Arderea deseurilor nu este o solutie potrivita

Una din problemele prioritare de mediu este valorificarea deseurilor, care prezinta un complex de actiuni menite sa reduca volumul generarii reziduurilor menajere si industriale, precum si utilizarea maxima a lor in calitate de materie prima secundara. Problema deseurilor ne afecteaza in masura egala pe toti, deoarece fiecare dintre noi trebuie sa contribuie la prevenirea formarii deseurilor, a specificat Vladimir Garaba, presedintele OT a MEM, in cadrul conferintei de presa din 6 septembrie. Arderea acestora are un impact negativ atit asupra mediului inconjurator, a climei, cit si asupra sanatatii populatiei. Este necesar de a informa cetatenii, de a sensibiliza factorii de decizie privind eliminarea gazelor toxice, efectul de sera aparut in ultimii ani si prejudiciile economice aduse in urma arderii deseurilor, au sustinut specialistii, prezenti la eveniment.

O sursa periculoasa de poluare o constituie gunoistile neautorizate, precum si arderea pesticidelor depasite, maselor plastice, anvelopelor. in localitatile rurale, deseurile sint arse chiar in curte, deoarece aici nu exista un serviciu special, care le-ar evacua regulamentar la o gunoiste autorizata. Organizatiile neguvernamentale nu se ocupa de problema utilizarii si reciclarii deseurilor. Totodata, populatia este informata insuficient in ceea ce priveste impactul incinerarii deseurilor menajere si industriale asupra sanatatii oamenilor si habitatului.

Dupa ce a fost recoltat griul, in mai multe localitati s-a depistat arderea miristii si paielor, fapt ce a adus mari prejudicii, in primul rind, solului, care isi pierde fertilitatea, iar administratia publica locala, organizatiile obstesti de mediu nu acorda atentie acestui proces. in or.Rezina, la SA „Fabrica de ciment” s-a efectuat testarea folosirii in calitate de combustibil a anvelopelor uzate, constatindu-se ca in aceasta localitate indicii poluarii au depasit normele admisibile. Serviciul ecologic a propus sa fie retrasa temporar autorizatia eliberata de Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale.

Si in orase situatia ecologica nu e mai favorabila. Pe teritoriile gunoistilor se inregistreaza numeroase focare de ardere, iar angajatii de la Spatiile Verzi ard frunzele uscate, mai ales toamna. Aceste practici se aplica si in sectorul locativ privat. Arderea deseurilor a dus la accelerarea fenomenului de schimbare a climei.

Vasile Scorpan, managerul oficiului „Schimbarea climei”, a mentionat ca in sec. XX clima s-a schimbat brusc. Temperatura medie a aerului a crescut cu 0,6 grade, nivelul zapezii a scazut cu 20 la suta, iar nivelul apei in mari si oceane a sporit cu 10-20 cm. in ultimii 100 de ani, cel mai principal factor de schimbare a climei globale este cel antropogen. Efectul de sera, format in urma emiterii gazelor toxice, prezinta un grav pericol pentru sanatatea populatiei.

Ecologistii opteaza pentru gasirea unor solutii mai eficiente, de exemplu: colectarea si depozitarea centralizata a deseurilor pentru prelucrarea lor ulterioara, dar si a unor alternative de incinerare a acestora.

in acest context, este important de a familiariza toti cetatenii cu esenta problemei, caile de solutionare si cu rezultatele obtinute, pentru a-i stimula la o participare mai activa la alegerea variantelor optime de colectare, evacuare, depozitare si neutralizare a diferitelor deseuri si, totodata, de a colabora cu institutiile de stat, astfel contribuind la ameliorarea starii mediului. / Aneta VOITUN // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.