Connect with us

Alegeri

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

Publicat

pe

Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul dintre cei mai deștepți studenți ai Republicii Moldova”, „Mă irită prezența voastră”. Acestea sunt doar câteva replici care au venit la adresa echipei Moldova.org, prezentă la o întâlnire electorală cu deputatul și candidatul Constantin Țuțu în satul Trușeni, din circumscripția 33.

Pe lângă replicile tăioase, mulți tineri au refuzat să mai participe la întâlnire, fiind incomodați de prezența jurnaliștilor, care a fost și motivul pentru care politicianul nu a mai intrat în sala Casei de Cultură, unde urma să aibă loc întrunirea.

***

Campania electorală a deputatului PDM, Contantin Țuțu, pe circumscripția 33, a început cu mult timp înainte de 25 ianuarie 2019. Politicianul a fost prezent aproape la toate evenimentele de interes din comuna Trușeni. De exemplu, unele drumuri din localitate au fost reparate „la inițiativa lui”, așa cum a menționat pe pagina acestuia de Facebook. De asemenea, „la inițiativa” candidatului Țuțu, a fost lansată, în toamna 2018, ruta nr. 34 spre Trușeni. Asta chiar dacă , în toamna 2017, localnicii au protestat de nenumărate ori, au bătut la uși și au cerut rezolvarea problemei transportului public. Mai mult, Țuțu a fost prezent și la hramul satului (21 noiembrie 2018), când a avut loc inaugurarea pomului de Crăciun, unde a mai împărțit papuci de cauciuc oamenilor și alte daruri.

***

Odată cu începerea campaniei electorale oficiale pe 25 ianuarie, Constantin Țuțu a vizitat comuna Trușeni, aproape zilnic. Pe 26 ianuarie, a mers într-o regiune a satului, iar a doua zi – în altă mahala. Pe 28 ianuarie a mers, însoțit de fosta ministră a Sănătății Silvia Radu, la Centrul de Sănătate Trușeni. La întâlnirile respective au fost prezenți și primarul, viceprimarii, dar și alți membri PDM, lucru care nu s-a întâmplat atunci când au venit alți candidați de pe aceeași circumscripție în comună. Mai mult decât atât, se pare că întâlnirile s-au petrecut în secret, întrucât nu a fost făcut nici un anunț public despre aceste evenimente electorale.

Totuși, datorită unui tânăr membru al organizației de tineret democrat, care a publicat anunțul despre întâlnirea tinerilor cu Țuțu la Casa de Cultură într-un grup pe Facebook, am aflat și noi.

Enlarge

1-6
Întâlnirea electorală din 28 ianuarie la Centrul de Sănătate Trușeni

Ora 17:50, 29 ianuarie. S-au apropiat de locul evenimentului primarul satului Ion Apostol, viceprimarul Victor Masleaev, viceprimarul Lilian Bernat, directoarea Casei de Cultură Stela Munteanu.

„Vine domnul deputat Contantin Țuțu cu tinerii să se adune, e campanie electorală”, a spus viceprimarul Bernat. Al doilea viceprimar nu dorește să discute cu presa. Zice că e funcționar public până la 17, dar la întâlnirea cu Țuțu a venit „în ospeție”, să vadă ce fac băieții. „Nu fac campanie electorală. Nu am dreptul”, a declarat Masleaev. Întrebat ce a făcut pe 28 ianuarie la Centrul de Sănătate Trușeni, în compania candidatului PDM Țuțu, când, de fapt, trebuia să fie la serviciu, funcționarul a zis că fusese la medic, la control.

Ora 18:00. Într-o încăpere rece a Casei de Cultură a satului Trușeni s-a adunat administrația publică locală și câțiva tineri. Cei mai mulți au preferat să rămână afară.

Ora 18:30. Nici urmă de Constantin Țuțu. Cei din sală discută despre taraful localității și lipsa instrumentelor, despre stadionul de fotbal, despre Casa de Cultură și despre cum tinerii vor să organizeze activități pentru animarea vieții satului. Cei prezenți sunt încă deranjați de prezența echipei Moldova.org.

