Autorităţile în alertă! La deszăpezirea drumurilor participă peste 500 de persoane şi 268 de autospeciale

La deszăpezirea drumurilor sunt antrenate peste 500 de persoane şi 268 de autospeciale, iar pe drumuri au fost deja împrăștiate circa trei mii de tone de material antiderapant. Servciile specializate lucrează la reconectarea la electricitate a 16 localităţi, iar partea ucraineană a sistat temporar intrarea şi ieşire prin patru puncte de trecere ale frontierei cu R.Moldova.

Informaţia a fost prezentată astăzi la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, prezidată de premierul în exerciţiu Iurie Leancă.

În cadrul acesteia s-a discutat despre situaţia din țară în condițiile în care cad ninsori abundente.

Potrivit datelor oficiale, la amiază erau 16 localităţi din șase raioane deconectate total sau parţial de curentul electric. Cel mai afectat este raionul Cahul, unde nămeții au ajuns până la 70 de centimetri, mai ales în Văleni, Câșlița Prut, Burlăceni și Iujnaia.

În scurt timp, în acest raion urmează să ajungă tehnică de deszăpezire suplimentară pentru a putea face față situației.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat că în zilele ce urmează se așteaptă o răcire bruscă a vremii (până la -25°C).

Drept urmare, mâine urmează să fie instalate corturi cu ceai fierbinte și pături în mai multe raioane. Corturile vor fi încălzite cu generatoare, iar temperatura nu va fi mai mică de 15 grade Celsius.

Poliția de frontieră a avertizat că partea ucraineana a sistat temporar intrarea si iesirea prin punctele de trecere Săiți-Lesnoe, Mirnoe-Tabaki, Cișmikioi- Dolinskoe, Vulcănești- Vinogradovka.

De asemenea, a solicitat evitarea punctelor de trecere Cahul-Oancea și Giurgiulesti –Galați, din motiv că au fost închise unele drumuri și participanții la traficul transfrontalier sunt nevoiți sa rămână blocați în punctele de trecere, până la redresarea situației.

La fel, șoferii unităților de transport, masa cărora depășește 3,5 t, sunt rugați să evite punctul de trecere Leușeni- Albița.

În final, Iurie Leancă a menționat că în astfel de situații cel mai important este coordonarea bună a forțelor salvatorilor și pompierilor, ale poliției și poliției de frontieră, precum şi ale medicilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.