Autorii testelor pentru examenul de Bacalaureat 2019 au fost convocați

PE SCURT

Autorii testelor pentru examenul de Bacalaureat, sesiunea 2019, au fost convocați în cadrul unei ședințe de lucru.

În cadrul acesteia s-a discutat și cele întâmplate pe 3 aprilie, când elevii claselor a XII-a au scris prebacul la limba și literatura română, în care a fost inclusă o poezie care conținea imaginea lui Dumnezeu. Acest lucru a indignat mai mulți elevi, care s-au arătat nemulțumiți de versurile incluse în lucrare. Este vorba despre poezia „Oglinda veche”, scrisă de Nicolae Prelipceanu.

PE LUNG

În sesiunea 2019 a examenului de Bacalaureat, au fost înregistrați 17 442 de candidați, dintre care 2 405 (13,79 %) sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. În acest sens, organizarea și desfășurarea sesiunii de Bacalaureat 2019, inclusiv asigurarea calității testelor pentru toate disciplinele de examen, au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru cu autorii probelor de evaluare.

În cadrul discuțiilor, ministra Monica Babuc Aceasta a menționat că în rezultatul pretestărilor naționale, care s-au desfășurat pe parcursul acestei luni, organizate cu scopul de a familiariza candidații la examen cu formula propriu-zisă a testului, mai multe cadre didactice, elevi și părinți au sesizat un șir de carențe, care vizează aspectul și conținutul subiectelor pretestărilor. Pentru evitarea unor situații similare în cadrul sesiunii de Bacalaureat 2019, ministrul a solicitat experților să elaboreze testele conform tuturor recomandărilor curriculumului și să aibă un grad de complexitate corespunzător conținutului programei de examen.

Amintim că mai mulți elevi și profesori s-au arătat indignați că poezia, apărută în teste, ar profana imaginea lui Dumnezeu. Subiectul a fost discutat intens pe rețelele de socializare de către elevii clasei a XII-a.

Sursa: Diez.md

Pe lângă nemulțumirile față de poezie, unii elevi spun că și eseul pe care l-au avut de scris a fost prea complicat. Tema eseului a fost următoarea: „Expresivitatea îi vine cuvântului exclusiv de la schimbarea uzului consacrat prin tradiție, scrie un eseu cu temă: Metaforă – un procedeu compensatoriu în textul liric”.

În cadrul întâlnirii de ieri, Monica Babuc a atenționat conducerea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare de toată responsabilitatea pe care o poartă în vederea organizării sesiunii de Bacalaureat 2019, în strictă corespundere cu normele aflate în vigoare.

Totodată, ministrul a îndemnat profesorii, părinții și toate persoanele implicate în organizarea și reflectarea examenului de Bacalaureat să contribuie la crearea unui climat favorabil pentru candidați astfel încât, aceștia să beneficieze de confortul emoțional necesar susținerii cu succes a examenului.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.