Ape tulburi la înregistrarea prealabilă a diasporei. De ce a crescut numărul cererilor din Rusia

La 16 septembrie expiră posibilitatea de înregistrare prealabilă a cetățenilor cu drept de vot de peste hotare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie (procedura este disponibilă aici: www.alegator.md). Până în prezent, potrivit Comisiei Electorale Centrale, s-au înregistrat 44087 de moldoveni de peste hotare. În prezent, cetățenii Republicii Moldova aflați în Rusia sunt cei mai activi, numărul celor care s-au înregistrat prealabil a crescut cu peste 700% (de 8 ori) față de scrutinul parlamentar din 2019, ajungând la 4,663 (sâmbătă, 12 septembrie 2020) față de numai 575 înregistrați anul trecut, menționează Asociația ADEPT pe pagina alegeri.md. Potrivit sursei citate, cele mai multe înregistrări în Rusia se fac pe suport de hârtie (cereri scrise) care în acest an sunt în număr record – 2 377 (12 septembrie 2020).

„S-a observat că zilnic, pe parcursul a cel puțin două săptămâni, au fost raportate circa 100 de înregistrări prealabile în Rusia, miercuri și joi (9 și 10 septembrie) s-au înregistrat aproximativ 500 de cetățeni, iar vineri (11 septembrie) – cca 1000 de cetățeni s-au înregistrat prealabil, constată experții ADEPT.

Creșterea numărului de înregistrări prealabile din Rusia a stârnit reacții în rândurile societății civile, ai căror reprezentanți presupun că aceasta ar putea indica o fraudare a procesului electoral, contribuind în mod artificial la deschiderea mai multor secții de votare în Rusia. Asta pentru că, în baza înregistrărilor prealabile ale cetățenilor, se va decide numărul secțiilor de vot deschise într-o țară sau alta. Valeriu Pașa, reprezentantul comunității Watchdog, a anunțat astăzi într-un LIVE că va adresa un demers la Comisia Electorală Centrală, pentru a elucida toate circumstanțele în care au fost efectuate înregistrările  prealabile, inclusiv cele pe suport de hârtie.

Două cazuri suspecte în cazul înregistrărilor online

„Au început să vină cereri de înregistrare prealabilă, în special în scris. Se permite ca cetățenii noștri de peste hotare să coopereze și să semneze o cerere formalizată care să fie expediată fie la Ambasadă, fie la CEC și să solicite deschiderea unor secții în localitățile în care se află. Imediat cum a pornit procesul, în spațiul public a apărut informația că aceste cereri nu se adună în Rusia, iar colectorul se află undeva la Drochia. Aceste cereri sunt colectate pe la sate, unde consilierii, primarii, activiștii de partid pun lumea să semneze pe aceste cereri de parcă ar fi înregistrate în Rusia, iar apoi le trimit la CEC. În acest fel se truchează procedura de  înregistrare prealabilă”, a spus Pașa.

https://www.facebook.com/pasha.valeriu/videos/3597588560261011

Totodată, Valeriu Pașa a anunțat și despre două cazuri suspecte în cazul înregistrărilor online. Este vorba despre un caz în Belgia și unul în Germania. „Persoanele au încercat să se înregistreze prealabil și sistemul automatizat al CEC i-a informat că pe numele lor și pe IDNP-ul lor foarte recent a fost executată înregistrare ca și cum ei ar vrea să voteze în Rusia”, a menționat Valeriu Pașa. 

Val de înregistrări organizat și fictiv

Situația  a fost comentată și de președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, care într-o postare pe Facebook a scris că „2 400 din cele 4 700 de cereri din Rusia au fost scrise pe hârtie și aduse la CEC (nu este clar cum de s-a reușit în timp de pandemie)! Aceasta reprezintă 85% din toate cererile scrise pe hârtie primite de CEC (până astăzi au fost primite 2,830 de astfel de cereri)!”. Potrivit lui, aspectele de mai sus trezesc semne de întrebare cu privire la credibilitatea acestor cereri. „Sunt sigur că CEC poate verifica aleatoriu cererile”, a scris Gribincea.

Avocatul Ștefan Gligor spune că are impresia că acest val de înregistrări este organizat și, în mare parte, fictiv. „Ar fi bine sa cerem CEC sa ne prezinte toate informațiile legate de aceste înregistrări. Sistemul electronic de înregistrare e construit așa, incat oricine poate înregistra o persoană terță dacă îi cunoaste IDNPul. Se cere doar confirmarea pe email, pe care îl poți face oricând, unul despre care persoana înregistrată evident nu cunoaste și să confirmi înregistrarea.  Mai mult, am primit informații că consilierii socialiști aduna prin sate informații despre cine este plecat, în special în Federația Rusă”, a scris el.

Contactat de Moldova.org, directorul de programe de la Promo-LEX, Pavel Postică, a menționat că la capitolul înregistrare prealabilă sunt mai multe necunoscute și chestiuni care, sunt cel puțin discutabile sau interpretabile. „Promo-LEX a publicat săptămâna trecută o mică analiză ca să arătăm cum influențează înregistrarea prealabilă. Iar acolo cu lux de amănunte se vede cum în baza cifrelor raportate la data când a fost elaborată acea analiză, urmare a volumului destul mare de înregistrări prealabile din Federația Rusă afecta cu opt secții de votare. Adică în mod normal acele înregistrări prealabile ar putea forța autoritățile electorale să deschidă opt secții de votare în plus”, ne-a relatat Postică.

„Se acționează la nivel administrativ și organizat”

Potrivit lui, anume de aceasta subiectul înregistrării prealabile este de interes major și aici Comisia Electorală Centrală ar trebui să vină cu foarte multe explicații. Să indice de ce și cum utilizează acest mecanism așa încât să fie evitate orice speculații .„Noi, la rândul nostru, monitorizăm acest proces și ne vom expune într-un raport care va fi  publicat pe 17 septembrie, după ce se va finaliza procedura de înregistrare prealabilă”, a mai spus el.

Politologul de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, este de părere că la acest capitol „se acționează la nivel administrativ și organizat. Altfel nu ar fi putea fi explicat. Cred că la nivel de înțelegere dintre partidul de guvernământ din RM și anumiți factori din Federația Rusă se lucrează ca să fie mai mare numărul acestor persoane care se înregistrează la alegeri pentru a mări numărul de secții din Federația Rusă”, ne-a spus expertul.

Potrivit lui „este evident că să dorește ca numărul persoanelor care votează din Rusia să fie cât mai mare și este evident că votul lor va fi pentru o persoană pro-rusă din Republica Moldova.

[…] Cred că partidele de opoziție și societatea civilă trebuie să se sesizeze și să vadă ce este acolo: un fenomen al creșterii conștiinței civice și politice a cetățenilor sau este un fenomen organizat de către cineva, folosind pârghii administrative și anumiți factori de influență din afara țării, pentru a se deschide un număr cât mai mare de secții de votare”. Expertul a invocat exemplu anilor 2016 și 2019 „când brusc s-a trezit activismul civic și politic al concetățenilor noștri din regiunea transnistreană, pe care după scrutin nu îi mai interesează ce se întâmplă în Republica Moldova”. 

Contactat de Moldova.org, Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale, nu a răspuns la telefon pentru o declarație.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.