Connect with us
"
"

Cultură

Artă și acte creative care au fost cenzurate în 2019

Publicat

pe

PE SCURT

Libertatea de exprimare și creativitatea sunt cruciale pentru dezvoltarea unor societăți vibrante, pluraliste și democratice. În aproape toate colțurile globului, fie prin satiră politică, cântec de protest, afiș sau doodle pe un zid într-un spațiu public, artiștii rămân creativi și rebeli.

În pofida cenzurii – sau poate din cauza acesteia – artiștii nepopulari și curatorii continuă să fie în fruntea muncii periculoase, dar necesare de stimulare a conștientizării și a schimbărilor sociale, scrie Hyperallergic.com, o revistă online de cultură.

PE LUNG

Azerbaidjan

În pofida unui ordin UNESCO din 2000 care cerea protecția lor, 10 mii de pietre funerare medievale armene, cunoscute sub numele de khachkars, au fost distruse la începutul acestui an. Observatorii culturali spun că este o ștergere consistentă a istoriei culturale și a realizărilor artistice umane. În februarie, s-a constatat că guvernul azerbaidjan a ordonat distrugerea a cel puțin 89 de biserici medievale, 5840 de pietre încrucișate complex și 22 de mii de pietre funerare în Nakhchivan, o republică autonomă situată între Azerbaidjan și Armenia.

Enlarge

origi
Un Djhafa khachkar original, o piatră din zeci care a supraviețuit. A fost afișată în Muzeul Metropolitan al Artei din Armenia. (Credits: Simon Maghakyan)

Ungaria

În decembrie, blogul de artă artportal.hu a raportat că oficialii de la Budapesta intenționau eliminarea Fondului Cultural Național al Ungariei, principala sursă de finanțare pentru arte. Această mișcare a dus la o mare criză publică. Au fost proteste în care s-a solicitat guvernului să-și anuleze decizia, pe care a luat-o în cele din urmă, restabilind Fondul Cultural Național, deocamdată.

În noiembrie, filantropul George Soros și-a luat rămas bun de la Universitatea Central Europeană, o universitate pe care a înființat-o la Budapesta în 1991. După repetate încercări ale premierului de extremă dreaptă al Ungariei, Viktor Orbán, de-al pune în lumină proastă și de a-l prezenta pe filantropul de origine maghiară ca o amenințare pentru Ungaria, Universitatea a fost obligată să se mute.

Republica Kârgâză

Enlarge

4
Foto de Malika Baiazova/ medium.com

O controversă la Muzeul Național de Artă din capitala Bișkek, inaugurată la final de noiembrie 2019, a culminat cu amenințări de violență fizică și intimidare. Expoziția „Feminnale” de la Muzeul Național de Artă explora subiectul independenței economice a femeilor. Expoziția avea scopul să combată miturile și normele de gen din țară.

Enlarge

3
Foto de Malika Baiazova/ medium.com

Dar, după cum a raportat Human Rights Watch, „în loc să trateze evenimentul ca o oportunitate de a încuraja conversația, adversarii au avut o reacție intensă, implicând abuzuri verbale și amenințări cu moartea, demisia directorului muzeului, eliminarea mai multor opere de artă și, în final, implicarea forțelor de ordine. Ministerul de cultură al țării a declarat expoziția drept „scandaloasă.” În ciuda acestui fapt, directorul muzeului, Mira Dzhangaracheva, a fost forțată să demisioneze în urma amenințărilor la adresa ei și a personalului, despre care a declarat că „mă sfâșie, mă violează”. Expoziție, deschisă pe 28 noiembrie, a coincis cu campania anuală de 16 zile de activism împotriva violenței de gen, care a avut loc în Kârgâzstan și în întreaga lume.

Enlarge

2
Foto de Malika Baiazova/ medium.com

Expoziția a durat 17 zile: în memoria a 17 femei care au fost arse într-o tipografie din Moscova în 2016. 14 dintre ele erau migrante ai forței de muncă din Kârgâzstan.

Rusia

Pe o notă pozitivă, directorul Centrului Gogol, Kirill Serebrennikov, a fost eliberat din arest la domiciliu. În 2019, arestarea sa de aproape doi ani la domiciliu s-a încheiat. Este cunoscut pentru filme critice la adresa elitei politice și religioase ruse. Cazul lui este o dovadă că guvernul rus nu se teme să folosească sistemul instanțelor pentru a-și reduce la tăcere criticii.

