Asistenţă de dezvoltare în valoare de 4,5 milioane de euro din partea Germaniei pentru Republica Moldova

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a avut zilele trecute, o întrevedere cu ministrul Dezvoltării Economice şi Cooperării al Germaniei, Dirk Niebel. În cadrul acestui eveniment, Valeriu Lazăr şi-a exprimat recunoştinţa faţă de asistenţa acordată de Germania în diverse domenii şi a menţionat că „ne ambiţionăm să transformăm Moldova dintr-o ţară recipientă de asistenţă de dezvoltare într-o ţară recipientă de investiţii private”.

La rândul său, Dirk Niebel a anunţat că în acest an, asistenţa de dezvoltare pentru Moldova va fi suplinită cu 4,5 milioane de euro. Oficialul a subliniat însă, că investiţiile străine au nevoie de un sistem juridic funcţional, garanţia dreptului de proprietate şi un nivel cât mai redus al corupţiei.

În alt context, ministrul german s-a interesat de oportunităţile investiţionale în Republica Moldova, dând asigurări că Germania va susţine, în continuare, ţara noastră atât pe plan bilateral, cât şi internaţional.

De asemenea, Germania acordă ţării noastre posibilitatea de a atrage consultanţă pe termen scurt a experţilor internaţionali cu experienţă vastă în diferite domenii. Obiectivul este facilitarea accesului la cunoştinţe inovative pentru IMM-uri, autorităţile locale, instituţiile de învăţămînt autohtone.

Sectorul întreprinderilor Mici şi Mijlocii urmează să beneficieze finanţare suplimentară prin deschiderea liniilor de credit în instituţiile bancare şi non-bancare autohtone, inclusiv pentru leasing-ul echipamentului agricol şi ipotecă. De asemenea urmează a fi elaborate şi furnizate un şir de instrumente de sprijin financiar a proiectelor de eficienţă energetică, tehnologii eficiente, cercetare şi dezvoltare, acordarea asistenţei autorităţilor publice centrale şi locale în iniţierea şi lansarea proiectelor în domeniul parteneriatului public-privat.

„Organizarea misiunilor mutuale de afaceri în vederea dezvoltării şi extinderii relaţiilor comerciale a IMM-urilor din Republica Moldova cu cele din Republica Federală Germania, promovarea tehnologiilor moderne în sectorul agricol, susţinerea în dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, promovarea cooperării între instituţiile de stat responsabile de promovarea politicii de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – sunt subiecte unde experienţa Germaniei are un cuvânt de spus. Considerăm oportun schimbul de experienţă şi know-how în aceste domenii, fie prin facilitarea schimbului de informaţii, experienţe şi bune practici în domeniul elaborării actelor legislative, politicilor şi strategiilor de susţinere a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, fie prin realizarea campaniilor şi seminarelor informaţionale”, a spus Valeriu Lazăr.

La momentul dat Agenţia Germană pentru Dezvoltarea Internaţionala (GIZ) imlementează cîteva programme şi proiecte importante în ceea ce ţine de modernizarea serviciilor municipale, modernizarea sectorul agricol, instruirea continuă, suportul facilităţii pentru dezvoltarea businesului şi organizaţiilor de business.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.