Banca de Economii + UNIBANK =1 sau 2?

Banca de Economii a solicitat acceptul Băncii Naţionale a Moldovei de a procura cota de 100 % din capitalul social al B.C. UNIBANK S.A.. Tranzacţia nu presupune în sine fuziunea celor două bănci.

Banca Naţională a precizat printr-un comunicat de presă că examinează cererea parvenită de Banca de Economii a Moldovei. Aceeaşi sursă lasă să se înţeleagă că tranzacţia solicitată de Banca de Economii, totuşi, diferă de forma clasică prevăzută pentru asemenea situaţii în legislaţie.

Astfel, potrivit normelor, în cazul în care o bancă procură cota de 100% din capitalul altei bănci, după obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM, ambele bănci continuă să opereze ca două entităţi separate, au conducere proprie și obligația individuală de a respecta legislația Republicii Moldova și actele normative ale BNM.

În realitate, însă, Banca de Economii S.A. a solicitat ca grupul bancar potenţial, format de Banca de Economii S.A. şi B.C. UNIBANK S.A., să poată avea obligaţia de a prezenta situaţiile financiare consolidate la 30 iunie şi 31 decembrie al fiecărui an, în conformitate cu actele normative ale BNM.

„Prezentarea rapoartelor sub aspect consolidat facilitează înțelegerea de către BNM a riscurilor din întregul grup bancar”,se arată în comunicatul de presă, care sugerează de fapt că BNM nu ar fi împotriva propunerii Băncii de Economii.

Decizia cu privire la achiziția potențială va fi luată după examinarea pachetului de documente remis de Banca de Economii.
Moldova.ORG precizează că reprezentanţii Guvernului în Consiliul de administraţie al Băncii de Economiei au evitat deocamdată să ofere declaraţii privind o eventuală schimbare a cotei statului în viitoarea structură bancară. Reamintim că în prezent statul deţine 33,3 la sută din pachetul de acţiuni al Băncii de Economii.

La 1 august Banca de Economii avea active de 10,86 miliarde de lei şi ocupa poziţia a patra în clasamentul băncilor din Moldova. Cu active de 7,8 miliarde de lei Unibank ocupa poziţia a cincea. În urma fuziunii viitoarea bancă va avea active de 18,6 miliarde de lei şi va surclasa liderul actual al clasamentului Moldova-Agroindbank, care deţine active de 14,1 miliarde de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.