercită împuternicirile funcţionale şi obligaţiunile de serviciu după data de 24.09.2014, până la desemnarea noilor membri ai Comitetului de Direcţie a BC “Victoriabank” SA de către organele competente în conformitate cu Statutul Băncii. Aceatsa este informația remisă de banca comercială. 

După cum scrie Bani.md,  viceguvernatorul BNM, Emma Tabîrța, a confirmat faptul că Natalia Politov-Cangaș rămâne în funcție conform prevederilor Codului Muncii. Ea a confirmat că există un conflict în interiorul Victoriabank și a recomandat Consiliului Acționarilor și managementului instituției să se așeze la masa de discuții pentru a găsi o soluție, așa cum banca este o instituție de interes public.

Potrivit Victoriabank, dat fiind faptul că anterior, de către organele judiciare ale Moldovei a fost suspendată executarea unor hotărâri ale Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor BC “Victoriabank” SA şi a deciziilor Consiliului de Administraţie a BC “Victoriabank” SA,  membrii Comitetului executiv sunt  în drept să reprezinte Banca în raport cu terţe persoane, să adopte decizii, încheie contracte şi să-şi exercite obligaţiunile funcţionale, până la constituirea unui organ competent, în conformitate cu Statutul Băncii, care va putea desemna membrii Comitetului de Direcţie al BC “Victoriabank” SA.

Ieri Consiliul Acționarilor de la BC „Victoriabank” SA a transmis un comunicat prin care informează că „pe data de 24 au expirat contractele de angajare a managementului băncii. În acest sens, Președintele băncii, Natalia Politov – Cangaș, dar și vicepreședinții Corneliu Ghimpu și Ludmila Vangheli nu mai au dreptul de a reprezenta banca comercială „Victoriabank”, să ia decizii din numele conducerii băncii, să încheie contracte, dar și să dea ceva indicații angajaților băncii comerciale. ”

Potrivit informațiilor transmise din numele Consiliului Acționarilor „Victoriabank”, „orice document semnat de Natalia Politov – Cangaș, Corneliu Ghimpu și Ludmila Vangheli după data de 23 septembrie în calitate conducere a „Victoriabank” vor fi considerate nevalabile și nu vor avea o valoare juridică pentru bancă.”

Scandalul din interiorul Victoriabank a ieșit la iveală pe data de 20 august 2014, atunci când Consiliul băncii a decis crearea unei Comisii de anchetă internă pentru verificarea activităţii executive a băncii.

Conform Codului muncii, pe parcursul anchetei, Politov-Cangaş a fost suspendată din funcţie. La 25 august decizia dată i-a fost adusă la cunoștință. Tot la 25 august judecătorul Vasilisa Muntean de la judecătoria Buiucani a suspendat decizia Consiliului și a repus-o în funcţie.

Pe data de 12 septembrie ce judecătoria Buiucani a emis o încheiere prin care a suspendat executarea tuturor hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor din 6 februarie 2014. Totodată, sunt suspendate mai multe decizii ale Consiliului de administrație ce se referă la activitatea băncii, inclusiv decizia privind ancheta de serviciu şi suspendarea contractului de management cu preşedintele băncii.

Anterior presa a scris că în spatele tentativelor de demisie a managementului băncii s-ar afla controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Conflictul a fost pus pe seama unor interese divergente ale acestuia și a lui Vlad Plahotniuc. Tot de numele lui Platon se leagă și tentativele de destabilizare a majorității pro-europene din Parlament (scandalul tentativei de mituire a  deputaților) și spălării de sume exorbitante provenite din Federația Rusă care este investigată de organele de drept din Moldova și de cele internaționale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.