Angajații Serviului Vamal vor trece printr-o procedură de atestare

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a anunțat astăzi inițierea procesului de atestare a colaboratorilor sistemului vamal. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Comisiei de atestare a Serviciului Vamal instituite în acest sens.

Vrabie a precizat că procedura demarată va fi efectuată în strictă concordanță cu prevederile legislației în vigoare care reglementează activitatea instituției, iar conducătorii subdiviziunilor au obligația de a asigura corectitudinea, imparțialitatea și obiectivitatea completării fișelor de atestare.

El a menționat că angajații vor fi examinați pe patru criterii: fișa de atestare, fișa de integritate, pregătirea profesională și capacitatea de operare cu sistemele informaționale din gestiunea autorității vamale.

”Scopul respectivei atestări este de a crea un efectiv profesionist și integru, care să corespundă tuturor criteriilor de eligibilitate pentru funcția exercitată, asigurând astfel sporirea eficienței activității Serviciului Vamal, consolidarea disciplinei de muncă, precum și promovările obiective în funcție în dependență de performanțe.”, a declarat oficialul.

Tot în cadrul ședinței a fost aprobat și graficul desfășurării procedurii de atestare, care va dura două luni de zile.

Potrivit Regulamentului, angajații supuși procedurii menționate vor fi avizați cu o lună înaintea datei atestării, aceștia dispunând de suficient timp pentru a se pregăti la toate compartimentele de specialitate.

De menționat că, conform prevederilor stipulate în respectivul Regulament, atestarea colaboratorilor vamali, cu excepţia celor care fac parte din efectivul de comandă suprem, se efectuează, de regulă, o dată la doi ani sau cel puţin o dată la patru ani, procedură încălcată în mod flagrant pe parcursul unei perioade îndelungate de timp. Conform datelor deținute, circa 24% din angajați nu au fost niciodată supuși atestării, iar alți 49% au fost atestați doar o singură dată, la încadrarea în funcție.

Atestările vor fi organizate în săli special amenajate, dotate cu sisteme de supraveghere video, în vederea excluderii unor eventuale fraudări ale rezultatelor.

Amintim că anterior Vrabie a declarat că personalul instituției va fi redus cu o treime.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.