Autoritățile municipale, nemulțumite de unele prevederi ale Legii Anti-tutun

Legea Anti-tutun a fost adoptată de Parlament în urmă cu două luni, însă autoritățile municipale se arată deranjate de câteva aspecte ale acesteia.

În special, potrivit autoritățile municipale, este vorba despre chioșcurile în care se vând țigările care, potrivit legei, trebuie să fie interzise. Aceasta în contextul în care în capitală sunt peste 700 de asemenea chioșcuri.

Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare la mijlocul lui septembrie. Dar abia de curând autoritățile au observat lipsa de concordanță a legii cu alte documente, în special cu hotărârea Guvernului privind punerea în aplicare a Comerțului cu amănuntul.

Problema e că articolul 17 al legii spune “Interzicerea vinderii produselor de tutun și produselor adiacente prin intermediul unităților comerciale nestaționare cu tăvi sau rafturi impovizate”.

Iar în Hotărârea Guvernului se menționează că unitățile comerciale nestaționare sunt cele care staționează temporar – paviolioane și chișcuri.

În așa mod, potrivit legii, toate chioșcurile și paviolioanele care vând produse de tutun, trebuie să fie lichidate din momentul în care intră în vigoare legea, adică 18 septembrie.

Viceprimarul Nistor Grozavu a menționat că bugetul municipal, la sfârșitul acestui an, va înregistra pierderi de aproximativ 5 milioane de lei.

О bună parte din normele noi ale Legii privind controlul tutunului, în special cerinţele privind ambalarea şi etichetarea produselor din tutun, cerinţele privind produsele conexe produselor de tutun, normele de protecţie împotriva expunerii la fumul de tutun şi altele, vor intra în vigoare în viitor, şi anume la 1 ianuarie 2016, 31 mai 2016, 1 ianuarie 2018 şi 20 mai 2020, respectiv, în timp ce normele de modificare ale Codului Contravenţional, care sancţionează aceste obligaţii viitoare, sunt în vigoare deja din 17 septembrie 2015.

Conform Articolul 2 al Codului Contravenţional, prevederile Codului Contravenţional nu au menirea de a preveni sau sancţiona situaţii, care nu reprezintă drepturi sau libertăţi legitime, pasibile protecţiei. Un drept sau o libertate legitimă se poate baza doar pe o lege, care este în vigoare. Astfel, dacă drepturile sau libertăţile legitime nu există încă, pe motiv că legea aferentă nu a intrat în vigoare, nu putem vorbi despre apărarea lor pe cale de răspundere contravenţională.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.