BERD prognozeaza scaderea ritmurilor de crestere a economiei moldovenesti

Ritmul de crestere al Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova va scadea pina la 5-5,5%, in 2006, prognozeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"Economia moldoveana ar putea fi afectata de unele microsocuri legate de majorarea preturilor la resursele energetice si de lipsa accesului pe unele piete traditionale de export", a declarat petru BASA-press Alexandru Chirmiciu, economist de tara al BERD.

Republica Moldova a inregistrat ritmuri puternice de crestere in ultimii ani, pina la 7,5%, anul trecut, dar ramine in continuare cea mai saraca tara din Europa, cu un PIB pe cap de locuitor de 903 USD, in 2005, se arata in Raportul de tranzitie pe anul 2005, publicatie anuala a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, lansata joi la Chisinau.

"Lipsa progresului in reformele structurale, deficientele sectorului financiar, ca supravegherea bancara precara si lipsa transparentei, incetinirea procesului de privatizare sunt printre principalele vulnerabilitati pentru R.Moldova", a afirmat Chirmiciu.

Potrivit Bancii, mediul de afaceri din R.Moldova s-a imbunatatit in domeniul impozitarii, nivelul crimelor si, intr-o masura mai mica, a combaterii coruptiei. "Dar, interferenta statului, sistemul judiciar slab si accesul limitat la finantare sunt obstacole majore. Mediul de afaceri din R.Moldova inca nu a atins standardele economiilor de piata avansate", constata economistii BERD.

BERD afirma ca in R.Moldova cresterea durabila depinde la moment de reducerea interferentei statului in economie, edificarea unui sector financiar puternic, consolidarea autoritatilor sale regulatorii, fuzelarea cadrului legislativ, intensificarea eforturilor de a combate coruptia.

Raportul de tranzitie al BERD mai arata ca piata de telecomunicatii din R.Moldova se dezvolta in ritmuri rapide, dar au fost stopate unele planuri de modificare a tarifelor operatorului Moldtelecom. in acelasi timp, privatizarea operatorului de telefonie fixa nu mai este privita ca un scop prioritar. Liberalizarea pietei energetice a fost aminata pina in 2006. Reforma infrastructurilor municipale decurge fara mari progrese, desi nivelul de colectare a platilor a crescut, tarifele sunt stabilite inca sub costuri, mai afirma BERD. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.