BERD a majorat prognoza de creştere a PIB-ului Moldovei pentru 2016 de la 0 la 1,5%, iar pentru 2017 – de la 2% la 2,5%

Potrivit raportului din noiembrie cu privire la perspectivele economice regionale (Regional Economic Prospects), publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, economia Moldovei a revenit la creştere moderată în I semestru din 2016: PIB-ul a crescut cu 1,3%, datorită consumului intern al gospodăriilor casnice, notează agenția Infomarket.

Acumularea brută a capitalului de bază şi exportul de mărfuri şi servicii s-au redus, în expresie reală. Reducerea exporturilor în dolari şi diminuarea transferurilor de bani au influențat reducerea deficitului comercial extern. Înăsprirea politicii fiscale şi creditar-monetare a redus inflaţia la indicatorul ţintit şi a asigurat durabilitatea activelor oficiale de rezervă (acoperă şase luni de import).

Reducerea presiunii inflaţioniste a permis relaxarea graduală a politicii monetare, începând cu februarie 2016. În studiul BERD se arată că datoria de stat va creşte considerabil, mai ales din contul susţinerii lichidităţii a trei bănci care au avut de suferit în urma fraudei şi lichidate în 2015. Conform situaţiei din august 2016, trei cele mai mari bănci din Moldova rămâneau sub control special al BNM, din cauza temerilor de netransparenţă a proprietarilor, legate de creditare, management corporativ slab şi calitatea scăzută a portofoliilor. În iulie 2016 s-a ajuns la înţelegerea prealabilă a guvernului Moldovei privind noul program cu FMI (de aproximativ $180 mln, echivalentul a 3% din PIB), aprobarea căreia depinde de îndeplinirea de Moldova a unor precondiţii.

Acest lucru a permis deblocarea primei tranşe din suportul bugetar al României, de 60 mln euro, oferită în august 2016. Iar aprobarea şi implementarea de către FMI a noului program va permite deblocarea suportului bugetar internaţional, oferit Moldovei de alţi donatori. Potrivit prognozei BERD, creşterea economică a Moldovei va fi în 2016 de 1,5%, iar în 2017 – 2,5%. În august, Ministerul Economiei a îmbunătăţit prognoza de creştere a PIB-ului ţării pentru acest an de la 1% la 2%, iar pentru 2017 – de la 2,5% la 3%.

În octombrie, FMI a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a Moldovei pentru acest an şi anul următor: în 2016 – de la 0,5% la 2%, în 2017 – de la 2,5% la 3%. Potrivit prognozei actualizate a Băncii Mondiale, PIB-ul Moldovei va creşte în 2016 cu 2,2%, iar în 2017-2018 – 2,8-3,3%. Centrul analitic independent Expert-Grup prognozează pentru următorii ani o creştere medie a PIB-ului de 1-3%. Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) estimează o creştere economică în 2016 de 2,5%.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.