În acest an, el lansează, însă, unul dintre cele mai așteptate filme ale Rusiei, Gripa lui Petrov, o adaptare a celui mai vândut roman „Familia Petrov în jurul gripei” de Alexei Salnikov, care a primit două dintre cele mai importante premii de literatură din Rusia. Povestea se învârte în jurul unei familii din Ekaterinburg care experimentează sentimente mitice în timpul unei epidemii de gripă.

Spania

În noiembrie 2019, Freemuse a raportat despre cazul Pablo Hasél, nume real Pablo Rivadulla, rapper și pro-comunist care interpretează „cântece interzise” despre care autoritățile spaniole cred că glorifică terorismul. Înalta Curte Spaniolă (Audiencia Nacional) l-a găsit vinovat de „glorificarea terorismului” prin cântecele sale, conform articolul 578 din Codul penal spaniol, care aduce cu sine potențiale amenzi, interdicții de a munci în sectorul bugetar și chiar pedepse cu închisoarea.

„Trimiterea rapperilor la închisoare pentru versuri și scoaterea în afara legii a satirei politice demonstrează cât de înguste au devenit granițele discursului online acceptabil în Spania”, a declarat Esteban Beltrán, directorul Amnesty International Spania, menționând și faptul că numărul persoanelor acuzate în temeiul articolului 578 a crescut de la trei în 2011 la 39 în 2017 și aproape 70 de persoane au fost condamnate doar în ultimii doi ani.

Resursă informațională: Hyperallergic.com

Foto principală de Malika Baiazova/ medium.com

Cultură

5 idei de peste hotare pentru reinventarea Cafenelei Guguță

Publicat

pe

PE SCURT

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguță. În continuare, vrem să vă arătăm ce s-ar putea de făcut în clădirea Cafenelei Guguță, prin exemple de spații și clădiri reinventate.

PE LUNG

Lupta nu este terminată, dar aceasta a fost o bătălie crucială pe care am învins-o pentru păstrarea integrității Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Este un pas important în lupta cu acele decizii și autorizații care vin în contradicție cu Legea Ocrotirii Monumentelor și care atentează la integritatea monumentelor istorice și naturale”, au scris activiștii Occupy Guguță pe Facebook. 

În continuare, ne întrebăm ce se va întâmpla cu Cafeneaua Guguță, la ce ar putea folosi această clădire. Platforma „Save Chișinău” a fost printre organizațiile care, împreună cu Occupy Guguță au cerut Consiliului Național al Monumentelor Istorice reîntoarcerea clădirii în proprietatea publică. Anneta Dabija, reprezentanta platformei zice că cel mai important lucru acum este ca această clădire să fie restaurată și să primească statut de clădire protejată, să devină monument de arhitectură.

„Vrem să fie restaurată clădirea Cafenelei Guguță. Ea poate fi transformată într-un centru cultural sau o cafenea. Poate fi orice, atât timp cât clădirea rămâne intactă.

Moldova.org a „răsfoit” Internetul și a identificat cinci spații și clădiri vechi de peste hotarele Republicii Moldova, care au fost reinventate și reutilizate în alte scopuri.

1. Danemarca

În 2004, o companie a câștigat competiția pentru transformarea Turnului de apă Jaegersborg într-o clădire cu utilizare mixtă. Clădirea se află în Copenhaga.

Acum, etajele de sus ale clădirii sunt spații de cazare pentru studenți. La etajele de mai jos, există un centru pentru tineret.

2. Franța

În orașul Sizun din Franța, un hambar din secolul al 17-lea a fost transformat într-un studio de artă.

Exteriorul a păstrat identitatea arhitecturală locală, iar interiorul este netezit și vopsit în alb, astfel încât să lumineze spațiul.

3. Olanda

În orașul Vuren din Olanda, un buncăr a fost transformat într-o casă de vacanță pentru două familii.

Proiectul a făcut parte dintr-o campanie publicitară. Datorită succesului renovării, s-a decis ca buncărul să fie mereu deschis pentru cazare. Mai mult, buncărul este protejat și susținut de către Comisia olandeză pentru monumente.

4. Spania

În orașul Cadiz din Spania, un abator din secolul al 19-lea a fost transformat într-o școală de bucătari profesioniști.

Casele din această regiune sunt cunoscute pentru pereții lor albi și acoperișurile ceramice. Prin urmare, cei care au restaurat abatorul au respectat stilul orașului. Arhitectura vechiului abator cu pereții de cărămidă și coloanele feniciene a fost păstrată.