Ora 19:00. S-a ajuns la ora când evenimentul trebuia să se încheie. De ce nu a mai venit candidatul Constantin Țuțu, nu am aflat. Primarul satului, Ion Apostol, a declarat că nu a fost informat despre venirea politicianului la întâlnire, chiar dacă înaintea evenimentului, cei doi viceprimari au confirmat lucrul acesta.

Autoritățile și susținătorii lui Țuțu din Trușeni, iritați de prezența jurnaliștilor Moldova.org la o întrunire, unde Țuțu nu a mai venit

„Sandu, nu vorbi, pentru că ei înregistrează”, „Nu am avut nevoie să vină jurnaliști”, „Nu mă interesează presa. Sunt unul dintre cei mai deștepți studenți ai Republicii Moldova”, „Mă irită prezența voastră”. Acestea sunt doar câteva replici care au venit la adresa echipei Moldova.org, prezentă la o întâlnire electorală cu deputatul și candidatul Constantin Țuțu în satul Trușeni, din circumscripția 33.Istoria integrală aici – https://www.moldova.org/cum-nu-venit-tutu-la-o-intalnire-electorala-din-cauza-jurnalistilor-moldova-org/

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 19 februari 2019

La fel ca viceprimarul Masleaev, primarul spune că a fost în vizită la șefa Centrului de Sănătate ca să discute despre ședința consiliului de administrație. Și… exact atunci apăruse candidatul Țuțu, însoțit de fosta ministră a Sănătății, Silvia Radu. „Păi, am mai nimerit și cu alte persoane vajnice acolo, câteodată, să știți… Nu m-a telefonat nimeni, cu părere de rău, că am pățit, într-adevăr, rușinea. […] Nu am putut să plec, să mă întorc cu spatele și la doamna ministră, și la domnul candidat”, a declarat primarul satului.

Despre contribuția exactă a candidatului Țuțu în repararea drumurilor, deschiderea rutei nr. 34 de troleibuz, primarul spune că nu ne poate oferi informații. „Văd că lucrările merg, este un lucru pozitiv”, a declarat Ion Apostol, fără să menționeze exact despre ce lucruri este vorba.

Constantin Țuțu nu a răspuns la telefon să ne spună de ce nu a venit la întâlnirea cu tinerii, din 29 ianuarie. Totuși, presupunem că acesta a fost informat despre prezența echipei de filmare Moldova.org în Casa de Cultură de la Trușeni, unde urma să aibă loc întrunirea cu tinerii. Lilian Bernat, viceprimarul comunei, membru PDM, a menționat că Țuțu ar avea ședințe și să încercăm să-l telefonăm seara. Acesta nu a răspuns nici până în prezent. 

Alegeri

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral de la Comrat, pentru Irina Vlah au votat 49742 de alegători sau 91,93% din cei care s-au prezentat la urne.

Contracandidații Irinei Vlah, deputatul Adunării populare de la Comrat, Serghei Cimpoeş a acumulat 3932 de voturi sau 7,27% din sufragii, consilierul Ivan Burgudji a fost votat de 481 alegători sau 0,89% de voturi, iar pentru consilierul municipal de la Comrat Dmitri Manol au votat 346 de alegători ceea ce reprezintă 0,64% din voturi.

PE LUNG

În total, în Găgăuzia au fost deschise 66 de secţii de votare. Prezența la vot a constituit 50,55%.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, președintele Igor Dodon, care a susținut-o în această campanie pe Irina Vlah, a declarat că „alegerile au avut loc” și că „este sigur că Irina Vlah a fost realesă”.

Noi am câștigat”, le-a declarat Irina Vlah susținătorilor săi. Ea a spus că alegerile au avut loc și le-a cerut oponenților să recunoască rezultatele scrutinului. „Sunt gata să-mi suflec mânecile și să mă apuc de lucru”, a spus Vlah.

Vlah a obținut primul său mandat de bașcan al Găgăuziei în 2015.

Citește mai departe

Alegeri

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

Publicat

pe

PE SCURT

Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din cursa electorală.

