Başcanul regiunii gǎgǎuze: „Avem nevoie sa învǎţǎm limba româna, avem nevoie de investiţii”

Pe 24 martie, în organizarea Consulatului General al României la Cahul şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României a avut loc o întâlnire între o delegaţie din România şi Başcanulul Gǎgǎuziei, Mihail Formuzal.

Delegaţia din România, condusǎ de şeful DRP, secretarul de stat Eugen Tomac, din care au mai făcut parte senatorul Viorel Badea şi consulul României la Cahul Gentiana Serbu, a fost primită la Comrat de către Mihail Formuzal cu multe propuneri de colaborare, dar şi cu reproşuri la adresa fostului ambasador la Chişinau Filip Teodorescu care, în opinia lui Formuzal, a fost extrem de neserios şi a făcut statul român de râs.

Başcanul regiunii gǎgǎuze vrea burse în România pentru copiii din regiune, pentru că aceştia să poată învăţa limba română, vrea colaborare economică cu judeţe din România, doreşte permise pentru micul trafic de frontieră şi, în general, o colaborare cât mai strânsă cu statul român pe cât mai multe domenii.

Delegaţia din România l-a asigurat de toată deschiderea şi de întregul concurs că aceste propuneri ale sale să se realizeze cât mai repede. Dealtfel, o vizită a Başcanului în România va fi programată în cel mai scurt timp.

După întâlnirea cu Başcanul, delegaţia din România a donat peste 1000 de cărţi Liceului „Mihai Eminescu" din Comrat, singurul liceu cu predare în limba română din regiune.

Donaţia, ca şi vizita delegaţiei, a fost primită cu lacrimi în ochi de către directoarea liceului şi cadrele didactice, care au mărturisit că din anul 2000 nimeni din România nu le-a mai trecut pragul, liceul având o lipsă acută de carte românească.

La întâlnirea cu delegaţia din România au participat şi elevi ai liceului, pentru care România reprezintă un vis frumos pe care speră să şi-l împlinească venind la studii în Ţară.

Delegaţia din România i-a asigurat de tot sprijinul şi le-a promis că îi va aduce în Ţară atât în excursii şi tabere, cât şi la studii.

Conducătorul (Başcanul) Găgăuziei este cea mai importantă funcţie în ierarhia administrativă a Găgăuziei. Conducătorul Găgăuziei se alege pe un termen de 4 ani, în cadrul alegerilor generale, directe şi liber exprimate. Prin Decretul Republicii Moldova se numeşte membru al Guvernului Republicii Moldova.

Găgăuzii – un popor de origine turcă, de credinţă ortodoxă, care în marea sa parte locuieşte în partea de nord a Bugeacului central, de la 1940 a intrat în componenţa Basarabiei. Conform recensământului populaţiei din anul 2004, în Republica Moldova locuiau 155,6 mii de găgăuzi. Aproximativ 40 de mii de găgăuzi locuiesc în raioanele vecine regiunii Odesa din Ucraina. Sate aparte de găgăuzi pot fi întâlnite în regiunea Zaporojie din Ucraina, în Rusia, Kazahstan şi în alte ţări ale Europei (Bulgaria, România, Grecia, Turcia).

Teritoriul Găgăuziei alcătuieşte 1.848 de kilometri patraţi, sau 5,5% din totalul teritoriului Republicii Moldova.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.