APEL: RadioTV publice inca nu-s publice

Zece ONG-uri de media si din domeniul drepturilor omului, sub egida Asociatiei Presei Electronice APEL, au lansat primul raport de monitorizare din 2008, privind aplicarea in practica a Codului Audiovizualului.
Expertii au monitorizat, in principal, implementarea prevederilor Codului Audiovizualului prin prisma analizei continutului programelor de actualitati “Median-info” si “Mesager” ale IPNA Compania “Teleradio-Moldova”. Potrivit expertilor, in cazul televiziunii publice s-au constatat anumite imbunatatiri in raport cu perioadele anterioare de monitorizare. Pe de alta parte, in cazul Radiodifuziunii, expertii au remarcat ca s-a constatat o involutie si nu o evolutie. Fata de luna noiembrie au fost inregistrate mai multe stiri si subiecte partinitoare, cu caracter laudativ sau bazandu-se doar pe o singura sursa de informare. Potrivit expertilor, in cazul programelor TV, numarul acestora a scazut.

In acest sens APEL recomanda:

– Departamentelor Actualitati ale Radio Moldova si Moldova 1 sa-si revada politica editoriala in vederea asigurarii unei proportii rezonabile intre stirile si subiectele “pozitive” si cele de problema;
– Departamentul Actualitati Radio sa revina la practica difuzarii buletinelor de stiri complexe;
– Departamentul Actualitati TV sa recastige o editie a “Mesager”-ului (cea din locul Rezonans-ului) pentru publicul sau de limba rusa;
– Consiliul de Observatori (CO) al IPNA Compania “Teleradio-Moldova” sa faca publice in mod sistematic rezultatele monitorizarilor interne sau cel putin, rezultatele monitorizarii interne a segmentului de emisie monitorizat de reprezentantii societatii civile, semnatarii prezentei analize;
– Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) sa monitorizeze periodic programele IPNA Compania “Teleradio-Moldova”, sa faca publice rezultatele monitorizarii si sa reactioneze in functie de acestea, conform prevederilor legislatiei.

Studiind cazul emisiunii “Povesti cu Masti” difuzata si realizata de catre postul TV NIT, expertii au ajuns la concluzia ca lipsa de reactie fata de sesizarile publice vizavi de emisiunea “Povesti cu masti” denota ca CCA, prin raportul de voturi, a demonstrat subordonare controlului politic, promovand in continuare standarde duble, cand o categorie de radiodifuzori sunt sanctionati disproportionat pentru incalcarile admise, iar alta categorie de radiodifuzori sunt favorizati cu pretul onoarei si imaginii autoritatii publice de reglementare in domeniul audiovizualului.

Aparitia raportului a fost posibila datorita sprijinului financiar al Fundatiei Soros Moldova (Europa.md).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.