Au fost desemnate pieţele ţintă pentru promovarea vinului în 2011

 Pieţele ţintă pentru promovarea vinurilor moldoveneşti în anul 2011 vor fi Cehia, Germania, Polonia, Ucraina şi China, potrivit Memorandumului privind promovarea vinurilor moldoveneşti în anul 2011, semnat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare împreună cu cinci asociaţii vinicole.

Alte acţiuni vor fi orientate spre piaţa locală şi ale României, Ţărilor Baltice şi Belarus. De la bugetul de stat, bugetele companiilor exportatoare, mijloacele provenite din asistenţa proiectelor internaţionale vor fi alocate circa 200 mii de euro pentru atingerea obiectivelor stipulate în Memorandum.

Documentul stabileşte principiile de promovare a vinurilor prin acţiuni comune, în scopul eficientizării acestora şi pentru asigurarea unui impact durabil pe pieţele ţintă, colaborarea pe principii paritare între autorităţile publice şi asociaţiile vinicole în organizarea şi implementarea acţiunilor comune, precizează Ministerul Agriculturii.

Organizaţia de Promovare a Exportului şi Atragere a Investiţiilor (MIEPO), Proiectele CBI ("Centrul de Promovare a Importurilor din ţările în dezvoltare") şi CEED II/USAID (Creşterea competitivităţii şi dezvoltarea întreprinderilor II) au adresat semnatarilor Memorandumului scrisori de susţinere a activităţilor de promovare a vinului moldovenesc.

Memorandumul a fost semnat de Ministerul Agriculturii, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vin, Ghilda Vinurilor Moldoveneşti, Asociaţia Patronală a Viţei de Vie şi Vinurilor, Uniunea Oenologilor, Asociaţia Micilor Producători de Vinuri.
Semnatarii Memorandumului pledează pentru diversificarea şi dezvoltarea pieţelor de export pentru vinurile moldoveneşti; promovarea unei imagini competitive a vinurilor moldoveneşti; conjugarea eforturilor şi resurselor pentru promovarea eficientă a vinurilor moldoveneşti; instituirea unui parteneriat public-privat în organizarea şi administrarea acţiunilor de promovare a vinurilor moldoveneşti.

Un Consiliu de promovare a vinurilor în 2011 va fi constituit pe principii de paritate din reprezentanţii sectorului privat şi ai Ministerului Agriculturii, care va organiza lucrul de implementare a Planului de promovare.

Planul sectorial de promovare a vinului în 2011 reprezintă rezultatul lucrului comun al sectorului privat vinicol şi Ministerului, realizat cu asistenţa proiectelor CBI şi CEED II/USAID în Moldova.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.