Arhiva și biblioteca Parlamentului vor fi digitalizate

Arhiva și biblioteca Parlamentului vor fi digitalizate, documentele pe suport de hârtie urmând a fi scanate și stocate electronic.

Conceptul arhivei digitale a fost prezentat funcționarilor din subdiviziunile Secretariatului Legislativului de expertul internațional în domeniul digitalizării, Avinash Bikha.

Potrivit conceptului, vor fi digitalizate dosarele proiectelor de legi, stenogramele ședințelor plenare ale Parlamentului, procesele-verbale ale ședințelor comisiilor permanente, studiile de legislație comparată, materialele cu caracter analitic, rapoartele, documente interne ale subdiviziunilor Parlamentului etc.

Acestea urmează a fi stocate pe o platformă de depozitare instituțională electronică, care va fi accesibilă on-line.

Pe parcursul lunii decembrie a anului trecut expertul internațional și funcționarii Secretariatului Parlamentului au avut o serie de discuții de analiză și evaluare a situației. De asemenea, au avut loc vizite la Arhiva Națională a Moldovei, precum și la trei din cele șapte instituții de învățământ superior din țară, care dețin arhive digitale.

Arhiva Parlamentului Republicii Moldova conține peste 2 000 de dosare, un dosar conținând aproximativ 300 de file. Biblioteca Parlamentului are un fond de carte de circa 5 000 de exemplare și 120 de denumiri și ediții periodice.

Procesul de digitizare a arhivei și bibliotecii Parlamentului are loc în cadrul proiectului ”Conceptul arhivei digitale a Parlamentului Republicii Moldova”, implementat cu suportul PNUD Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.