Anim’estul pentru pici: ateliere creative și proiecții în cadrul secțiunii speciale Minimest

La fel ca în fiecare an, cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Animație Anim’est include o secțiune dedicată celor mai pasionați spectatori de animație. Minimestul îi așteaptă pe cei mici la Cinematograful Odeon, în perioada 19-21 octombrie, când vor fi proiectate cele mai frumoase filme de animație dedicate lor. Pe parcursul festivalului, copiii vor avea ocazia să devină ei înșiși mici animatori în cadrul unor ateliere creative, sub îndrumarea artistului vizual și animatorului Radu C. Pop.

Anim’est Chișinău 2018 aduce pentru cei mici trei calupuri de scurtmetraje din competiția Minimest și două lungmetraje. Programele Minimest vor fi proiectate la Cinematograful Odeon, pe 19 octombrie, la ora 14:00, iar în perioada 20-21 octombrie, la ora 12:00.

Cele 21 de scurtmetraje selectate dintr-un total de peste 1200 înscrise se adresează copiilor cu vârste între 3 și 12 ani, abordând o serie de teme precum prietenia, grija față de natură, toleranța, curiozitatea și curajul. Publicul tânăr va putea urmări filme în care se regăsesc adaptări ale unor povești clasice, precum La Tortue d’or, o producție a celebrului studio de animație francez Les Films du Nord, ale unor cărți celebre, precum The Highway Rat, cea mai recentă animație realizată după cărțile scrise de Julia Donaldson şi ilustrate de Axel Scheffler, faimoși pentru simpaticul Gruffalo, precum și lansările recente ale unor autori cunoscuți, precum A Little Light, în regia lui Vladislav Bayramgulov, care din 2011 este regizorul celebrului serial animat Mașa și Ursul.

În afară de programul Minimest 1, 2 și 3, Anim’est recomandă copiilor să nu rateze cele două filme regizate de animatorul irlandez Tomm Moore. The Secret of Kells a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat și la Premiile Uniunii Europene de Film și este câștigător al Premiului Publicului la Festivalul Internațional de Film de Animație Annecy, Franța, cel mai important festival de animație din lume. Filmul spune povestea lui Brendan (12 ani) care, în secolul al IX-lea, într-un colț îndepărtat al Irlandei, locuiește în abația fortificată din Kells. Sub îndrumarea unchiului său, el îi ajută zilnic pe călugări să întărească abația împotriva atacurilor vikingilor. Într-un final, Brendan este recrutat pentru a duce la bun sfârșit o serie de misiuni pe cât de magice, pe atât de periculoase. Filmul va putea fi vizionat sâmbătă, 20 octombrie, la ora 18:00.

În ultima zi de Anim’est Chișinău 2018, cei mici sunt așteptați să urmărească o altă poveste semnată de Tomm Moore, de această dată inspirată din folclorul irlandez  Song of the Sea. Filmul ne face cunoștință cu creaturi cu înfățișare de focă, ce se scaldă în apele mării și cu înfățișare umană – atunci când ajung pe sol. Ben şi surioara lui Saoirse încep o extraordinară călătorie de-a lungul unui tărâm plin de magie şi legendă în încercarea de a ajunge la căminul lor de la malul mării. Pelicula va fi proiectată duminică, 21 octombrie, la ora 18:00.

În buna tradiție a festivalului, copiii vor putea participa la ateliere creative, unde-și vor crea propriile personaje, povești și primele lor filme de animație lucrând cu hârtie decupată. Filmulețele realizate vor fi arătate în cadrul ceremoniei de închidere a celei de-a opta ediții a festivalului Anim’est.

Radu C. Pop, cel care îi va îndruma pe copii în lumea animației, este absolvent al Universității de Arte din București și a făcut masteratul în Animație de la UNATC. El a participat la mai multe ediții ale Animation Worksheep, devenind la scurt timp parte din echipa Anim’est. Radu este de asemenea baterist în trupa Orkid.

La ateliere pot participa copiii cu vârste între 8 și 12 ani. Pentru a vă înregistra, copiii sau părinții acestora trebuie să trimită un mail pe adresa [email protected], care să includă numele și vârsta copilului, precum și o scurtă descriere a personajului animat preferat al acestuia. Atelierele vor avea loc la Alianța Franceză (str. Sfatul Țării 18), în perioada 17-19 octombrie între orele 15:00-18:00 (iar sâmbăta între orele 10:00-13:00). Data limită pentru înregistrări este 15 octombrie.

Mai mult, în cadrul celei de-a opta ediție a festivalului Anim’est, grupurile de copii la proiecțiile Minimest 1, 2 și 3 vor avea acces gratuit. Astfel, de acces liber se vor bucura:

– grupurile de copii însoțite de cadrele didactice însoțitoare (care s-au înregistrat în prealabil);

– grupurile de minimum 5 copii însoțite de un adult (accesul este gratuit pentru copii);

– grupurile de minimum 10 copii însoțite de un adult (acestea vor fi considerate grupuri organizate doar dacă rezervarea este făcută în prealabil. În acest caz, accesul este gratuit şi pentru adultul însoțitor).

Înregistrările trebuiesc făcute pe mailul [email protected], cel puțin cu o zi înainte de proiecții.

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc în perioada 18-21 octombrie 2018, la Cinematograful Odeon. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.iticket.md și vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.

Mai multe detalii pe www.animest.md sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

***

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociațiile Este’n’est și ALTFilm și finanțat de Centrul Național la Cinematografiei din România, Administrația Fondului Cultural Național din România, Institutul Cultural Român la Chișinău, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

Parteneri: Cinematograful Odeon, Alianța Franceză, Forumul Cultural Austriac

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău, Ziarul de Gardă, Diez.md, Locals.md, Moldova.org, Agora.md, Zugo.md, Ea.md, Design Cafe & Club, Cinehub.md, Mold Korr

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.