BM ofera Moldovei asistenta de 7 mln USD

Consiliul director al Bancii Mondiale a aprobat la inceputul saptamanii curente un grant in valoare de 7 mln USD in calitate de finantare suplimentara pentru a ajuta Republica Moldova sa faca fata provocarilor determinate de criza preturilor la produsele alimentare.

Potrivit avizului Bancii Mondiale (BM), banii sunt destinati realizarii transferurilor in numerar institutiilor sociale, care ofera produse alimentare copiilor si batranilor. De asemenea, o parte din bani sunt destinati procurarii suplimentelor nutritionale femeilor recent devenite mame si gravidelor.

Directorul de tara pentru Moldova al BM, Melanie Marlett, a declarat ca “aceasta finantare ofera un oarecare sprijin necesar persoanelor, care sunt cel mai mult afectate de majorarile subite ale preturilor la produsele alimentare. Melanie Marlett a mai mentionat ca “prin axarea pe cele mai vulnerabile grupuri, Banca Mondiala spera sa se asigure ca majorarea cheltuielilor pentru produsele alimentare nu vor rezulta intr-o deteriorare a sanatatii moldovenilor din grupurile cele mai sarace.”

“Costul produselor alimentare in Moldova, ca si oriunde in alta parte, este intr-o ascensiune subita, ceea ce reprezinta o provocare imensa pentru o tara, in care deja aproximativ 28 la suta din cetateni isi duc existenta in saracie ” a mentionat la randul sau, economistul senior al BM in Moldova, Rekha Menon.

Potrivit ei, majorarea preturilor la produsele alimentare afecteaza intr-o proportie mult mai mare, anume persoanele sarace din tara, deoarece acestea cheltuiesc o parte mai mare din veniturile sale pentru procurarea produselor alimentare si pentru ca acestia sunt mai dependenti de veniturile salariale si transferuri.

Estimarile preliminare ale Bancii Mondiale, indica faptul ca, avand o crestere anuala a preturilor la produsele alimentare de aproape 24 la suta, Moldova s-ar putea confrunta cu o majorare cu 13 la suta a nivelului saraciei, intensificand provocarea determinata de necesitatea asigurarii accesului paturilor sarace la produsele alimentare.

De mentionat ca grantul va fi acordat Moldovei in cadrul proiectului Finantarii Accelerate Globale pentru Criza Produselor Alimentare din partea Bancii Mondiale, in valoare de 1,2 mlrd USD, lansat la finele lunii mai curent. Finantarea suplimentara este menita sa abordeze nevoile imediate ale celor mai vulnerabile tari prin sprijin retelelor sociale publice, programe de alimentare in institutiile scolare, productie agricola etc.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.