Autorităţi: Concesiunea Aeroportului Chişinău oferă oportunităţi mari de dezvoltare a acestuia

Concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău oferă premise bune pentru dezvoltarea acestuia şi transformarea acestuia într-un punct de tranzit important între Europa şi Asia, susţin autorităţile de la Chişinău şi consorţiul care a obţinut dreptul de concesionare.

În doar 2-3 ani Aeroportul va avansa într-o altă categorie, ceea ce îi va permite să deservească aeronave mai mari decât în prezent. În acest context, compania UK Komaks va face investiţii de aproximativ 45 de milioane de euro pentru extinderea terminalului şi a pistei de aterizare-decolare, etc, a declarat viceministrul economiei şi comerţului Tudor Copaci. De asemenea, contractul de concesiune prevede şi construirea unui nou terminal şi noi locuri de parcare pentru aeronave mari.

În total, în următorii 49 de ani în dezvoltarea Aeroportului vor fi investiţi peste 240 de milioane de euro. În pofida acestui fapt, toate activele Aeroportului vor rămâne în proprietatea statului, iar guvernul va decide în continuare în privinţa taxelor aeroportuare.

„Ne-am propus ca obiectiv general să transformăm aeroportul dintr-un aeroport regional într-un hub regional. Să utilizăm la maximum acordul de spaţiu aerian comun să fie o punte de tranzit a pasagerilor din Rusia spre UE şi invers”, a adăugat Tudor Copaci.

Consorţiul care a obţinut concesiunea asupra Aeroportului Internaţional Chişinău susţine că până în 2030 fluxul de pasageri va creşte până la 5,5 milioane pe an, faţă de 1,2 milioane prevăzut pentru anul curent. Vicepreşedintele companiei UK Komaks, Tatiana Semionova, a menţionat că primul lucru de care se va ocupa compania va fi dezvoltarea infrastructurii Aeroportului, ca acesta să fie utilizat şi de aeronave mai mari, dar şi îmbunătăţirea calităţii deservirii pasagerilor, ceea ce va ridica Aeroportul la un nou nivel. „Noul terminal de pasageri trebuie să corespundă categoriei C, adică o foarte bună deservire a pasagerilor”, a declarat Semionova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.