Au fost majorate tarifele la gazele naturale, energia electrica si cea termica

Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a aprobat miercuri, 30 iulie, tarife majorate pentru gazele naturale, energia electrica si cea termica, ca urmare a cresterii preturilor de achizitie a gazelor naturale si energiei electrice de import.

Potrivit deciziei ANRE, tarifele pentru gazele naturale au fost majorate in mediu cu 27 la suta, pana la nivelul de 3 523 de lei/ 1000 metri cubi, cu 748 lei mai mare fata de tariful in vigoare.

Astfel, populatia care consuma lunar pana la 30 metri cubi de gaze naturale, va achita un tarif de 3 414 lei, in timp ce populatia care are un consum de peste 30 m.c., va achita 3 813 lei pentru mia de metri cubi.

In acelasi timp, tarifele pentru energia electrica au fost majorate in medie cu 17 la suta. Astfel, consumatorii RED Union Fenosa, conectati la retelele cu nivelul de tensiune 110 kV, tariful a fost majorat de la 71 pana la 79 bani/kWh, in timp ce celelalte categorii de consumatori vor achita un tarife de 1,1 lei, pentru 1 kWh. RED Nord si RED Nord-Vest vor aplica un tarif unic, de 1,2 lei/kWh, pentru toate categoriile de consumatori.

In acelasi timp, tarifele la energia termica au fost stabilite la un nivel de 454,7 lei, pentru 1Gcal, cu 36,4% mai mare, decat tarifele actuale. Astfel, pentru consumatorii deserviti de catre CET 1 tarifel a fost stabilit in marime de 512,05 lei/Gcal, CET 2- 410,4 lei/Gcal, iar pentru consumatorii finali ai CET Nord tariful a fost majorat pana la 786 lei/Gcal.

Potrivit estimarilor ANRE, cheltuielile lunare ale populatiei (calculate pentru o familie din trei persoane, cu o locuinta cu doua odai si incalzire centralizata), in mediu vor creste cu 14 lei pentru consumul de gaze, cu 13 lei – pentru energia electrica si cu 96 lei pentru energia termica livrata de CET Nord.

Tarifele vor intra in vigoare dupa publicarea hotararii in "Monitorul Oficial", in jurul datei de 1 august.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.