PE LUNG

Vasilli Aladov, candidat independent, a fost respins de Comisia Electorală Centrală Găgăuzia la începutul lunii iunie atunci când a încercat să se înregistreze în cursa electorală. Motivul a fost nereguli în listele de semnături. Aladov a acționat în judecată CEC Găgăuzia la Curtea de Apel Cahul. Curtea de Apel Cahul a anulat hotărârea CEC și astfel, Vasilii Aladov revine în cursa electorală.

Totuși, ieri, în ajunul zilei alegerilor, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a anulat decizia Curții de Apel Cahul și a retras din cursa electorală candidatura lui Vasilii Aladov.

Citește și: Găgăuzia își alege bașcanul. Portretele candidaților:
acuzat de furtul activelor, separatist, a amenințat membrii CEC cu SIDA

Vasilii Aladov este născut pe 4 septembrie 1979 și este economist și jurist. Este directorul „Aladov Agro”. Când Aladov nu a fost înscris pentru prima dată în cursa electorală, acesta a publicat pe o rețea socială un video în care el înjura membrii Comisiei Electorale Centrale Găgăuzia. „Vă asigur că vor sfârși rău. Rudele lor se vor îmbolnăvi de SIDA, boli cu transmitere sexuală incurabile”, i-a amenințat candidatul. CEC Găgăuzia a sesizat poliția în urma acelor declarații.

Citește mai departe

Alegeri

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte, ceea ce i-a permis să decidă data alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, Filip s-a grăbit să semneze decretul prin care alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 6 septembrie – zi de vineri. 

PE LUNG

Deși Codul Electoral spune că alegerile au loc într-o singură zi, de duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, totuși, majoritatea scrutinelor electorale organizate în Republica Moldova au avut loc în zile de duminică. Singurile alegeri care au fost organizate într-o zi de miercuri, au fost cele din 29 iulie 2009.

„Mai mult, atunci, a fost o hătărâre de Guvern care a decis ca acea zi de 29 iulie să fie declarată zi liberă, ca oamenii să poată merge liniștiți să voteze. Probabil că, de cele mai multe ori, alegerile au fost organizate duminică, pentru că e mai comod și oamenii au mai mult timp liber ca să-și exercite dreptul de a vota”, ne-a spus Iurie Ciocan, membrul Comisiei Electorale Centrale.

Menționăm că ieri, 8 iunie, deputații PSRM și cei ai Blocului ACUM au creat o coaliție parlamentară și votat noul Guvern. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale au declarat aceste decizii ale deputaților drept ilegale, pentru că, potrivit lor, pe data de 8 iunie Parlamentul trebuia dizolvat de șeful statului, Igor Dodon, care a renunțat să facă acest lucru.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică10 ore în urmă

Un deputat PDM își depune mandatul: „Am înțeles că nu sunt pentru politică”

PE SCURT Deputata PDM, Otilia Drăguțanu, își depune mandatul de deputat.Într-o postare pe facebook Otilia Drăguțanul declară că „a înțeles...

Economie10 ore în urmă

Parlamentul instituie moratoriu asupra proceselor de privatizare a bunurilor publice

PE SCURT Parlamentul instituie moratoriu asupra proceselor în derulare de privatizare, concesionare și încheiere a parteneriatelor publice-private cu privire la...

Politică11 ore în urmă

Parlamentul a decis: Care va fi procedura de desemnare a procurorului general interimar

PE SCURT Parlamentul a introdus norme care reglementează vacanța funcției de procuror general. Astăzi, deputații au votat, în două lecturi,...

Social12 ore în urmă

O grupare vindea droguri sintetice prin Telegram. Liderul grupării  era deghizat în femeie, în momentul reținerii// VIDEO

PE SCURT Oamenii legii au destructurat o grupare criminală, specializată în circulația ilegală a drogurilor sintetice de tip PVP, prin...

Economie13 ore în urmă

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările

PE SCURT Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. Parlamentul a aprobat în...

Economie13 ore în urmă

Termenul patentei de întreprinzător va fi prelungit până în anul 2022

PE SCURT Desfășurarea activităților în baza patentei de întreprinzător se va permite până la data de 31 decembrie 2022. Parlamentul...

Politică14 ore în urmă

Dorin Cimil este noul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale

PE SCURT Dorin Cimil a fost ales astăzi în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale. Noul vicepreşedinte al CEC...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com