Autoritatile sustin ca securitatea alimentara a Moldovei este stabila

Moldova.ORG — Securitatea alimentara a Moldovei la momentul de fata este stabila, fiind create toate premisele pentru mentinerea situatiei sub control. La cesasta concluzie au ajuns specialistii in domeniu in cadrul şedintei Comisiei republicane pentru situatii exceptionale, axata pe situatia creata in sectorul agricol in urma secetei dure din anul curent, precum şi masurile intreprinse de institutiile responsabile in vederea atenuarii consecintelor acesteia.

Potrivit oficialilor, pe piata mondiala preturile la produsele cerealiere se mentin stabile, fiind mai mici decat cele stabilite pe piata interna. Totodata, in scopul facilitarii importurilor de cereale in Moldova, a fost creat cadrul legislativ-normativ necesar, inclusiv de scutire a importurilor de TVA, taxe vamale etc.

In scopul completarii rezervei de stat cu grau, la 10 august se va petrece o licitatie republicana repetata cu participarea in exclusivitate a producatorilor autohtoni. Pretul de achizitie a fost pastrat la nivelul anuntat in cadrul primei licitatii de 3,0-3,2 lei/kg. In acest context, s-a reiterat ca, in cazul in care nu vor fi expuse oferte in volumele necesare in cadrul licitatiei repetate, graul va fi achizitionat din alte state, care comercializeaza cereale la preturi cu mult mai mici decat cele anuntate de Agentia Achizitii Publice.

Totodata, conform recomandarii Comisiei republicane pentru situatii exceptionale, in majoritatea unitatilor administrativ teritoriale au fost create rezerve raionale de grau in volum de 83 mii tone.

Preturile la paine de asemenea sunt monitorizate, in permanenta, de catre un grup de lucru special, care a constat stabilitatea lor, cu exceptia unor localitati unde s-au inregistrat cazuri de abuz in stabilirea neintemeiata a ratei beneficiului.

In context, Prim-ministrul a subliniat ca majorarea artificiala a preturilor la paine este neargumentata economic, iar in conditiile de criza in sectorul agro-alimentar structura preturilor la produsele alimentare sociale va fi monitorizata strict pentru neadmiterea speculatiilor.

Şeful Executivului a afirmat ca Guvernul dispune la moment de volume suficiente de grau pentru a interveni in caz de necesitate pe piata, inclusiv prin intermediul Bursei Universale de Marfuri, contribuind la mentinerea stabilitatii pe piata.

Potrivit informatiei prezentate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, deja au fost transferate mijloacele financiare destinate subventionarii suplimentare a agricultorilor in pregatirea terenurilor pentru semanatul culturilor de toamna şi procurarea materialului semincer. Ploile din ultimele doua zile au favorizat efectuarea lucrarilor agricole preconizate, pana in prezent fiind arate circa 25% din suprafetele preconizate pentru insamantare.

Prim-ministrul a evidentiat, in context, ca in cazul solicitarilor din partea locuitorilor, organizatiilor neguvernamentale sau autoritatilor locale din regiunea Transnistreana, Guvernul Moldovei le va acorda sprijinul necesar, luand in consideratie ca agricultorii din raioanele de est ale tarii de asemenea au fost afectati mult de seceta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.