Ar trebui Moldova să părăsească CSI după aderarea la spațiul european de liber schimb?

Ar trebui Moldova să părăsească Comunitatea Statelor Independente (CSI) după semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ALSAC) cu Uniunea Europeană? Această întrebare devine tot mai frecventă în rândurile analiștilor politici.

Opiniile sunt diferite. Unii experți susțin că Moldova ar trebui să rămână în ambele spații comerciale – UE și CSI -, în timp ce alții sunt de părere că Moldova ar trebui să aleagă o singură cale de dezvoltare și anume integrarea europeană.

Vlad Spânu, președintele Fundației Moldova cu sediul în Washington, D.C., a declarat pentru Moldova.ORG că „CSI-ul muribund” nu este compatibil cu aspirațiile europene ale Moldovei, chiar dacă unii politicieni susțin contrariul.

„Este un nonsens economic și politic”, a spus Vlad Spânu. „Părăsind CSI-ul acum, după semnarea Acordului de Asociere, politicienii de la Chișinău vor câștiga respectul cetățenilor moldoveni, precum și respect în rândurile multor capitale, inclusiv București, Bruxelles, Washington și chiar Moscova”.

Potrivit expertului, Acordul de Asociere cu UE, care a fost semnat pe 27 iunie curent la Bruxelles, este „doar începutul muncii asidue a Republicii Moldova”. Spânu este de părere că atât cetățenii, cât și politicienii Moldovei trebuie să-și schimbe mentalitatea „sovietică cu una europeană”.

„Din păcate, încă mai vedem consecințele vechii mentalități care se regăsește în multe aspecte ale activității politice și economice din Moldova în 2014”, a menționat președintele Fundației Moldova. „Una dintre modalitățile de depășire a acestei bariere este ca liderii partidelor politice să se gândească serios să aducă „sânge tânăr” în politica moldovenească, prin invitarea tinerilor care au studiat și acumulat experiență în Occident. Țările Baltice sunt un exemplu în acest sens”.

Denis Cenușă, analist afiliat fundației „Expert-Group” din Chișinău, împărtășește o altă opinie în ceea ce privește participarea Moldovei în structurile economice internaționale. Analistul a declarat într-un comentariu pentru Moldova.ORG că semnarea Acordului de Asociere nu implică în nici un fel obligația de a părăsi organizații internaționale regionale, inclusiv CSI, chiar dacă cea din urmă are puțin în comun cu obiectivele procesului de integrare europeană.

„Acordul de Asociere și componenta lui economică presupune compatibilitate cu alte acorduri de liber schimb existente între Republica Moldova și alte entități, cum ar fi, CSI”, a declarat Denis Cenușă.

Potrivit acestuia, regimul de comerț liber cu țările CSI, în paralel cu zona de liber schimb cu UE și Turcia, creează avantaje semnificative pentru Moldova, sporind atractivitatea țării ca destinație potențială pentru companiile interesate în exportul de bunuri și servicii atât spre Vest cât și spre Est.

„Dar, dacă Rusia va consolida măsurile restrictive contra produselor moldovenești, va dilua și respectiv diminua avantajele economice ale acordului de liber schimb în cadrul CSI, impunând regulile de joc stabilite de Uniunea Vamală, atunci opozanții CSI vor obține argumentele necesare pentru a forța abandonarea CSI”, a concluzionat analistul de la „Expert-Group”.

Republica Moldova a aderat la spațiul CSI în decembrie 1991, la scurt timp după declararea independenței. În cazul Moldovei, acordul CSI a întrat în vigoare în aprilie 1994.

Aplicarea provizorie a ALSAC va începe din prima zi a celei de-a doua luni după ce Moldova și Uniunea Europeană vor îndeplini procedurile necesare în acest sens. ALSAC va fi aplicat, cel mai probabil, din toamna acestui an.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.