5. Cehia

În Praga, subsolul unei clădiri mici folosite anterior pentru depozitarea rufelor a fost transformat în spațiu pentru expoziții, prelegeri, concerte și biblioteca privată a lui Franz Kafka.

Un spațiu întunecat și mic a fost transformat, fapt ce a revitalizat clădirea. Clădirea are un singur etaj și găzduiește Centrul Societății Franz Kafka. Designerii au împărțit spațiul subsolulu în două părți: una albă și alta neagră. Există o ușă cu rafturi de cărți care se rotește la 360 de grade și desparte birourile directorului de coridor.

Citește mai departe

Cultură

Festival neobișnuit în Spania: sunt duși în sicrie ca să celebreze victoria asupra morții

Publicat

pe

PE SCURT

Festivalul de la Santa Marta de Ribarteme este o oportunitate pentru cei care au supraviețuit experiențelor aproape de moarte ca să mulțumească pentru viața lor. BBC a publicat un reportaj foto despre acest festival.

PE LUNG

Mulțimea se dă la o parte, permițând primelor sicrie să treacă. O tăcere grea se simte în jur. Dar totul nu este chiar așa cum pare în această după-amiază de vară în regiunea nord-vestică a Spaniei din Galicia. Deși majoritatea acestor sicrie poartă un corp, trupurile sunt foarte vii. „Simbolic, este victoria vieții asupra morții”, a spus Alfonso Besada Paraje, preotul local.

Enlarge

1-5

Foto: Olivier Guiberteau

Unii cred că festivalul datează de sute de ani, dar originile sale rămân misterioase. Potrivit învățăturii locale, ritualul de a duce  în sicrie oameni vii care au fost aproape de moarte a fost practicat inițial de păgâni.

Ceea ce era în mod tradițional o aventură provincială s-a transformat într-un festival de renume internațional, mii de spectatori vin pe străzile mici din Santa Marta de Ribarteme în fiecare an. „Oamenii vin din toată lumea pentru a asista acum la acest eveniment”, a spus Besada Paraje.

Cu câteva ore înainte să apară sicriele, oamenii se adună la biserica Santa Marta. Liturghia are loc într-un cort mare la fiecare jumătate de oră, în timp ce patru preoți țin liturghia în aer liber în curtea bisericii. În interiorul bisericii, reprezentanta Santei Marta, care va conduce procesiunea, se află lângă altar, primind un flux constant de vizitatori care doresc să aducă omagii.

Ocupanții sicrielor vin cu tot felul de povești. Un bărbat de la Madrid stă calm, ascultând muzică cu o casă în ureche. Am făcut-o pentru a mulțumi pentru bunica mea care a supraviețuit cancerului, a explicat el după procesiune. El și tatăl său au făcut un pact pentru a participa la festival în fiecare an, iar el a parcurs aproape 600 km de capitala spaniolă pentru a-și păstra cuvântul. Prietenii și familia se transformă în transportul sicriilor; nu este ușor din cauza căldurii și greutății.

Citește mai departe

Cultură

Olanda a câștigat finala Eurovision Song Contest 2019// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Finala Eurovision Song Contest 2019 desfășurată la Tel Aviv a fost câștigată, sâmbătă seara, de Olanda. Melodia „Arcade”, interpretată de Duncan Laurence, a obţinut un total de 492 de puncte.

Reprezentantul Olandei a fost preferatul caselor de pariuri, care îl arătau marele favorit în finala Eurovision 2019. Este prima victorie a Olandei la Eurovision după 44 de ani. Pe locul doi, cu un punctaj de 465 s-a situat Italia, iar pe locul trei – Rusia cu 369 de puncte.

PE LUNG

În finala de sâmbătă seară, a celei de-a 64-a ediţii Eurovision, au concurat 26 de ţări, dintre care 20 calificate în urma semifinalelor de marţi şi joi. Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – au fost calificate direct în finală, alături de gazdă, anul acesta, Israel.

În acest an Republica Moldova nu a reuşit să se califice în finala Eurovision 2019. Reprezentanta Republicii Moldova, Anna Odobescu, cu piesa „Stay”, care a evoluat în cea de-a doua semifinală, nu a obţinut voturile necesare din partea juriului, dar şi a publicului pentru a se clasa în finală.

Rezultatele au fost determinate de voturile unui juriu de experţi internaţionali (50%) şi cele date de spectatorii din cele 41 de ţări care au participat la concursul de anul acesta (50%).

Sloganul pentru Eurovision 2019 a fost „Dare to Dream” iar bugetul total pentru concurs este estimat la 28,5 milioane de euro.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social9 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930